ČOVIĆ, HDZ: Pregovori o formiranju vlasti počinju 3. ili 4. novembra

Datum:

Share post:

„Nama je neprihvatljiv samo DF“ Čović ističe da pregovori o formiranju vlasti počinju 3. ili 4. novembra

Predsjednik HDZ Dragan Čović otkrio je kada počinju pregovori o formiranju vlasti te je rekao kako očekuje da će do kraja godine uspjeti u tome.

Službeni razgovori s drugim strankama će biti pokrenuti od 3. ili 4. novembra, ali podloge su napravljene. Naš stav je da legitimni predstavnici tri naroda primarno imaju obavezu sjesti i pokušati napraviti nužne parlamentarne većine koje će moći jamčiti provedbu određenih programa. Mi smo pripremili jedan okvirni program što bi to trebalo raditi četiri godine Taj program neće biti preširok, ali će sadržavati sve elemente koji su potrebni – kazao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

U preliminarnim razgovorima s drugim stranačkim liderima je dogovoreno, kaže Čović, da se ništa ne radi prije službenog proglašenja izbornih rezultata, a to znači 2. novembra. HDZ s drugim strankama HNS je, dodaje, nezaobilazan faktor, a čeka se rasplet na drugoj strani.

– Čini mi se da će na federalnom nivou biti dvije grupacije stranaka koje će imati približno jednak broj mandata u Predstavničkom domu. Onda ostaje da se vidi ko će od njih imati većinu u bošnjačkom klubu u Domu naroda. Mi ćemo nastojati da u roku od mjesec nakon službenog objavljivanja rezultata izbora, pokušamo naći partnere s kojima možemo realizirati programe i uspostaviti vlast. To bi u svakom slučaju moralo biti u ovoj godini – poručio je Čović.

TESTNA REKLAMA

Optimističan je i kaže kako god završili ti pregovori uvjeren je “da ćemo bar u početnom periodu imati jedu brzu reakciju koja će pokazati da je došlo do promjene vlasti”.

U dosadašnjim razgovorima s drugim strankama nije bilo posebnih uslova, a HDZ je kao partner neprihvatljiv samo DF zbog “uzurpacije hrvatskog mjesta u Predsjedništvu BiH”, prenosi Kliks.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

KVARTET NAPUSTIO RADNIK IZ BIJELJINE

FK Radnik iz Bijeljine polako sklapa igračku križaljku za drugi dio sezone u Prvoj ligi Republike Srpske. Nakon što...

„Premijer mi nije rekao NE“ Šta RANKA MIŠIĆ traži od Viškovića i koju mu nježnost ne može oprostiti

Sistem po kojem će se odrediti najniža plata za svako radno mjesto i zanimanje, te reforma Ministarstva rada...

Prijedlogom Gradonačelnika Bijeljine nesaglediva šteta vakufima! Islamska zajednica snažno posvećena zaštiti vakufa

Na sjednici Skupštine Grada Bijeljina nedavno je na prijedlog gradonačelnika Ljubiše Petrovića na razmatranje stavljena Odluka koja bi...

Ulazak u Savjet ministara je kocka za opoziciju

Da li je moguća repriza: Ulazak u Savjet ministara je kocka za opoziciju Pokušaji opozicije u Republici Srpskoj da...