DAN MLADOSTI, štafete i slet: Ovako se NEKADA SLAVIO 25. maj u Jugoslaviji

Datum:

Share post:

Danas je 25. maj, dan koji se širom bivše Jugoslavije nekada masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. I danas, u nekim gradovima regiona, sjećanje na taj praznik, nije prestalo. Svake godine, tradicionalno, Titov grob u „Kući cveća“ u Beogradu, posjeti veliki broj njegovih poštovalaca iz regiona.
Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja u Kumrovecu 1892. godine, 25. maj je obilježavan kao njegov rođendan.

Centralna manifestacija uvijek je organizovana na stadionu JNA u Beogradu, gdje su  omladinci, vojska i mnogi drugi , izvodili slet mladosti.

Ideja o najpopularnijoj manifestaciji u bivšoj Jugoslaviji potekla je 1945. godine, gdje je Odjeljenje za sport i fiskulturu Kragujevca osmislilo masovnu omladinsku štafetu koja će proći širom Jugoslavije trčanjem najuspješnijih omladinaca koji nose Štafetu mladosti.

Titu je svakog 25. maja uručivana Štafeta mladosti, koja je svaki put polazila iz drugog mjesta i iz druge republike, i uvijek masovno dočekivana širom nekadašnje Jugoslavije.
Štafetu mladosti su Titu, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

Štafeta mladosti je i poslije Titove smrti nastavila da ide iz ruke u ruku miliona mladih ljudi od Triglava do Đevđelije, pod nazivom – „I posle Tita – Tito“, uz zakletvu Jugoslovena da će istrajati na njegovom putu i njegovati „bratstvo i jedinstvo“. Nošenje štafete trajalo je do 1987. godine, pune 42 godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijeljini obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – Potrebno je afirmisati njihove kapacitete (foto)

Korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad u Bijeljini, druženjem sa gostima...

PREMINUO pukovnik Pavle Pajo Milinković prvi komandant Prve posavske brigade IBK VRS

U Rumi je u 75. godini preminuo pukovnik Pavle Milinković -Pajo, prvi komandant Prve posavske brigade Vojske Republike...

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...