Kozja surutka je izvor leucina, aminokiseline dragocijene za rast i reparaciju mišića.

Surutka je tečnost koja vam ostaje poslije postupka sirenja mlijeka. Naime, ovaj postupak razdvaja mlijeko na čvrstu supstancu (skutu) i tečnu supstancu (surutku). Kozja surutka, u svom osnovnom obliku ili u obliku suplementa, postala je nezaobilazna namirnica među ljudima koji usvajaju zdrav način života.

Brojne studije potvrdile su da kozja surutka pomaže u mršavljenju, poboljšava probavu, jača kosti, a preporučuje se i osobama koje imaju dijabetes tipa 2.

Mogu da je konzumiraju i osobe sa alergijama, uključujući i djecu. Često su mala djeca alergična ili intolerantna na kravlje mlijeko zbog prisustva proteina kazeina. Za razliku od kravljeg, kozje mlijeko sadrži minimalnu količinu ovog proteina pa je većina ljudi tolerantna na kozje mlijeko.

Kako se pije kozja surutka

Koja količina kozje surutke je potrebna, poželjna i dozvoljena na dnevnom nivou, može zavisiti od cilja koji imamo. Optimalna dnevna količina je pola litre, a najdelotvornija je ako je pijete ujutro, na prazan želudac. Sportistima i osobama koje redovno vežbaju kozja surutka se preporučuje i nakon treninga.

Treba napomenuti da osobe koje imaju problema sa bubrezima ne bi trebalo da preteruju sa kozjom surutkom zbog visokog sadržaja proteina.

Kozja surutka u narodnoj medicini koristi se već vekovima. Hipokrat ju je savetovao za jačanje imuniteta i protiv iscrpljenosti. Danas se konzumacija kozje surutke savetuje osobama sa različitim zdravstvenim stanjima, poput oboljenja jetre, ali važno je napomenuti da ova namirnica ne garantuje izlečenje, ali može povoljno da utiče na ozdravljenje, prenosi Krstarica.

Kozja surutka za pluća

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име