Cvijanovićeva o ponovnom brojanju glasova „Zahtijevaćemo da se snima i prenosi uživo u medijima“

Datum:

Share post:

Potpredsjednik SNSD Željka Cvijanović izjavila je da transparentno brojanje glasova sa potpunim pristupom posmatrača nikad nije bilo problem, ali pošto se do ponovnog brojanja došlo manipulativno, pod pritiskom stranaca i opozicije iz Republike Srpske, SNSD će zahtijevati da se sve snima i uživo prenosi na javnim servisima i svim drugim medijima koji zatraže pristup s ciljem potpune transparentnosti.

To će biti naš zahtjev, jer nemamo povjerenja u Centralnu izbornu komisiju (CIK) i neka ne objašnjavaju da to nije predvidio zakon, jer ni ovo što su oni u CIK uradili nije predvidio zakon. CIK je donio odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne da bi nešto provjerili, već da pokradu, odnosno da prekrajaju izbornu volju građana. Da su htjeli provjeravati, držali bi se zakona i ne bi nam pričali da su odlučivali na osnovu `šokantnih medijskih pisanja`, već na osnovu zakona i činjenica – ukazala je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da li su sva dešavanja nakon izbornog dana unaprijed pripremljena i osmišljena, Cvijanovićeva je istakla da je to pripremljen scenario još onda kad su imenovani članovi CIK-a iz partijskih redova umjesto iz reda profesionalaca.

– Skandalozno je ovako nezakonito ponašanje CIK. Prije tri dana tvrde jedno, a onda odluče ono za šta su prethodno tvrdili da nema zakonskog uporišta. Koja muka, ucjena, pritisak ili pak nagrada može natjerati bilo koga da danas tvrdi da se nešto ne može uraditi, jer nije u skladu sa zakonom, a onda nakon tri dana upravo to uradi? U svjetlu ovakvog ponašanja CIK jasno je zašto su PDP i SDS u tu instituciju ugurali svoj kadar, a eliminisali nestranačke ličnosti iz prethodnog saziva CIK –  naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je jasno kao dan i zašto je dvojac Borenović-Trivić preuranjeno proglasio pobjedu, nakon što su dobili rezultate samo za jedan od četiri izborna nivoa i to samo iz Banjaluke.

– Prema unaprijed pripremljenom scenariju, trebalo je rano proglasiti pobjedu da bi se ujutro moglo pričati o krađi. Zato su brže bolje potrčali u kobajagi pobjedničku šetnju Banjalukom, a ujutro već galamili da im je neko pokrao glasove. Naravno, nakon toga su munjevitom brzinom na red došli i protesti, pa odmah iza toga i odlazak u CIK da prave predstavu iako su znali da je preuranjeno da podnose prijave jer je zakon rekao kad se to čini.

Onda se taj CIK, koji ionako ima veliki deficit legitimiteta, jer nikad i nisu prošli kroz konkursnu proceduru, prvo poziva na zakon i govori da su opozicionari džaba došli jer je propisano kad je vrijeme za to. Na ponovljenim protestima opozicionari najavljuju da će proteste iz Banjaluke premjestiti pred prostorije CIK-a u Sarajevu. U međuvremenu, na partijski vezane članove CIK-a vrši se pritisak iz partijskih redova, OHR i tri ambasade –  navela je Cvijanovićeva.

I onda taj CIK koji nekidan reče da to što sad traži opozicija nije u skladu sa zakonom, dodala je Cvijanovićeva, naprasno odluči da se ponovo prebroje glasovi, mimo zakona i propisanog roka i uslova kad se to čini.

-Neko bi mogao zaključiti i da se namjerno odugovlačilo sa početkom brojanja glasova iz inostranstva plašeći se još veće razlike u korist kandidata za predsjednika Srpske Milorada Dodika, što će vjerovatno i biti. Da li je CIK podlegao pritisku stranaca ili strahu od protesta pred svojim vratima ili je i sam dio ove očigledne manipulacije opozicije i pojedinih ambasada, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, nezakonito je to što rade, ma šta da je razlog”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da ponovljeno brojanje nije problem, ali nezakonito djelovanje jeste.

– Očigledna je i jasna namjera da se vreće sa glasovima dovuku u Sarajevo da bi se po njima vršljalo onako kako su to dogovorili PDP i OHR. Ovdje nije riječ o tome da se neko u SNSD-u buni protiv bilo kakvog novog brojanja, ali se buni protiv nezakonitog postupanja i neprofesionalnog djelovanja CIK-a čiji predsjednik i članovi danas tvrde jedno, a sutra urade drugo. Znači da su neozbiljni i neodgovorni ljudi došli na ozbiljne i odgovorne pozicije –  konstatovala je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše informacije koje su se pojavile u javnosti da se član CIK Vanja Bjelica Prutina, koja je inače prije imenovanja na tu poziciju radila kao savjetnik Mirka Šarovića, ovih dana sastajala sa Šarovićem, koji je i kandidat u ovom izbornom procesu, Cvijanovićeva je rekla, ako je ta informacija tačna, onda je ovaj sastav CIK-a totalno devastirao povjerenje u bilo koju svoju aktivnost.

– Bilo kako bilo, građani su na izborima ubjedljivom razlikom izabrali Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske. Preuranjena najava pobjede Jelene Trivić iz PDP-a uvod je u slijed navedenih isprojektovanih dešavanja s ciljem da u politićkom životu održe Branislava Borenovića i Trivićevu, odnosno da ne budu marginalizovani poput Vukote Govedarice nakon njegovog poraza na izborima 2018. godine.

Milan Radović se isprsio ispred Šarovića, što nije ni čudno, jer je potrošio i više para na izborima. Šaroviću su dali da, uprkos svojim godinama i funkcijama koje je do sad obavljao, nosi transparent na protestima, i to čak ne ni na sredini ulice, već u nekom ćošku. Toliko o njegovom kredibilitetu koji uživa u stranci na čijem je čelu – stakla je Cvijanovićeva, koja je kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH i koja je, prema preliminarnim podacima, ostvarila prednost oko 100.000 glasova u odnosu na Šarovića.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Janjić uručio dres ’’ŽIĆI’’ Miražiću, LEGENDI FK ’’Radnik” Bijeljina

Danas je prostorije FK Radnik posjetio Živorad Žića Miražić, i tom prilikom mu je personalizovani dres uručio direktor...

Radislav Jovičić na IV Međunarodnom naučnom skupu “Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti” (foto)

-Velika mi je čast biti učesnik današnje konferencije na ovom našem, prestižnom Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, na...

VUKANOVIĆ: Dodik je podržao smjenu Nikole Poplašena

Vukanović podsjetio Dodika kako je govorio kada je smjenjivan Poplašen „Ako ste tada provodili oduke visokog predstavnika, zašto...

DODIK: Ukinuti odluke Šmita u roku od 7 dana – Srbi se povlače iz odlučivanja na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zatražiti da se ukinu sve odluke Šmita u roku...