Cvjetanje ambrozije je počelo – Kako preživjeti sezonu alergija?

Datum:

Share post:

Korovna biljka ambrozija je izuzetno prilagodljiva, plodonosna i otporna, te se svrstava u jednu od najistaknutijih invazivnih biljnih vrsta u Evropi, a njen polen se smatra najjačim prirodnim alergenom našega podneblja.

U Domu zdravlja Bijeljina kažu da se iz godine u godinu povećava broj naših sugrađana koji osjećaju tegobe usljed djelovanja ove biljke.

Upotreba vitamina i antihistaminika kreće i do mjesec dana prije početka cvjetanja ambrozije, kako bi naš imuni sistem bio spreman, kada dođe do reakcija.

Ako već imate tegobe izazvane ambrozijom, trebalo bi da se pridržavate i određenih savjeta, koji vam u izvjesnoj mjeri mogu pomoći da lakše prođete kroz petiod cvjetanja ove korovske biljke – od avgusta do oktobra.

TESTNA REKLAMA

Najbolje bi svakako bilo da više računa o ovom pitanju povede šira društvena zajednica, jer statistike kažu da četvrtina populacije osjeća tegobe izazvane polenom ambrozije. Potrebno je kositi ovaj korov nekoliko puta u sezoni, što naši poljoprivrednici, uprkos zaprijećenim visokim kaznama ne čine baš najrevnosnije, a poseban problem predstavljaju zapuštena imanja koja izgleda nisu ni u čijoj nadležnosti.

Obaveza svih vlasnika zemljišta, privatnih ili pravih lica, jeste uklanjanje Ambrozije prije početka cvjetanja, jer u protivnom, protiv pomenitih, pokreću se prekršajni nalozi, a zaprijećene su i novčane kazne.

Za sam kraj evo savjeta kako da uklonite ambroziju, ako je imate na svom imanju. Mlade biljke treba uklanjati sa korijenom, još u maju ili junu, kada započinju rast, ili tokom košnje velikih površina. Kosite je 5 centimetara iznad tla. Stručnjaci ipak ne savjetuju uklanjanje tokom perioda cvjetanja, jer se tako doprinosi da se polen i sjeme još više prošire, odnosno da iduće godine nikne još više mladica. 

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Milan Kovačević: Veliko je zadovoljstvo raditi sa kolegama iz drugih sredina

Glumca novosadskog Srpskog narodnog pozorišta Milana Kovačevića gledaćemo u ulozi Hasanage u novoj predstavi Gradskog pozorišta “Bijeljina”. Iako ste...

Predstava beogradskog Dramskog pozorišta „ELING“ u Bijeljini 17. oktobra

Za sve ljubitelje pozorišta 17.10.2022. u 20.00 časova predstava "ELING". Predstavu "ELING" izvodi beogradsko Dramsko pozorište. U predstavi igraju: Ljubomir...

DERMAMEDIC: U Sarajevu 29. oktobra „Neauvia Experience Day“ (foto)

Dugo iščekivani event godine "Neauvia Experience Day" koji je veoma zainteresovao naučnu javnost, a u stručnoj organizaciji dr...

Stanovnici MZ „Filip Višnjić“ Bijeljina nezavodoljni rješenjem iz Nacrta regulacionog plana

U Mjesnoj zajednici "Filip Višnjić" u Bijeljini, danas se okupilo tridesetak građana koji su medijima željeli da izlože...