CRNJELOVO-BATKOVIĆ: Navodnjavanje uskoro u funkciji, prve godine BESPLATNO

Datum:

Share post:

Izgradnja sistema za navodnjavanje na području Crnjelova i Batrkovića u Bijeljini donosi funkcionalan sistem za navodnjavanje na 1.000 hektara.

Za mjesec u funkciji
Za mjesec dana u funkciju će biti pušten sistem u Crnjelovu koji je pokrio površinu od 500 hektara zemlje. Projekat je vrijedan oko 4,5 miliona maraka.

Dogodine će u funkciji biti i sistem vrijedan oko 5 miliona maraka u Batkoviću. 85 odsto sredstava obezbijedila je Vlada, dok 15 odsto iznose ulaganja lokalne zajednice u ove projekte.

Novoizgrađeni objekat zagledao je i poljoprivrednik Savo Gajić, kaže velelepno izgleda, ali se pita kakva će biti cijena korištenja za proizvođače, koji su kako tvrdi suopčeni sa problemima plasmana svoje robe iz godine u godinu.

TESTNA REKLAMA

Besplatno ove godine
Korištenje sistema u Donjem Crnjelovu koji će uskoro biti u funkciji, biće ove godine besplatno.

Radove na izgradnji sistema za navodnjavanje i rekonstrukciju kanala u Semberiji izvodi preduzeće Higra.

Radove je obiša ministar Boris Pašalić, onim što je zatekao na terenu je kaže zadovoljan. Pumpne stanice na ovom mjestu obezbijediće snabdijevanje vodom i za sistem Crnjelovo i za sistem u Batkoviću.

Poljoprivrednik Dragan Živanović zainteresovan je da u buduće koristi ovaj sistema kako bi vodom napojio proizvodna polja. Potrebe za navodnjavanjem kaže već ima.

Prate proizvođači meteorološka predviđanja ali i iskustvo iz prethodnih nekoliko godina, pa kažu da je suša tokom proizvodne godine gotovo postala uobičajena pojava, s kojom se nadmeću kako bi spasili proizvodnju.

Uzgaja Dragan povrće na oko 15 hektara oranice, dok je žitaricama pripalo 20 hektara zemlje. Kalkulacije oko utroška vode nije pravio ali očekuje, da će uz sistem navodnjavanje na njivama biti više nego dobro.

4 KM ili javni interes
Predviđenom, dinamikom ne ide izgradnja drinskog nasipa za šta su sredstva već obezbijeđena, pa je svakom poljoprivredniku čije će zemljište na trasi nasipa biti izuzeto ponuđena cijena za zemljište od 4 marke, ukoliko u narednih mjesec dana ne pristanu, biće proglašen javni interes i ući će se u izgradnju nasipa, a oni koji ne budu željeli da ustupe svoje zemljište po ranije određenoj cijeni, to će im biti plaćeno za mnogo manji izunos novca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

“UPITNA PLATA“ za radnike Gradske uprave Grada Bijeljina!?

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje upitno je da li će radnici Gradske uprave Grada Bijeljina dobiti...

SKUPŠTINA SRPSKE, prvog decebra: Izbor delegata u Dom naroda BiH i u Vijeće naroda RS

Prva posebna sjednica NSRS u četvrtak Prva posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u...

Šta donosi promjena na čelu PDP: Stanivuković (ne)će u simbiozu s Dodikom

Izborni Sabor PDP na kojem bi ta stranka trebalo da dobije novog predsjednika biće održan na proljeće sljedeće...

Šta otkrivaju presude za seksualno nasilje u BiH: Žrtve silovanja na udaru NEČASNIH SUDIJA I TUŽILACA

Silovanje se u BiH još uvijek smatra krivičnim djelom drugog reda, iako je to teški zločin, sa trajnim...