CRNJELOVO-BATKOVIĆ: Navodnjavanje uskoro u funkciji, prve godine BESPLATNO

Datum:

Share post:

Izgradnja sistema za navodnjavanje na području Crnjelova i Batrkovića u Bijeljini donosi funkcionalan sistem za navodnjavanje na 1.000 hektara.

Za mjesec u funkciji
Za mjesec dana u funkciju će biti pušten sistem u Crnjelovu koji je pokrio površinu od 500 hektara zemlje. Projekat je vrijedan oko 4,5 miliona maraka.

Dogodine će u funkciji biti i sistem vrijedan oko 5 miliona maraka u Batkoviću. 85 odsto sredstava obezbijedila je Vlada, dok 15 odsto iznose ulaganja lokalne zajednice u ove projekte.

Novoizgrađeni objekat zagledao je i poljoprivrednik Savo Gajić, kaže velelepno izgleda, ali se pita kakva će biti cijena korištenja za proizvođače, koji su kako tvrdi suopčeni sa problemima plasmana svoje robe iz godine u godinu.

Besplatno ove godine
Korištenje sistema u Donjem Crnjelovu koji će uskoro biti u funkciji, biće ove godine besplatno.

Radove na izgradnji sistema za navodnjavanje i rekonstrukciju kanala u Semberiji izvodi preduzeće Higra.

Radove je obiša ministar Boris Pašalić, onim što je zatekao na terenu je kaže zadovoljan. Pumpne stanice na ovom mjestu obezbijediće snabdijevanje vodom i za sistem Crnjelovo i za sistem u Batkoviću.

Poljoprivrednik Dragan Živanović zainteresovan je da u buduće koristi ovaj sistema kako bi vodom napojio proizvodna polja. Potrebe za navodnjavanjem kaže već ima.

Prate proizvođači meteorološka predviđanja ali i iskustvo iz prethodnih nekoliko godina, pa kažu da je suša tokom proizvodne godine gotovo postala uobičajena pojava, s kojom se nadmeću kako bi spasili proizvodnju.

Uzgaja Dragan povrće na oko 15 hektara oranice, dok je žitaricama pripalo 20 hektara zemlje. Kalkulacije oko utroška vode nije pravio ali očekuje, da će uz sistem navodnjavanje na njivama biti više nego dobro.

4 KM ili javni interes
Predviđenom, dinamikom ne ide izgradnja drinskog nasipa za šta su sredstva već obezbijeđena, pa je svakom poljoprivredniku čije će zemljište na trasi nasipa biti izuzeto ponuđena cijena za zemljište od 4 marke, ukoliko u narednih mjesec dana ne pristanu, biće proglašen javni interes i ući će se u izgradnju nasipa, a oni koji ne budu željeli da ustupe svoje zemljište po ranije određenoj cijeni, to će im biti plaćeno za mnogo manji izunos novca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NA PANJIKU OBILJEŽENA 31 GODINA OD HEROJSKE ODBRANE MAJEVICE

Na Panjiku iznad Priboja danas je obilježena 31 godina od odbrane Majevice u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i pogibije 16...

Pedagoški fakultet Bijeljina održao Svečanu akademiju i predstavljanje monografije „Istočnik obrazovanja – 30 godina rada Pedagoškog fakulteta“ (foto)

Večeras je u Bijeljini održana Svečana akademija i predstavljanje monografije Pedagoškog fakulteta "Istočnik obrazovanja - 30 godina rada...

BIJELJINA: Braća Rakić za četvrtu pobjedu Proletera iz Dvorova

Proleter iz Dvorova je u posljednjem meču 5. kola drugoligaškog "Istoka" na svom terenu savladao Budućnost iz Pilice...

Počinje obnova i restauracija Aja Sofije

Turska vlada odlučila je da započne dugo čekanu obnovu i restauraciju nekadašnje pravoslavne crkve Aja Sofija u Istanbulu,...