Nosilac liste DEMOS Bijeljina na ovogodišnjim Lokalnim izborima i direktor „Puteva Republike Srpske“ Milan Dakić, bio je gost RTV BN.

„Putevi u Semberiji, koliko su optrećeni, ipak u dobrom stanju. Međutim, uz odobrenje Vlade Republike Srpske, „Putevi“ su u ovoj godini ušli u realizaciju tri do četiri krupna projekta koja želim pomenuti – Bijeljina-Vršani, kompletna rehabilitacija u iznosu od 9 miliona i 400 hiljada. Izvođač je „Bijeljina put“, krenuo sa radovima prije 30 dana. Radiće se po novim tehnologijama, novim standardima, gdje se radi na mnogo veće osovinsko opterećenje iz razloga, jer svi smo svjedoci koji količine, sada, tereta iz Krajine, iz Prijedora, iz tih dijelova, samo prođu… Kad pogledamo kamione silne koji voze velike količine uglja za Srbiju, koji idu preko naših graničnih prelaza nama blizu Bijeljne, preko Rače i preko Pavlovića mosta. Pored toga, izdvojio bi rehabilitaciju koja kreće u martu, odmah poslile zimske sezone, kreće rehabilitacija Bijeljna-Šepak do one granice sa Gradom Zvornikom. Tu preuzima dalje „Zvornik put“ i tamo smo već isto u pripremi projekta za rehabilitaciju tog putnog pravca, jer poslije ovog pravca Bijeljna-Brčko, najoptrećeniji putni pravac jeste Bijeljna-Šepak-Zvornik i tu smo isto izabrali izvođača „Bijeljna put“ u iznosu od 6.400.000 KM. Ono što želim još naglasiti, kad je u pitanju naša Bijeljina, Vlada Republike Srpske je donijela odluku u martu ove godine o izdvajanju, ustvari o prihvatanju tri, četiri putna pravca da bi se rastretio Grad Bijeljina – Janja preko Modrana za Suvo polje i u pravcu Ugljevika. To je sada regionalni put i imamo još jedan putni pravac koji ide iz pravca Brčkog, a to je preko Srednjeg, Gornjeg Dragaljevca, ide isto u pravcu Ugljevika. Planiralo se da ti putevi rastarete, ustvari da onog momenta kad pređu u regionalne puteve, da ih održava Republika i republička vlada, a samim tim i da se rastreti ova dva jedina putna praca koja imaju, a to je preko Ljeljenče i preko Suvog polja“, ispričao je Dakić.

Kako kaže, radovi na izgradnji autoputa teku svojim intenzitetom.

„Plan je da se završe u naredne dvije godine. Javno, što ja imam informacija, jeste da se privodi kraju onaj najtežiji, a to je ovaj tamponski dio koji zahtjeva ogromne količine tampona da se izvezu i da se stekne ta linija ili ta visina autoputa. Ovo ostalo je sve sada već mnogo lakše, jer količine asfalta su manje, jesu oni skuplji, ali ih je lakše dovesti – tu količinu asfalta ili uraditi oglede, za razliku od toliko miliona prirodnog šljunka koji treba da se doveze da se uradi jedan tampon. Ti radovi se rade dobro. Ja kao direktor „Puteva“ sam u stalnim kontaktima sa predstavnicima Srbije, sa predstavnicima „Puteva Republike Srbije“ i sa predstavnicima „Koridora“ u Srbiji. Republika Srbija ozbiljno planira, u naredne dvije do tri godine, da ulaže u putnu infrastrukturu, da poveže Bijeljinu i da poveže Republiku Srpsku preko rijeke Drine sa novim mostom koji kreće sa radovima već sljedeće godine. Na Pavlovića mostu se gradi još jedan most, a naši građani koji su prolazili su upoznati da brza cesta Slijepčević-Badovinci je već 70% u završenoj fazi, kad je u pitanju njihov dio ostaje. Nama da probamo sa Gradom i sa gradskom administracijom Grada Bijeljine da ubrzamo izradu projektne dokumentacije, gdje nas čeka posao od Pavlovića mosta do izlaza na kružnom toku za Brčko gdje se završava ova dionica autoputa. To se mora povezati brzom cestom i to je posao „Puteva“. Nadam se da ćemo imati tu u budućnosti saradnju sa gradskom administracijom da možemo da uđemo u taj projekt“, objasnio je Dakić.

Dakić ističe da nije zadovoljan stranim ulaganjima u Bijeljini.

„Nisam zadovoljan stranim ulaganjima u Bijeljinu. Mislim da smo malo, kao Bijeljina, zatvoreni. Moraju se tražiti investitori, neće investitori sami doći – investitori idu tamo gdje budu pozvani. Bijeljina se mora malo okrenuti tim investitorima koji žele da ulože novac i da grade puteve, a isto tako i da imaju neke benefite kada ovdje ulože u neke svoje investicione projekte. Bijeljina u budućnosti, ako ne iskoristi ovu blizinu sa Beogradom i ako ne otvori neke poslovne zone nove, ili da otvori carinske zone… Mi smo samim ovim povezivanjem preko Pavlovića mosta i preko Badovinaca, brzom cesta, Ruma-Šabac, već smo za sat vremena u Beogradu. Možete sad zamisliti koja je to mogućnost da je Bijeljina iskoristi, u svakom vidu, i u vidu određenih predstavništva iz Srbije i u vidu predstavništva Republike Srpske. Bijeljina može da bude centar i za ova istočni dio i za zapadni dio kad je u pitanju Republika Srpska. Potrebna je vizija, potrebna je ideja, potrebna je borba da se neko dovede da stvarno uloži. Potrebno je da nekome, ako treba, i poklonimo neko zemljište ovdje Grada Bijeljine. Zašto da ne? Ako će taj investitor ovdje zaposliti 300, 400 i 500 novih ljudi, ako će taj porez ili dobit od te firme koja će doći ovdje u Bijeljnu, ostajati Gradu Bijeljini. Grad Bijeljna trenutno je malo zatvorena“, naveo je Dakić i nastavio o poljoprivredi i hrani:

„Bijeljina mora razmišljati o gotovom proizvodu, a mi ovdje imamo tri do četiri privatne firme koje posluju u veoma dobrim kapacitetima, ali tržište je suženo. Tržište je suženo za sve te naše prerađivače koji prerađuju nekih 20 do 30% onih količina hrane koje Bijeljina proizvodi. Mi imamo probleme da naš seljak ne može da proda svoje proizvode i onda bude prinuđen i ucijenjen da proda svoje proizvode po nekim niskim cijenama, a to isto ne možemo dozvoliti. Evo, ako ćemo pogledati i ta Krajina, i taj zapadni dio, i istok, isto možemo i na to da obratimo pažnju, a isto tako možemo obratiti i na Srbiju… Jedan  Beograd, možete zamisliti koliko hrane je potrebno za jedan Beograd. Moramo dovesti velike firme da budu saradnici našim firmama. Moramo im pružiti tu mogućnost. Moramo dati način da veliki investitori dolaze ovdje. Mi dajemo samo prostora da veliki tržni centri dolaze ovdje. Mi radimo obrnuto. Mi dajemo prostor da velike kuće, koje ovdje nama forsiraju uvozni lobi. Mi radimo sami protiv sebe i tu ja, kao političar i kao osoba na određenom mjestu gdje sam, vjerujte da se borim i zalažem onoliko koliko su moje mogućnosti… koliko mogu, koliko mi je dozvoljeno. Vjerujte da moj mandat je do sada, evo već dvije godine, uspio sam zajedno, sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom da u Bijeljnu se vrati investicija oko 42 miliona“, rekao Dakić i napomenuo da su tu prijekopotrebna dva kružna toka u Industrijskoj zoni 4 i da je izvođač izabran, kao i da most na ulazu u grad nije po standardu uopšte…

Dakić kaže da je veoma tanka saradnja između lokalne zajednice i „Puteva RS“. 

„Ono što smo mi zatražili, mi jesmo bili ispoštovani, ali mislim da intervencije, zahtjevi treba da idu nekim drugim, obrnutim procesom. Ako Grad Bijeljina puni budžet u tom nekom iznosu i imamo želju i odobrenje Vlade Republike Srpske da se ulaže, onda moramo dobijati ideje, moramo dobijati zahtjeve, moramo dobijati saglasnosti od Grada Bijeljine. Tu malo sada da iskren budem, postoji slaba saradnja. Ali, evo politika je tu, borimo se u politici i za promjene, borimo se da se i to promijeni, da se Bijeljini vrati onaj dio novca koji ona ulaže u taj budžet. Jer, vjerujte, novac se ne zadržava dugo. Novac ide u Banjaluku, ide u Prijedor, u Trebinje, ide u Novi… nije bitno, ide u sve krajeve Republike Srpske, ali treba da postoji više… Znate i sami, ako imate danas iz neke sredine, iz nekog kraja deset zahtjeva, tri do četiri će se vjerovatno udovoljiti. Ako mi imamo iz Bijeljine jedan zahtjev i možda bude nešto u dokumentaciji da nije sve spremno, onda mi gubimo vrijeme, gubimo vrijeme, prođe poslom na godina i šta smo radili? Ništa. Nadamo se, bar mi u DEMOSU da će se to mijenjati. Svaka politička kampanja donosi nove ljude. Svaka politička kampanja daje izbor građanima širom Republike Srpske, a isto tako i Bijeljini, daje prostor da, ako oni smatraju da treba nešto da se promijeni, da promijene. Mi u DEMOS smo dali kandidatu, gospodinu Mikajlu Laziću podršku i mi se borimo da možda tim imenom napravimo promjene u Bijeljini“, zaključio je Dakić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име