Cvijanovićeva i Dodik na svečanosti u Novom Sadu

Datum:

Share post:

U Novom Sadu održava se svečanost povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Na prepunom cenrtalnom trgu u Novom Sadu otkriven je spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, suverenu Kraljevine Srbije u trenutku prisajedinjenja Vojvodine, i jednoj od najznačajnijih ličnosti u celokupnoj istoriji srpskog naroda. 

Svečanosti u Novom Sadu prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Spomenik su otkrili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 

Obraćajući se okupljenima, Vučić je poručio da Srbiju niko nikada nije uspio da pokori i da to neće uspjeti ni oni koji to danas pokušavaju. 

„Osetili ste da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana, da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu o našoj lepoj zemlji. Međutim, Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ni među najvećima, ali znamo da Srbiju nikad niko nije uspeo da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju“, rekao je Vučić. 

TESTNA REKLAMA

On je poručio da „nikada nikome, do Srbiji, Vojvodina neće pripadati“. 

Vučić se zahvalio građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu, svoj narod i što znaju da od Srbije nema ništa preče. 

On je ocijenio da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji bila velika odluka kojom je ujedinjeno srpstvo sa obje strane Save i Dunava, a da su vrijednosti multinacionalnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti odoljele iskušenjima vremena i da su u osnovi državne politike Srbije prisutne i danas.

Thumbnail

Povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji u Novom Sadu je danas svečano otvoren „Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji“ koji će činiti stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svjedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševijekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

Muzej su, u prisustvu poslanika republičkog i pokrajinskog parlamenta, članova republičke i pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, brojnih lokalnih samouprava kao i predstavnika diplomatskog kora i gradova prijatelja Novog sada, otvorili predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Nakon intoniranja himne „Bože pravde“, koju je izveo hor „Prosvetitelji“, predsjednik Pokrajinske vlade i predsjednik Odbora za obilježavanje 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, Igor Mirović je, u pozdravnoj riječi, istakao da otvaranjem „Muzeja prisajedinjenja“, Vojvodina i Srbija dobijaju – mjesto nezaborava na vrijeme i učesnike sudbonosnih istorijskih odluka.

Thumbnail

Otvaranju Muzeja prethodio je nastup Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a onda se prisutnima obratila predsjednica Skupštine Srbije, Maja Gojković

Gojkovićeva je istakla da su građani Srbije i danas ponosni na veliku pobjedu koju su izvojevali njihovi preci i istorijsku odluku o prisajedinjenju.

Ona je poručila da Muzej prisajedinjenja ima ogroman nacionalni značaj, da predstavlja simbol neustrašive borbe za slobodu i da ostaje novim pokoljenjima kao vječno podsjećanje na tu borbu.

Gojkovićeva je podsjetila da su se Velika narodna skupština u Novom Sadu, kao i Veliki narodni zbor u Rumi, vodili načelima i idealima slobode, ravnopravnosti, napretka i razvoja svih građana koji žive na ovom prostoru.

Ona je istakla da je Velika narodna skupština bila i veliki demokratki iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna, da je postojalo opšte pravo glasa, a posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod učestvovale i žene, njih sedam.

Thumbnail

„I to prvi put u Evropi, u vreme kada su Engleskinje, Francuskinje, Nemice o pravu glasa samo sanjale. To je bilo doba kada su žene pravo glasa imale malo gde u svetu, a kamoli mogućnost da budu birane i da učestvuju u radu skupštine“, rekla je Gojković.

Ona je naglasila da su ti principi slobode i ravnopravnosti i sada glavna vodilja i u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i u čitavoj Srbiji, saopšteno je iz Narodne skupštine Srbije.

„Sloboda i ravnopravnost svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, jesu suštinske vrednosti koje i danas negujemo. Naše različitosti, koje predano čuvamo, jesu naše zajedničko bogatstvo“, poručila je Gojkovićeva.

Na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, održanoj u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, proglašeno je prisajedinjenje tih krajeva Kraljevini Srbiji.

Dan ranije, 24. novembra 1918. godine, skupština Srema se takođe izjasnila za priključenje Kraljevini Srbiji.

Izvor: www.atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO MAKI: Heroj 5. oktobra i simbol Otpora – Bogoljub Arsenijević MAKI (foto,video)

Bogoljub Arsenijević Maki, valjevski slikar i ikonopisac, jedan od heroja otpora Miloševićevom režimu i Petooktobarske revolucije danas je...

BRANO VIĆANOVIĆ – Najzaslužniji za renoviranje fudbalskog terena u Dvorovima 1976. godine

Brano Vićanović (1934-1994 godina) je vrlo značajna ličnost u stvaranju istorije Proletera što kao igrač, što kao sportski...

RISTIĆ, PDP: PREDSJEDNIK SKUPŠTINE LOPARE NA OTVARANJU PROJEKTA “DIJASPORA INVEST“ (foto)

DELEGACIJA OPŠTINE NA OTVARANJU PROJEKTA ''DIJASPORA INVEST'' Delegacija opštine Lopare je prisustvovala otvaranju projekta Diaspora Invest /Diaspora Invest/, zajedno...

DODIK: Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine. "Vlada...