CVIJANOVIĆEVA: „SDA da usmjeri energiju na građenje dobrih odnosa, a ne na traženje neprijatelja“

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da bi SDA bilo bolje da usmjeri energiju u građenje dobrih odnosa u i van BiH, a ne da stalno traži neprijatelje i pravi nered uzurpiranjem od nekoga nešto što mu je dato Ustavom.

Cvijanovićeva je istakla da SDA nema pametnijeg posla nego da traži krivca u nekome drugom, a ustvari su najveći kočničar pravog razvoja i izgradnje dobrih odnosa u BiH.

– Bilo bi dobro da je SDA neko ko promoviše zajednički život na način u kojem se neće uzurpirati od nekoga nešto pa govoriti o zajedničkom životu, nego da ste neko ko može da se pridrižava onoga što je rekao Dejtonski sporazum – rekla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD.

Komentarišući optužbe SDA na račun SNSD i HDZ, ali i Srbije i Hrvatske, a koje su navedene u dokumentu SDA objavljenog u pojedinim medijima, ona je naglasila da je riječ o jednom u nizu političkih pamfleta, ali da ne treba ignorisati niti umanjivati, određene implikacije koje mogu proizvesti dokumenti ove stranke.

TESTNA REKLAMA

Cvijanovićeva je podsjetila na raniji plan SDA o BiH bez entiteta, a za šta je izostala reakcija predstavnika međunarodne zajednice, dok se svaka izjava predstavnika Srpske smatrala antidejtonskom iako je promovisala izvorni Dejtonski sporazum.

– Bolje bi bilo da ulože snagu i energiju u to kako graditi dobre odnose sa Srbima i Hrvatima u BiH umjesto da stalno prave neke planove koji izlaze izvan okvira Dejtonskog sporazuma, konstitutivnosti, ravnopravnosti i svega onoga što treba da omogući normalan život – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Ribniku.

Ona je ponovila da je politika SDA već prepoznata po tome da su najveći pokretači određenog nemira i nereda u regiji i umjesto da poprave određene odnose sa susjedima i prave dobru regionalnu saradnju – uvijek su usmjereni protiv toga.

– Brojni su napadi na Srbiju kad želi da investira u BiH, kada želi da pruži ruku pomirenja onda dobijete kamenovanje predsjednika, da kažem pokušaj ubistva. Nakon toga imate situaciju da nemate nikoga da dođe i kaže ko su počinioci, niti da se bavi ozbiljnom istragom a pogotovo da tu istragu privede kraju i one koji su krivi privede pravdi – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su česte kritike SDA i prema Hrvatskoj i projektima u vezi sa tom zemljom.

– Oni (SDA) funkcionišu na način da moraju stalno da imaju nekog neprijatelja, ali smatram da u ovoj regiji treba da se smire tenzije, da vidimo na koji način možemo sarađivati, šta su regionalni projekti koji su od značaja svima nama i da na taj način gledamo kako možemo pomoći svemu onome što je opšti razvoj – zaključila je Cvijanovićeva.

U dokumentu SDA, koji su objavili pojedini mediji u FBiH, Srbija i Hrvatska su optužene da rade suprotno Dejtonu, te se ističe “potreba podrške SAD, Velike Britanije i EU da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejton”.

SDA naglašava da BiH “trpi blokade od SNSD i HDZ”, te predlaže simetrična rješenja u ovlaštenjima predsjednika i potpredsjednika entiteta, kao i u vezi s Domom naroda FBiH i Vijećem naroda Republike Srpske.

“Građani Srpske su moji ključni saradnici”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Mrkonjić Gradu da su njeni ključni saradnici građani Srpske, ali da je ne iznenađuje izjava lidera SDS Mirka Šarovića da su ključni saradnici te stranke ljudi iz Federacije BiH FBiH.
– Građani su naši politički, ljudski i svaki drugi saradnici. Ne znam zašto bi Mirko Šarović crpio podršku ili dobru saradnju iz onih koji se nalaze u FBiH – rekla je Cvijanovićeva novinarima
Ona je rekla da se predstavnici Srpske biraju na području Srpske, da tu polažu račune svojim građanima i da su tu obavezni da rade svoj dio posla, a da su u zajedničkim institucijama Bih u obavezi da ne zaborave gdje su izabrani.

– Da ne zaboravimo za koga radimo, na koji način treba da obezbijedimo taj balans sa ostalima, a to mislim da ključ nekog uspjeha i zajedničke države može da bude samo u saradnji – istakla je Cvijanovićeva.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

VOJIN MITROVIĆ: IZBORI 2. OKTOBRA NISU OBIČNI NEGO REFERENDUM ZA ILI PROTIV RS

Nosilac poslaničke liste SNSD iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović poručio je večeras u Gornjem Magnojeviću da izbori...

TRIBINA SNSD U MAGNOJEVIĆU: GRAĐANI ZNAJU VAŽNOST IZBORA ZA REPUBLIKU SRPSKU

Nosilac poslaničke liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović poručio...

PETROVIĆ: Sugrađani, podržite sutra Centralni miting SDS, PDP i Pokreta za pravdu i red na bijeljinskom Gradskom trgu (video)

Nosilac liste SDS za narodnog poslanika u NSRS za Izbornu jedinicu 6, Ljubiša Petrović poziva sve sugrađane Bijeljine...

BIJELJINA: Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta

Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta - Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada...