CRNADAK, PDP: Nastaviću da budem glasan i jasan opozicionar (video)

Datum:

Share post:

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP i poslanik u NSRS, bio je gost portala Dešavanja u Bijeljini.

Narodni front Jelene Trivić najviše političkog profita donosi „režimu“ odnosno, SNSD

Jedna od tema razgovora, bila je i odlazak Jelene Trivić iz PDP i osnivanje nove stranke, kao i prelazak pojedinih pripadnika PDP-u u novu stranku Jelene Trivić. Crnadak je rekao da treba biti realan, te da kada potpredsjednik partije napusti stranku, to ne može proći bez posljedica.

Ipak, s druge strane, kaže Crnadak, PDP je većini poslužio kao merdevine, da se popnu gdje smatraju da treba i onda zaborave šta je bilo.

„PDP to opet sve preživi, pa preživjeće i ovo, ali činjenica je da će posljedice biti. Meni je žao i ja to ne krijem. Trudio da to ne bude tako i u mom posljednjem razgovoru, prije njenog odlaska, ja sam rekao moj stav, a to je da treba da nastavimo da se borimo i stojimo iza nje kao što smo stajali i kada je bila kandidat i da se ponašamo kao da utakmica nije završena, jer i nije završena. Svi znaju da su ti izbori pokradeni, međutim njena je procjena bila drugačija, ona je htjela ovako“, rekao je Crnadak.

On je istakao da aktivnosti nove političke partije, Narodnog fronta Jelene Trivić najviše političkog profita donosi „režimu“ odnosno, SNSD.

„Glavna aktivnost te nove partije je usmjerena ka opoziciji i nekoj vrsti obračuna sa opozicionim partijama. Mislim da je to pogrešno i ako taj politički subjekt želi da neku dodatnu vrijednost da da opozicionoj borbi, onda treba da bude usmjerena drugačije“, kaže Crnadak.

O Dončiću

Govoreći o napuštanju PDP i prelasku u stranku Jelene Trivić, od strane Radislava Dončića, Crnadak kaže da mu je najteže, ljudski, palo to što je gospodin Dončić, par dana prije napuštanja stranke rekao da je on čovjek od riječi, te da se ništa se neće dešavati dok ponovo ne sjednu i razgovaraju.

„Od te njegove velike priče, samo smo vidjeli jednu fejsbuk objavu u kojoj kaže da napušta stranku, ali to je njegovo. Smatram da se njihove aktivnosti svode na napad na PDP, ali zaista nemam nijedan razlog da ne vjerujem da će Jelena Trivić nastaviti opozicionim putem, ali to treba da vidimo u praksi…To do sada nije bio njihov fokus, nego prevlačenje ljudi iz opozicionih stranaka kod sebe, a ne borba protiv režima. Važno je da mi vidimo da postoji spremnost da se unutar opozicije razgovara, jer opozicija mora da sarađuje i radi zajedno“, rekao je Crnadak, te uputio apel da se prekine političko razračunvanje unutar opozicije i da se zajednički okrenu političkom protivniku i neprijatelju srpskog naroda.

O lokalnim i unutarstranačkim izborima, podržavam Petrovićev odlazak u Banjaluku

Govoreći o narednim lokalnim izborima, Crnadak je istakao da je kurs PDP-a apsolutno nepromjenjen, te da su ciljevi i dalje isti: Republika Srpska u kojoj vlada Zakon i institucije, a ne jedan čovjek i jedna partija.

Kada je riječ o unutarstranačkim izborni u PDP-u, potpredsjednik PDP rekao je da se očekuju značajne promjene u načinu funkcionisanja PDP, kao i u raspodjeli odgovornosti među organima PDP-a.

„Biće novih likova, novih lica koja nisu do sada bila toliko prisutna u javnom prostoru, tako da će naš čitav izborni proces pokazati da je došlo do osvježenja i spremnosti za predstojeće lokalne izbore“, kaže Crnadak.

Naime, u bijeljinskog Gradskom odboru proteklih dana osjetile su se određene turbulencije. Tim povodom, Crnadak je potvrdio da je postavljen na čelo komisije koja ima zaduženje da pripremi izbor novog rukovodstva u Bijeljini. Kako kaže, izbori su rezultat određenih signala da bi trebalo tome posvetiti određenu pažnju.

„Iz centrale partije smo to apsolutno prihvatili, napravljen je tim od osam članova koji uključuje sve različite poglede na to kako bi trebalo da dalje funkcioniše partija ovde i moj je cilj da omogućim što je moguće šire jedinstvo. Želim da iz tog procesa koji slijedi niko ne ispadne, nego da se okupimo oko zajedničkih ciljeva, da se za svakoga nađe odgovarajuće mjesto i da zajedno izađemo iz toga, postignemo kompromis i dogovor i dobijemo novo rukovodstvo“, naglasio je Crnadak, te dodao da je ubjeđen da će PDP nastaviti da bude važan faktor u Bijeljini.

Jedna od tema razgovora, bila je i odlazak Gradonačelnika Bijeljine, Ljubiše Petrovića, pješke u Banjaluku. Crnadak kaže da mu je drago što je Petrović ostao pri svojoj najavi,te da taj izlazak političara napolje i kretanja naprijed ka promjenama, zajedno sa narodom, vidi kao pozitivno dešavanje.

Pokrećemo inicijativu da se Milanović proglasi nepoželjnom osobom u Republici Srpskoj

PDP je najavio inicijativu u NSRS kojom bi se Zoran Milanović proglasio nepoželjnom osobom u Republici Srpskoj. Govoreći o tome, Crnadak je rekao da dugo neko nije ponizio tako i uvrijedio srpski narod kao što je to uradio Milanović, u srcu Republike Srpske.

„Dugo nisam vidio da običan svijet reaguje, nevezano za politiku i da toliko običan čovjek bude povrijeđen. Smatrali smo da treba jak institucionalni odgovor. Mi tražim dvije stvari,  jedno je inicijativa koja će ići prema Članu predsjedništva BiH iz RS u formi koja je predviđena poslovnikom NSRS da ovu tačku stavi na Dnevni red Predsjedništva, jer Predsjedništvo BiH jedino koje je nadležno da donese odluku da nekoga proglasi „personom non grata“, a druga je da svi zajedno u tome učestvujemo. PDP u ovo ulazi sa vrlo jasnom namjerom, a to je da ovo bude akcija usmjerena protiv Zorana Milanovića. Ovo nije protiv hrvatskog naroda, protiv Republike Hrvatske nego protiv Zorana Milanovića zbog postupka koji je on uradio“, rekao je Crnadak, te dodao da bi prema inicijativi značilo da niko od funkcionera ne može da se sastaje sa Milanovićem, ni u RS, ni van zemlje, osim zajedničkom prisustvovanju na regionalnim multilateralnim sastancima.

Crnadak je takođe istakao da smatra da takva odluka, ukoliko bude donesena, neće proizvesti veće probleme kada je riječ o saradnji Hrvatske i Republike Srpske, odnosno, Bosne i Hercegovine.

Eksluzivno za portal Dešavanja u Bijeljini, Crnadak je naglasio da će, kao šef kluba poslanika PDP u NSRS uputiti pismo svim klubovima u NSRS, svim poslaničkim grupama i nezavisnim poslanicima, te zatražiti da zajednički podnesu inicijativu.

Još jedna politička tema o kojoj smo govorili, jeste primjetna promjena Igora Crnatka, od jednog umjerenijeg političara do jednog od nekoliko najglasnijih opozicionara u NSRS.

Nastaviću da budem glasan i jasan opozicionar

Tim povodom, Crnadak je rekao da biti odmjeren i umjeren i biti politički jasan, snažan i žestok, nije suprostavljeno, te da će nastaviti da bude glasan i jasan opozicionar.

„Moje su uloge bile različite. Dok sam bio ministar u Savjetu ministara, ja sam u odnosu na ono što se dešavalo u RS, bio vrlo jasno pozicioniran, kritikovao sam sve ono što ne valja u RS i zbog toga sam non stop bio napadan. U NSRS je nešto potpuno drugo, uloga opozicionog političara traži drugu vrstu dinamike i pripreme, a ja ću nastaviti tako, jer mislim da je to ispravno. Mislim da je važno da se stvari nazivaju pravim imenom, da nema kalkulisanja sa stvarima koje su loše po naš narod i ja ne idem nikada lično, ali što se tiče politike, korupcije i svih drugih stvari koje se pojavljuju, jesam žestok i biću i dalje“, naglasio je Crnadak.

Takođe, kada je riječ o rastu cijena, Crnadak je istakao da je, pored najava koje se tiču zaduženja i velikih problema koje Republika Srpska ima kada su u pitanju finansije i budžet, polemika o akzicama i PDV-u je još jedan od razloga zašto opozicija mora biti još snažnija.

„Moramo još snažnije da ovu opozicionu borbu povedemo u narednom periodu, da to bude zajedno sa građanima, a ne samo u kabinetima i kancelarijama, nego da to bude napolju sa ljudima.Ovo je najbolji pokazatelj koliko se vlast potpuno isključila od realnosti, da je vlast isključivo važna sama sebi i da više ne vidi ni onaj najmanji minimum interesa naroda i jedan od možda najboljih pokazatelja u zadnje vrijeme zašto ova vlast treba što prije da ode“, kaže Crnadak.

Za kraj, Crnadak je pohvalio teniski turnir „Srpska open“ na kojem igraju velika imena svjetskog tenisa, predvođena Novakom Đokovićem.

On je poručio je da održavanje ATP turnira u Banjaluci sjajna stvar i izuzetna šansa za promociju Banjaluke, te dodao da svi zajedno treba da daju doprinos da turnir ne poprimi nikakav politički značaj, nego da bude isključivo sportski događaj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Počinje sa radom “Škola za trudnice”

Škola za trudnice u okviru Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije, kreće početkom aprila, a sve zainteresovane trudnice...

ŠKOLA NOVINARSTVA SEMBERSKIH NOVINA: Komisija bira najbolje radove

„Semberske novine“, u saradnji sa Aktivom direktora regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik, nastavljaju Ljetnju školu novinarstva „Semberskih novina“,...

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...

Katolici i protestanti obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća...