CVIJANOVIĆ: „INTERARGO“ je iz godine u godinu rastući događaj (foto, video)

Datum:

Share post:

Danas je otvoren jubilarni XX Međunarodni sajam poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije „INTERAGRO 2022“ koji će trajati naredna tri dana.

Sajam je zvanično otvorila predsjednik Republike Srpske, Zeljka Cvijanović, koja je ovom prilikom istakla da je velika čast otvoriti ovogodišnji sajam. 

Ona je istakla da sa sigurnošću može potvrditi da je „INTERAGRO“ iz godine u godinu rastući događaj, te da je pojačan interes zemalja učesnica, ali i izlagača.

TESTNA REKLAMA

„Imamo oko 243 izlagača iz 10 zemalja, što već pokazuje veliki iskorak u odnosu na neko prethodno vrijeme. Zadovoljstvo je što neki razgovori koje smo imali u Sjevernoj Makedoniji, tokom moje posjete u mjesecu februaru, rezultirali time da imamo Sjevernu Makedoniju kao državu partnera. Imamo i 15 izlagača iz Sjeverne Makedonije“, rekla je Cvijanovićeva, te dodala da je kroz razgovor sa ministrom poljoprovrede uvidjela koje su blagodeti Otvorenog Balkana.

Kako je rekla Cvijanovićeva, ovo je prilika da se izlože proizvodi, da se uspostave novi kontakti i da se obnove neka partnerstva koja su postojala u ranijem periodu.

„Napravljeni su kontakti vezani za izvoz žitarica, mislim da je inicijativa odlična. Danas je cijela Semberija u fokusu i poslali smo pravu poruku da ćemo nastupati zajedno kao jedno zajedničko tržište“, kaže Cvijanovićeva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Boris Pašalić, rekao je da već sada, po broju izlagača, se može reći da je sajam uspio. On je izrazio veliku zahvalnost Sjevernoj Makedoniji, te istakao da je zajednički zaključak pitanje dostupnosti hrane u regionu.

„Ključno pitanje je pitanje dostupnosti hrane. Vidjeli smo u protekle dvije tri godine da smo imali dvije krizne situacije gdje je osnovno pitanje bilo imamo li dovoljno hrane. Zato moramo snažnije podržavati poljoprivredu, snažnije finansirati, ne samo Vlade, nego i svi drugi organi vlasti“, rekao je Pašalić.

On je istakao da u narednoj godini Vlada RS namjerava da izdvoji značajnija sredstva, odnosno, oko 150 miliona maraka za poljoprivredu.

„I dalje imamo visoke cijene repromaterijala, imamo visoke cijene inputa i očekujemo veće troškove u jesenjoj sjetvi, ali i imamo skuplje proizvode, pa su na taj način i naši proizvođači stimulisani da siju. Uz pomoć Vlade i lokalnih zajednica možemo da prebrodimo ovu krizu“, zaključio je Pašalić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Mitrović: Glas za Dodika i Cvijanovićku za mir i stabilnost Republike Srpske

Nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović izjavio je da 2. oktobra Bijeljina...

BIJELJINA: PRVI RADNI DAN U VRTIĆU U PATKOVAČI (video)

U vrtiću „Neven“ u Patkovači danas je prvi radni dan, a vaspitači su dočekali prvih dvadest petoro djece...

Predsjednik Bokserskog saveza Srbije podržao Slavenka Ristića

"Slavenko Ristić zaslužuje moju podršku zbog njegovog dugogodišnjeg rada na jačanju odnosa između Srbije i Republike Srpske, ali...

Prof.dr Zlatko Maksimović, osnivač Pokreta Uspješna Srpska: NAŠ PUT JE PUT USPJEŠNIH (video)

Na sinoć održanoj centralnoj konvenciji Koalicije NPS - Pokret Uspješna Srpska - Prva SDS osnivač Pokreta uspješna Srpska...