Ovog vikenda, tačnije u noći između subote i nedjelje, 26. i 27. oktobra, vraćamo se na zimsko računanje vremena, objavila je Direkcija za mjere i dragocjene metale.

Iako se mnogi raduju dodatnom času sna, stručnjaci upozoravaju da će mnogi osjetiti i neki zdravstvene posljedice. A to što ćemo spavati čas duže, to važi samo tu noć, ne zaboravite da će nam već u nedjelju, mrak pasti čas vremena ranije.

Prelazak na zimsko računanje vremena je pojava koja se događa svakog posljednjeg vikenda u oktobru i mnogi joj se raduju. Međutim, ova promjena značajno može uticati i na naš bioritam, ali i pokrenuti neke tegobe koje utiču i na fizičko, ali i na mentalno zdravlje.

Kazaljke pomjeramo sa tri na dva časa

U noći između 26. i 27. oktobra, svoje satove pomjerićemo unazad, tačnije sa tri na dva časa, i time će se završiti ljetnje računanje vremena.

Stručnjaci upozoravaju da pomjeranje sata može izazvati zdravstvene probleme, jer promjene u računanju vremena remete prirodne cikluse sna, što može imati negativan uticaj na naše zdravlje.

Mnogi će se žaliti na umor, nesanicu, nagle promjene raspoloženja, glavobolju…

Oni poseban fokus stavljaju na hronične bolesnike koji sigurno teže podnose pomjeranje kazaljki na satu, kao i neobično visoke temperature, zbog čega je neophodno da se pridržavaju terapije i, ako osjete da je potrebno, da se posavetuju sa svojim ljekarom.

– Savjet za sve je da treba ranije da idu na spavanje da bi imali optimalni dio sna. Moramo dati šansu organizmu ako je navikao da spava sedam ili osam časova, bez obzira koje je vrijeme buđenja. Mora da se prilagodi vrijeme odlaska u krevet tako da se zadrži period sna koji je potreban. Ako se tu napravi disbalans i čekamo vrijeme koje nam je uobičajeno za spavanje, bez obzira što je sat promijenjen, otežaćemo period adaptacije – rekla je ranije doktorka Nada Kosić Bibić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име