Da li je LIJEK poznat duže od pola vijeka SPAS od korona virusa?

Datum:

Share post:

Lijek poznat već pola vijeka daje novu nadu u borbi protiv korona virusa. Prema studiji koju su uradili francuski naučnici, lijek razvijen u borbi protiv malarije pomogao je u izliječenju kod 70 odsto oboljelih, a u kombinaciji sa antibioticima kod svih liječenih pacijenata.

 
 
 
 
 
 

Radi se o leku hidroksihlorokinu, koji je već decenijama, tačnije još od 1955. godine u upotrebi protiv malarije pod raznim nazivima. O tome je na svom Tviter nalogu pisao i poznati srpski genetičar Miodrag Stojković.

 

Posle kineskih i naucnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije (hydroxychloroquine) kod 70% pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlecenja – posle 6 dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspesnost je100%.

— Miodrag Stojkovic (@MioStojkovic) March 19, 2020

​Kako pišu strani mediji, taj lijek se prvo pokazao djelotvornim u laboratorijskim uslovima, gdje je veoma efikasno ubijao korona virus.

TESTNA REKLAMA

U članku čiji su autori naučnici iz Vuhana, koji su radili laboratorijske analize, navodi se da „ovaj lijek ima dobar potencijal za borbu protiv bolesti COVID-19”.

Sada je objavljena i druga naučna studija, ovaj put iz Francuske, ali je ona zasnovana ne na laboratorijskim uslovima, već na kliničkom testiranju ovog lijeka.

Istraživanje su radili naučnici sa Instituta za medicinu Univerziteta u Marseju, a tim je predvodio Didije Rauj.

Oni su ovaj lijek ispitivali na 36 pacijenata – 20 ga je dobijalo, a 16 je bilo u kontrolnoj grupi.

Pacijenti su dobijali po 600 miligrama lijeka dnevno.

Utvrđeno je da je polovina pacijenata postala negativna na korona virus za samo tri dana. U roku od šest dana, izliječeno je 70 odsto pacijenata.

Šestoro pacijenata iz ove grupe tretirano je kombinacijom lijeka protiv malarije i antibiotika i tu su rezultati bili još impresivniji. Petoro je bilo negativno u roku od tri dana, a šesti je izliječen poslije šest dana.

„Iako se radi o malom uzorku na kom je lijek ispitivan, naše istraživanje pokazuje da hidroksihlorokin dovodi do značajnog nestanka i redukcije korona virusa u tijelu pacijenata, a njegovo dejstvo pojačava antibiotik azitromicin”, napisano je u studiji.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je da je američka Administracija za lijekove i hranu (FDA) odobrila korišćenje ovog lijeka za COVID-19, prenijeli su mediji iz SAD.

"Dobro je što je ovaj lijek poznat već duže vrijeme, pa znamo da kod njega nema ništa neplanirano i da ne može da ubije nekog. Pokazao je veoma, veoma ohrabrujuće rane rezultate protiv korona virusa i on će gotovo odmah biti dostupan za primjenu”, rekao je Tramp, a prenijeli su američki mediji.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je grupa pacijenata na kojoj je ovaj lijek ispitivan suviše mala, te da bi trebalo da se sprovedu opsežnija klinička ispitivanja.

Dešavanja u Bijeljin
Izvor: nezavisne.com
 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...