D.O.O. TEREX – INŽENJERING Bijeljina još jednom naplaćuje tri miliona KM od ZP RiTE Ugljevik – PREDUZEĆU BLOKIRAN RAČUN

Datum:

Share post:

Uprava Rudnika i termoelektrane želi da upozna javnost da se Preduzeće našlo u teškoj situaciji zbog blokade računa radi prinudne naplate po rješenju Okružnog privrednog suda u Bijeljini u korist D.O.O. TEREX – INŽENJERING BIJELJINA po tužbenom zahtjevu pokrenutom još 2006. godine, saopšteno je iz RiTE Ugljevik.

U saopštenju stoji da se u dugogodišnjem sudskom postupku, koji traje između D.O.O. TEREX – INŽENJERING BIJELJINA, kao tužioca protiv ZP „RITE UGLJEVIK“ A.D. UGLJEVIK, kao tuženog, a koji je pokrenut 2006. godine sa zahtjevom za naknadu štete zbog nezaključenja i neizvršenja ugovora o otkrivci čvrste mase, po tenderu iz 2003. godine, D.O.O. TEREX – INŽENJERING BIJELJINA ponovo, po četvrti put naplaćuje od Preduzeća u iznosu od oko 3.000.000,00 KM.

Različiti sudovi su u više navrata donosili različite odluke, jedni u korist Rudnika i termoelektrane Ugljevik drugi u korist D.O.O. TEREX – INŽENJERING BIJELJINA, a po tim presudama su više puta naplaćivana i vraćana sredstva na račun preduzeća.

Odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske od 12.05.2020. godine, pri čemu je to šesta odluka tog suda u istom parničnom postupku, ovog puta D.O.O. TEREX – INŽENJERING BIJELJINA dosuđen je iznos od 1.453.388,44 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od 06.02.2009. godine, i troškovi postupka u iznosu od 34.660,00 KM, što ukupno iznosi od oko 3.000.000,00 KM.

TESTNA REKLAMA

Okružni privredni sud u Bijeljini, nije uvažio precizne stavove Višeg privrednog suda u Banja Luci, date u rješenju iz 2017. godine, i na taj način omogućava da D.O.O. TEREX – INŽENJERING BIJELJINA prinudnim putem od Preduzeća ponovo naplati oko 3.000.000,00 KM, te da pored toga i dalje kod sebe drži 5.597.112,00 KM, naplaćenih u istom postupku.
Preduzeće će ponovo uputiti žalbu Višem privrednom sudu u Banja Luci gdje očekuje dosljednost Višeg privrednog suda u Banja Luci, na način da će se pridržavati ranije zauzetih stavova, što će omogućiti povrat finansijskih sredstava ovom Preduzeću.

U saopštenju koje smo dobili iz RiTE Ugljevik stoji da se u preduzeću pitaju iz kojih razloga se ponavlja identična situacija kao i 2016. godine, i zašto nisu ispoštovani stavovi Višeg privrednog suda u Banja Luci, kao najviše instance u izvršnom postupku, zauzeti u rješenju iz 2017. godine, te ima li takav pristup eventualno cilj u činjenici da se teži provesti prinudna naplata sredstava Preduzeća, a da se do momenta donošenja sudskih odluka, po kojima će Preduzeće moći ostvariti povrat svojih finansijskih sredstava, naplaćena finansijska sredstva potroše, imovina D.O.O. TEREX – INŽENJERING BIJELJINA otuđi i pokrene postupak likvidacije, kao što je to bio slučaj sa tužiocem D.o.o. ŠICO AND COMPANY Bijeljina.

Ponovnom blokadom računa Preduzeća, koja je izvršena dana 07.07.2020. godine, onemogućen je nesmetan rad ovog Preduzeća u izmirenju redovnih obaveza, što je potpuno nerealna situacija, imajući u vidu da je obaveza Preduzeća prema D.O.O. TEREX – INŽENJERING BIJELJINA izmirena još 2014. godine, što je u najnovijem izvršnom postupku, tačnije u Rješenju od 07.07.2020. godine konstatovao i Okružni privredni sud u Bijeljini, a što u samom postupku nije sporio ni D.O.O. TEREX – INŽENJERING BIJELJINA, ali je i pored nespornosti navedene činjenice naložena nova prinudna naplata u punom iznosu od oko 3.000.000,00 KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: pan-radio.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

EPISKOP FOTIJE: Neka svako uradi koliko može da ovaj grad bude bolji za život (foto)

BIJELjINA PROSLAVILA SVOJU SLAVU - DAN SVETOG PANTELEJMONA Večernjim bogosluženjem u Crkvi Svetog Đorđa, svečanom litijom centralnim gradskim ulicama,...

Sve više se traži montažni krov nad glavom

Poskupljenje građevinskog materijala u BiH, ali i hronični nedostatak radne snage odrazili su se na to da sve...

NEŠIĆ, DNS: Saberi se, Brane, jer zna Srpska!

Saopštenje predsjednika DNS RS Nenada Nešića prenosimo u cjelosti: "Tvita Borenović da sam 'treći ljiljan'. Nisko i primitivno! I to...

BORENOVIĆ NEŠIĆU: “Javio se i treći ljiljan“

Predsjednik PDP RS, Branislav Borenović, oglasio se na društvenoj mreži Twitter odgovarajući predsjedniku DNS, Nenadu Nešiću na prozivku...