Čuvena bijeljinska sastajališta – Čekaj me ''kod Duda'' (foto)

Datum:

Share post:

Beograđani kad zakažu sastanak “kod konja”, u stvari se nađu kod spomenika knezu Mihailu. Bijeljina je imala i ima nekoliko takvih lokacija. Da li vam “kod Duda” i “kod Hrasta” zvuči poznato? Ovo je priča o starim bijeljinskim sastajalištima.

Vidimo se “kod Hrasta”
U Bijeljini su se nekad “kod Hrasta” (na kanalu, ulaz u ulicu B.Radičevića, kod nove Gruntovnice) zakazivali razni susreti, sastanci, od ljubavnih (randesi ili sudari) do prepoznavajućih (prvi susreti).

Hrast je na tom mjestu čvrsto stajao dok ga stršljenovi nisu toliko izbušili da je postao opasan po prolaznike, pa su ga nadlećne službe morale ukloniti. Danas je na tom mjestu posađeno nekoliko sadnica, a vidjećemo koliko će dugovječne biti.

Bijeljinski “most uzdaha”
Blizu hrasta je i most na kanalu, koji je nekad bio pogodan za sastajanja, a zvali su ga “most uzdaha”. Tada most nije bio osvjetljen, a u blizini se nalazila Ekonomska škola (stariji Bijeljinci se sjećaju da je to na mjestu današnjeg marketa “Bost”), pa je mjesto bilo zgodno za susrete mladih i zaljubljenih.

Drveni most zamijenjen je betonskim, lokacija je osvijetljena, a na mostu su postavljeni čak i semafori. Sad je, umjesto “most uzdaha”, ovo mjesto poznato kao dio najkritičnije raskrsnice u gradu.

Nađemo se “kod Duda”
Elem, ostalo je još jedno mjesto. “Kod duda”. Ne morate biti rođeni u Bijeljini da biste znali gdje je dud. Inače dud je takoreći u kružnom toku gdje ulica cara Uroša prelazi u ulicu Stefana Dečanskog. Što bi Semberci rekli na Brčanskoj malti.

Međutim, pitanje je koliko će još trajati i dud. Već mu je natrula utroba pa je, u cilju spašavanja, “krpljen” betonom. A treba ga spašavati.

Jer, nekada su i prolazni autobusi na noćnim linijama Beograd – Banjaluka, Kostajnica, Prijedor, Novi itd. stajali kod duda, da izađu bijeljinski putnici, gdje ih je neko drag čekao i preuzimao. Svi su znali i znaju gdje je čuveni dud.

TESTNA REKLAMA

 Izvor: noviglas.info
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...