Da li će ovo biti ''najgori saziv'' parlamenta Srpske?

Datum:

Share post:

Krivi navod na repliku, pa replika na repliku i brzo dođete do povrede poslovnika, a potom ide sve ispočetka. I tako, riječ po riječ i narodni poslanici u parlamentu Srpske veoma često potpuno izgube nit i zaborave šta je uopšte tema sjednice i o čemu raspravljaju.

Oni koji prate raspravu u Narodnoj skupštini RS s pravom se pitaju da li se poslanici uopšte pripremaju za sjednice ili im je materijal koji dobiju do te mjere stran da apsolutno ne razumiju šta će biti tema razgovora, pa im je lakše priču skrenuti na svoj teren i nastaviti s beskrajnim prepucavanjima, optužbama i slično.

Umjesto o suštini rasprave se tako odvuku o pričama o četnicima, partizanima, ustašama, tajkunima, narodnim izdajnicima i brojnim drugim temama, pa na kraju obični posmatrači ostanu potpuno zbunjeni i nemaju pojma o čemu poslanici uopšte pričaju.

Najbolji primjer toga pokazuje skupštinsko zasjedanje od prije dva dana kada se pred poslanicima našao Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima.

TESTNA REKLAMA

Rasprava do ponoći

Ono što je zanimljivo jeste da je ovdje riječ o već postojećem zakonu koji se mijenja samo u jednom članu, a izmjena se odnosi na to da će građani moći podnijeti prijavu za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem, a ne da idu kod notara kao do sada.

Naizgled lagan zadatak za poslanike se pretvorio u „aferu“ ogromnih razmjera, pa se tako rasprava o izmjeni ovog zakona razvukla do kasno u noć. Tokom te višečasovne rasprave građani su više mogli da čuju riječi „krivi navod“, „povreda poslovnika“, „lopovi“ i slično, nego što se pričalo o konkretnom zakonu.

– Ne bih ovo nazvao debatom već pričanjem u prazno. O jednoj tački dnevnog reda gdje se mijenja samo jedan član govorilo se satima, a da se apsolutno nije raspravljalo o temi. Samo jedan ili dva poslanika su se pozvala na određene odredbe iz nacrta zakona i davali sugestije, dok su svi ostali pričali uopšteno, apsolutno se ne pozivajući na sam taj nacrt o kojem trebaju da diskutuju – kazao je za Srpskainfo potpredsjednik parlamenta Srpske Milan Petković nakon što je rasprava po ovoj tački dnevnog reda napokon okončana.

Petković ističe da pojedini poslanici, koji su prvi put u mandatu, ne poznaju dobro odredbe poslovnika o radu NSRS, što je potpuno razumljivo i može se tolerisati.

Zloupotreba poslovnika

Međutim, kako ističe on, jako je opasno i nije dobro za rad parlamenta Srpske to što pojedini poslanici, a prije svega oni iskusni, itekako zloupotrebljavaju poslovnik i pravo koje im je dato, kao što su pravo na repliku, netačan navod i pravo na povredu poslovnika.

– Često se dešava da se povreda poslovnika, takođe, koristi za repliciranje u pojedinim slučajevima i onda se to zloupotrebljava. Sve to zajedno dovede do situacije da rad parlamenta Srpske postane neefikasan i građani u suštini plaćaju naš nerad – kategoričan je Petković.

Dodaje da će u narednom periodu zagovarati izmjenu poslovnika kako bi se ograničio ovakav način bespotrebne parlamentarne diskusije.

Predstava za narodne mase

Politikolog Nebojša Tojagić smatra da se većina poslanika ne pripremi dovoljno za sjednice ili se uopšte ne pripreme.

– Pažljivo analizirajući rad parlamenta Srpske, a vjerujem da će vam to reći i većina onih koji prate sjednice, može se reći da je ovo vjerovatno najgori saziv NSRS do sada. Razlog za to leži u činjenici da je velika većina prisutnih poslanika promašila mjesto gdje su trebali da dođu. Prije mi se čini da im je mjesto u nekom rijalitiju, a ne u parlamentu – smatra Tojagić.

On ističe da je jedna od posljedica takvog pristupa to što su poslanici katastrofalno pripremljeni za sjednice, pa građani umjesto konstruktivne rasprave dobiju rekla-kazala rečenice ili „predstavu za šire narodne mase“. Tojagić kaže da mnogi poslanici etiketiranjem drugih parlamentaraca ustvari žele da prikriju svoje neznanje ili želju da se pretjerano ne trude oko priprema za skupštinu.

Dodaje da mnogi poslanici uopšte ne poštuju poslovnik o radu skupštine, te da se ne snalaze najbolje u ulozi parlamentaraca.

– Kod nas nema argumentovane rasprave. Umjesto da idemo ka toj nekoj akademskoj pozicioniranosti skupštine, mi dolazimo na rijaliti. Ali, evidentno je da narod to gleda i da izgleda više cijene to što je neko nekog opsovao i uvrijedio nego da li je imao argumentovanu raspravu – zaključuje Tojagić.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...