DAN MLADOSTI, štafete i slet: Ovako se NEKADA SLAVIO 25. maj u Jugoslaviji

Datum:

Share post:

Danas je 25. maj, dan koji se širom bivše Jugoslavije nekada masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. I danas, u nekim gradovima regiona, sjećanje na taj praznik, nije prestalo. Svake godine, tradicionalno, Titov grob u „Kući cveća“ u Beogradu, posjeti veliki broj njegovih poštovalaca iz regiona.
Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja u Kumrovecu 1892. godine, 25. maj je obilježavan kao njegov rođendan.

Centralna manifestacija uvijek je organizovana na stadionu JNA u Beogradu, gdje su  omladinci, vojska i mnogi drugi , izvodili slet mladosti.

Ideja o najpopularnijoj manifestaciji u bivšoj Jugoslaviji potekla je 1945. godine, gdje je Odjeljenje za sport i fiskulturu Kragujevca osmislilo masovnu omladinsku štafetu koja će proći širom Jugoslavije trčanjem najuspješnijih omladinaca koji nose Štafetu mladosti.

Titu je svakog 25. maja uručivana Štafeta mladosti, koja je svaki put polazila iz drugog mjesta i iz druge republike, i uvijek masovno dočekivana širom nekadašnje Jugoslavije.
Štafetu mladosti su Titu, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

TESTNA REKLAMA

Štafeta mladosti je i poslije Titove smrti nastavila da ide iz ruke u ruku miliona mladih ljudi od Triglava do Đevđelije, pod nazivom – „I posle Tita – Tito“, uz zakletvu Jugoslovena da će istrajati na njegovom putu i njegovati „bratstvo i jedinstvo“. Nošenje štafete trajalo je do 1987. godine, pune 42 godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...