Da li će SNSD, SDS i PDP dobiti nove predsjednike? (foto,video)

Datum:

Share post:

Izbori se, kada su u pitanju, političke partije u Republici Srpskoj, kako vladajuće tako i opozicione, nastavljaju. Ali unutar sopstvenih redova. Najzanimljivi su svakako oni koji su odvijaju u SNSD-u, PDP-u, SDS-u.

Kada je u pitanju Partija demokratskog progresa, izlazak Jelene Trivić ostavio je Drašku Stanivukoviću čist put bez prepreka do pozicije predsjednika stranke, ali kako je Stanivuković naglasio, on sada ne želi da preuzme kormilo PDP-a.

Branislavav Borenović, predsjednik PDP, Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta

Prema trenutnim informacijama BN televizije, Glavni odbor bi trebalo da donese odluku kojom Branislav Borenović ostaje na čelu PDP – a do lokalnih izbora u BiH.

STANIVUKOVIĆ: Neću biti predsjednik PDP-a, ali hoću kandidat za gradonačelnika

„Mi se ozbiljno spremamo za naš Sabor koji će se dogoditi u ovoj godini, eventualne izmjene Statuta, nove programske orijentacije, novo formiranje Glavnog odbora, rukovodstva partije. Sve su to stvari koje su jako važne za budućnost PDP-a“, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a. 

STANIVUKOVIĆ ZA DEŠAVANJA U BIJELJINI: O kandidaturi ali i da stranka nije jedan čovjek, pa ni Draško Stanivuković

U SDS-u se, kako saznajemo situacijama zakomplikovala odlaskom vršioca dužnosti predsjednika stranke, Milana Miličevića, na sastanak kod Milorada Dodika o pitanju državne imovine.

Za Miličevića (SDS) Dodik opet “predsjednik“, a ne “CiK predsjednik“!? (foto, video)

Struje unutar ove stranke su se oblikovale, a posebna se izdvaja takozvana načelnička koju čine SDS-ovi načelnici opština.

GRADONAČELNIK BIJELJINE: Republika Srpska nema predsjednika, mi imamo CIK predsjednika (video)

Oni su, kako saznajemo, za neku vrstu saradnje sa Vladom Republike Srpske, kako bi opštine u kojima su na čelu, izašle iz krize. Ali svjesnu su da to onda podrazumijeva i direktnu podršku Miloradu Dodiku.

Za SDS Dodik NIJE više “CiK predsjednik“ ali za Ljubišu Petrovića JESTE?! (foto,video)

Druga grupacija u Srpskoj demokratskoj stranci je formirana još od dolaska Milorada Dodika na vlast i koja je još od tada bila i za formiranje zajedničke Vlade sa SNSD-om. Ipak, kako saznajemo, svemu se opire treća i najbitnija struja u SDS – u, a to je članstvo ove stranke.

Njihovu podršku imaju i dva bivša predsjednika SDS-a. Od svih ovih pitanja zavisi i kako će proteći unutarstranački izbori u ovoj opozicionoj partiji.

Vukota Govedarica, Mladen Bosić, bivši predsjednici SDS

„Predviđeno je da sve te aktivnoste budu sprovedene do kraja mjeseca maja, gdje ćemo na Izbornoj skupštini Srpske demokratske stranke izabrati novog predsjednika stranke i novo Predsjedništvo i rukovodioce stranke“, rekao je Đorđe Milićević, predsjednik Komisije za sprovođenje unutarstranačkih izbora u SDS-u. 

Đorđe Milićević, načelnik Opštine Šamac i predsjednik Komisije za sprovođenje unutarstranačkih izbora u SDS

Milorad Dodik izgleda da nema problema ovakvih problema, ili barem ne javno. Na pitanje o izborima unutar stranke kratko odgovara da sve protiče po planu, a sve je izvjesnije da će biti i jedini kandidat za predsjednika stranke, kao što je to praksa godinama unazad.

Miorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD

„To je stvar partije, moguće je da ja obnovim mandat. Mi želimo da modernizujemo partiju, da je statutarno uredimo na drugačiji način, da omogućimo veću propusnost kadrova.“, poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD – a.

 Politički analitičari smatraju da su unutarstranački izbori u bilo kojoj partiji samo privid demokratije.

 „Postoji ogroman unutarstranački demokratski deficit, tako da se taj nedostatak unutar same političke partije preliva i na društvo, odnosno na nedostatak demokratije u društvu“, kaže Tanja Topić.

Tanja Topić

Građani Bosne i Hercegovine, ali i kompletnog regiona su narod koja unapredjuje postojanje kulta ličnosti, i sam rad i budućnost političkih partija najviše zavisi od vođe koji se izabere na njeno čelo, objašnjavaju sociolozi.

„Kod nas je kult ličnost zastupljen jako dugo, i to je fenomen koji je jako teško iskorijeniti. Ono što je suštinski važno je da građani Bosne i Hercegovine razviju svijest da nema potrebe da stvaramo idol od nekog pojedinca. Mi smo ti koji upravljamo državom“, poručuje sociolog Mirjana Čeko.

Sociolog Mirjana Čeko

Unutarstranački izbori bi u većini političkih partija u Republici Srpskoj trebalo da se završe do jeseni, a u pojedinim i prije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...

SELAK: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića

Selak: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića Naš narod je u 20. vijeku dao ogroman doprinos...