DA LI SDS, PDP, PRAVDA I RED BAŠTINE POLITIKE KOJE FAVORIZUJU INTERES SRPSKOG NARODA? ZAŠTO NEĆE DA “POTPIŠU“ OČUVANJE IMOVINE SRPSKE!?

Datum:

Share post:

Da li je “OPOZICIJI“ stalo do Srpske ili se bore za “BUDUĆE“ fotelje“! NEĆE DA “POTPIŠU“ OČUVANJE IMOVINE SRPSKE

ČUDNE KONTURE OPOZICIJE PO PITANJU ZAŠTITE IMOVINE SRPSKE

Politika koju vode tri opozicione stranke u Republici Srpskoj po pitanju zaštite imovine dobijaju  sve čudnije konture. Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Lista za Pravdu i red su odlučile da ostanu po strani i ne dođu na sastanak kod predsjednika Republike Srpske i ne potpišu dokument kojim se od sudija Ustavnog suda BiH traži da napuste svoje dužnosti ali se predviđa i niz drugih mjera koje za krajnji cilj, ukoliko političko Sarajevo i strani faktori u BiH ne odustanu od zahtjeva da se sva javna imovina u Srpskoj preda u ruke BiH nivoa vlasti, predviđa i osamostaljenje Republike Srpske.

Istina u etapama, prvo unutar granica BiH, a potom i izlazak iz državne zajednice i puna samostalnost.

ZAŠTO SDS NE UČESTVUJE U JEDNOJ OD NAJSNAŽNIJIH ’’ODLUKA’’ SRPSKOG NARODA? CiK ili ’’NE’’ CiK PREDSJEDNIK!?

Ovo je jedan od najjačih političkih poteza i jedna od najsnažnijih političkih odluka srpskog naroda, jednaka nizu drugih koji se danas uče u istoriji. I u njenom donošenu ne učestvuje partija kao što je SDS koja je sve vrijeme sukoba u BiH zagovarala samostalnost Republike Srpske, i koja je aktivno učestvovala u krojenju Dejtonsko (Pariškog mirovnog sporazuma).

On je opet donio strukturu BiH u kojoj se priznaju samo spoljnje granice i šest nadležnosti BiH, dok je suverenitet predat entitetima (čitaj tvorevinama političko – pravne prirode) nazvanim Republika Srpska i Federacija BiH i trima narodima.

Istina, Milan Miličević, v.d. predsjednik današnjeg SDS došao je u petak (21. april 2023.) na sastanak kod predsjednika (NE CiK predsjednika) Republike Srpske sa drugim partijama, većinom pozicije, koje su prihvatile poziv, i rekao da je pitanje imovine, tačnije rečeno suverenog upravljanja teritorijom Republike Srpske za njega iznad dnevne politike.

MILIČEVIĆ (SDS) SE NE POJAVLJUJE NA POTPISIVANJU DOKUMENTA O ODBRANI SUVERENITETA REPUBLIKE SRPSKE I SRPSKOG NARODA U BIH

Ali Miličević se juče (ponedjeljak, 24. april 2023.) nije pojavio na potpisivanju dokumenta kojim se to i ozvaničava i kojim se predviđa niz procedura u odbrani tog suvereniteta Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Gdje je zapelo? Zašto nije došao? Zato što je za razliku od petka, u SDS danas preovladala struja koja ne želi doći kod Milorada Dodika, pa i po cijenu političkih gubitaka i ugleda u narodu.

Drugačije rečeno, dnevna politika i kampanja je stavljena iznad poštovanja institucije predsjednika Republike Srpske, time što joj je data “ličnos“ odnosno ona je poistovijećena sa Miloradom Dodikom, protiv kojeg se, kao političke ličnosti,  SDS bori.

ZA SDS U PETAK DODIK ’’PREDSJEDNIK’’ A U PONEDJELJAK ’’CiK PREDSJEDNIK’’!?

Za SDS predsjednik Republike Srpske je u petak je bio ono što ustav nalaže – oličenje jedinstva Srpske u smislu političkog jedinstva naroda i time i svih političkih faktora, reprezent Srpske i unutar Republike i izvan nje.

Dio medija je međutim, iznad toga izvlačio pitanje “ličnosti“, odnosno da li Miličevićev i SDS dolazak u Palatu predsjednika znači i odustajanja od toga da je Milorad Dodik za opoziciju “CIK predsjednik“?

Drugačije rečeno ličnost predsjednika (ili Cik predsjednika), onoga koji obavlja dužnost je stavljana iznad institucije koju neko obavlja, ma ko to bio.

Ovo je vrlo bitno, čak suštinsko pitanje i glasi: “Da li se političke kampanje vode uvijek i neprestano, čak i u prelomnim situacijama, i da li one mogu biti iznad interesa narod“.

ODGOVOR JE “DA’’! DA LI JE VAŽNIJE RUŠENJE DODIKA PO SVAKU CIJENU, PA I PO CIJENU RUŠENJA SMISLA I UGLEDA INSTITUCIJE PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Odgovor je ’’DA’’. Ali to ima i političku cijenu. Naime čak i u ratovima, političke partije imaju legitimno pravo da zastupaju svoje stavove po bitnim pitanjima, ali moraju procijeniti da li je to i koliko u interesu svrhe njihovog postojanja, a postoje zbog interesa – naroda.

Zbog svega navedenog, sada, u razmatranje treba doći i odluka SDS, PDP i Nebojše Vukanovića zajedno sa grupacijom koju je dosada okupio, da postupe kako su postupili, odnosno da svoju želju da Milorada Dodika napadaju kao političku ličnost, stave iznad poštovanja institucije Republike Srpske koju on trenutno obavlja.

Drugačije rečeno, da li je SDS, PDP i Vukanoviću važnije rušenje Dodika po svaku cijenu, pa i po cijenu rušenja smisla i ugleda institucije predsjednika Republike.

Da li su se odlučili za varijantu da sa vodom koju prosipaju, bace i bebu koju su u tom lavoru kupali?!

Da li je važnija borba za vlast, svagda i na svakom mjestu i po svaku cijenu, bez obzira na konsekvence koje se mogu ogledati i u narušavanju jedinstva naroda, kohezionosti i ugleda Republike Srpske?!

ŠTA ZA POLITIČARE PREDSTAVLJA NAROD? GLASAČKA MAŠINA ZA SMJENU VLASTI ILI UTVRĐIVANJE VLASTI!?

Je li politika iznad države, ili je politika u funkciji države, ili u baš u izvornom obliku rečeno je li politika iznad naroda ili je u interesu naroda?

Gdje je ta granica?

Da li je narod samo glasačka mašina za smjene vlasti ili utvrđivanje vlasti ili je narod nešto što je živo i ima svoje potrebe, pa i u smislu da suvereno odlučuje da li će i ko sjeći “narodnu“ odnosno “entitetsku“ šumu, da li će i ko graditi, tamo gdje on živi, neki autoput, ili da li će popraviti, ili izgraditi neku školu ili univerzitet?

Da li će to činiti on sam, u proteklih 30 godina što je u stvarnom pravu inače vrijeme, “stečevine“ odnosno za to vrijeme se de fakto stiče pravo upravljanja imovinom, po pravu dobrog domaćina, ili će to činiti svađajući se u Sarajevu sa onima sa kojima je prije trideset godina vodio rat upravo za to pravo, ali i za svoj opstanak zapadno od Drine.

GDJE SU SRBI?

Da nije pretjerivanje, ova teza o opstanku, dokaz su podaci da Srba nema zapadno od Une, ili južnije od Drvara ili Doboja u dijelu BiH koji siječe uspravna linija koja prolazi istočnije od Sarajeva..

Ovo nije pitanje srbovanja, kako neki misle, ovo je pitanje zaštite prava živih ljudi, i to grupacije koja se zove narod. Ma kako moderni liberalni kapitalizam zapadnog tipa govori da narodi ne postoje i da su prava pojedinaca iznad kolektivnih prava, ovdje je i te kako jako mišljenje da narod čini grupa ljudi koja ima isti jezik običaje, tradiciju i – granice.

DA LI SDS, PDP I PRAVDA I RED BAŠTINE POLITIKE KOJE FAVORIZUJU INTERES SRPSKOG NARODA?

Šta  SDS i Miličević, ili PDP i Borenović ili Pravda i red i Vukanović misle o narodu?

SDS i PDP su i nastale kao narodne ili “pučke“ stranke. One su i članice međunarodnog saveza narodnjačkih stranaka. One po defaultu, po fabričkim postavkama treba da baštine politike koje favorizuju interes naroda.

Da li to čine u ovom slučaju ili lične političke interese stavljaju iznad institucija koje opet treba da simbolizuju jedinstvo naroda u smislu zaštite svog jezika, običaja, tradicije i – granica, odnosno imovine unutar tih granica.

Ovo nije samo političko ili logičko pitanje, nego je i moralno – ljudsko i suštinsko, jer simboli jednog naroda su upravo to, oni su arhetip, egregor – snaga , onaj dio koji je u važnim bitkama najbitniji, jer daje podstrek, daje snagu, daje osjećaj, osjećaj vjere u pobjedu.

Da li je važnije to – vjera u jedinstvo i pobjedu ili je važnije traženje razlika po svaku cijenu?

FORA, ’’DA’’: Dodik sada ne izmišlja problem!

Da li Dodik, kao politička ličnost, može da nametne teme koje su od suštinskog značaja i koje okupljaju narod? Da.

Ali je fora u tome što to on, u ovom trenutku ne čini izmišljajući problem, nego je problem nametnut izvan korpusa srpskog naroda u BiH.

Fora je što ovo nije unutrašnja podjela u narodu da li mu suverenitet nad imovinom treba ili ne, nego je neko sa strane, izvana krenuo da srpskom narodu oduzme taj suverenitet.

DA LI JE VAŽNIJE JEDINSTVO NARODA ILI JE VAŽNIJE BORITI SE ZA FUNKCIJE ILI VLAST?!

Fora je što je pitanje sada da li je važnije jedinstvo naroda u odbrani svog prava, stečenog i međunarodnim ugovorom o uspostavljanju mira, nakon užasnog građanskog rata sa druga dva naroda u BiH, ili je važnije boriti se za funkcije ili vlast?!

Fora je što jedan od ta dva druga naroda, koristeći međunarodni protektorat zapadnih, liberalnih sila, pokušava uzeti i u miru konzumirano pravo i to u trajanju dužem od 20 godina koliko se smatra da je u pitanju “stečevina“.

U ovom slučaju kolektiva stečevina.

Srbi dakle, po najmanje dva osnova imaju pravo na suvereno upravljanje svojom imovinom u granicama svog entiteta (čitaj političko-pravne tvorevine).

DA LI POJEDINE POLITIČKE PARTIJE IMAJU PRAVO DA SE PONAŠAJU KAKO SE PONAŠAJU?! NAROD JE NAROD!

A da li pojedine političke partije imaju pravo da se ponašaju kako se ponašaju i narušavaju jedinstvo naroda iz čisto dnevno-političkih razloga?!

To je na njima, na SDS, PDP i Vukanu da odluče.

Jer mnogi narodi su u istoriji nestajali zbog nejedinstva, a političke partije još češće.

Bukvalno bi bile zbrisane preko noći jer su izgubile svaki smisao i funkciju za narod u koje su djelovale do tada.

Usaglasite se, nađite političko jedinstvo u Srpskoj po pitanju zaštite imovine, odnosno teritorije Republike Srpske, REPUBLIKA SRPSKA postoji i bez SDS , PDP ili Vukana, i bez Dodika i bez svih vas političara!

Narod je narod!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...