Napadi na nastavnike ili profesore, medicinske sestre, doktore ili novinare često u javnosti pokreću raspravu o tome da li treba pooštriti kazne za napade na osobe koje obavljaju poslove od javnog značaja ili su postojeće već dovoljne.

Ulje na vatru dodala su posljednja dva napada u Bratuncu i Bijeljini gdje su se na meti napadača našli doktorka i nastavnica.

U prvom slučaju doktorka je napadnuta na radnom mjestu od strane pacijenta, a u drugom slučaju je nastavnicu u zbornici škole ošamario roditelj jednog od učenika.

Ova dva, ali i neki drugi slični slučajevi koji su se desili posljednjih godina širom Srpske bili su okidač za pravnika iz Banjaluke, Milka Grmušu da na protokol Narodne skupštine Republike Srpske preda inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Cilj inicijative je, kako je naveo, da vaspitno-obrazovni radnici od vrtića do fakulteta, kao i novinari i radnici u zdravstvu, budu zakonski prepoznati kao lica koja obavljaju poslove od javnog značaja i koja, kao takva, imaju pojačanu krivično-pravnu zaštitu.

– Takođe, veća prava znače i veću odgovornost. Baš iz tog razloga su u ovom prijedlogu zakona jasno predviđene oštrije kazne za svakog vaspitno-obrazovnog radnika, zdravstvenog radnika i novinara koji zloupotrebom svojih ovlašćenja i dužnosti vrijeđa prava drugih, pogotovo onih slabijih – naveo je Grmuša.

Posebno krivično djelo

Sličnu inicijativu prema parlamentu Srpske najavili su i iz Udruženje prosvjetnih radnika “Ipak se okreće” koji žele izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske, kako bi se kao posebno krivično djelo sankcionisao napad na osobu koja obavlja poslove od javnog značaja. Kako navode prosvjetari, takvi su poslovi učitelja i profesora, ljekara i medicinskog osoblja, kao i novinara i medijskih radnika.

– Smatramo da je neophodno uvesti kao posebno krivično djelo napad na lice koje obavlja poslove od javnog značaja sa zaprijećenom kaznom zatvora od 3 mjeseca do 3 godine – saopšteno je iz ovog Udruženja.

Srpskainfo je provjerila u parlamentu Srpske kako na ove inicijative gledaju poslanici i hoće li dati zeleno svjetlo za njih.

Poslanik SNSD u parlamentu Srpske, Srđan Mazalica ističe da još nije imao priliku da vidi navedene inicijative pa ne može o njima ni da raspravlja.

Srđan Mazalica o Principima SDS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On podsjeća da se sve inicijative koje se podnose u Narodnu skupštinu RS dostavljaju Zakonodavnom odboru, čiji je član, a koji nakon toga traži mišljenje Vlade Srpske.

Nakon toga Zakonodavni odbor to upućuje prema NSRS koja se o tome izjašnjava.

– Ovdje nije sporno ni moje opredjeljenje, a ni moje stranke da se obezbijedi veća podrška i veća zaštita za osobe koje obavljaju poslove od javnog interesa, uključujem tu i novinare, medicinare i prosvjetne radnike, posebno u svjetlu poslednjih događaja. Međutim, potrebno je prvo analizirati da li postojeće krivično zakonodavstvo omogućava bolju zaštitu i da li je nedostatak adekvatnih kazni za ta krivična djela posljedica loše sudske prakse. Ako sudska praksa ne uspijeva da se izbori sa nečim, a zakonodavstvo je dobro, onda se postavlja pitanje da li sad NSRS treba da uvodi neke dodatne mehanizme – ističe Mazalica za Srpskainfo.

On dodaje da treba voditi računa i o Ustavu Srpske, konkretno da li Ustav dozvoljava izdvajanje posebnih profesija u smislu diskriminacije jer bi neko mogao postaviti pitanje “zašto prosvjetni radnici, a ne i radnici na šalterima, državni službenici, sportisti…”.

Veća zaštita i za saobraćajne policajce

Mazalica ističe da iz tog razloga trenutno nije u mogućnosti dati precizan odgovor da li će glasati ili neće za navedene inicijative.

– Jesam za veću zaštitu ali u sve to treba uključiti i struku, sudove i Vladu Srpske koja predlaže zakonska rješenja i vodi računa o njihovom provođenju. Treba vidjeti na koji način bi se ta inicijativa realizovala i kakvi bi bili efekti takvih zakonskih izmjena. U svakom slučaju pozdravljam i ohrabrujem sve podnosioce da podnesu inicijativu NSRS, a mi ćemo svakako na Zakonodavnom odboru to razmatrati i odlučiti šta ćemo i kako ćemo dalje – zaključio je Mazalica.

S druge strane šef Kluba poslanika PDP u parlamentu Srpske, Igor Crnadak ističe da iako nije vidio sadržaj navedenih inicijativa načelno ih u potpunosti podržava.

Igor Crnadak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On kaže da je bitno da se sagleda cjelokupni pravni okvir i vidi da li je potrebna samo izmjena Krivičnog zakonika ili treba i neke druge zakone mijenjati ili eventualno praviti nove zakone.

– U svakom slučaju mora se onemogućiti da bez ozbiljnih i drakonskih sankcija neko napada doktore ili druge radnike koji rade svoj posao. Ako to dođe u skupštinu lično ću tražiti da se to odnosi i na saobraćajnu policiju koja je na udaru bahatih i primitivnih napada – kaže Crnadak za Srpskainfo.

On podsjeća na nedavni slučaj kada su saobraćajni policajci zaustavili vozilo, te su osobe koje su bile u njemu verbalno napali policajce, upitavši ih “znate li vi ko smo mi”, nakon čega su ih fizički napali.

– Te osobe su za to kažnjene sa 2.000 KM. To je otvoren poziv svima da tuku i policiju, doktore, učitelje i sve ostale. Ovdje nije dovoljno donijeti samo zakon u NSRS već mora doći do ozbiljne primjene tog istog zakona od strane pravosuđa – kategoričan je Crnadak.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име