Nedeljko Ćorić, direktor “Autoputeva RS”, potvrdio je za portal Dešavanja u Bijeljini da bi Bijeljina nove kilometre autoputa mogla da dobije u septembru 2025.godine, ukoliko sve bude teklo predviđenim planom.

Naime, u toku je realizacija više projekata. To su, između ostalog, dionica od Putnikovog brda do granice sa FBiH, trase od Vukosavlja do Brčkog, projekat autoputa od Beograda do Banjaluke, odnosno dionice od Rače do Bijeljine i od Banjaluke do Prijedora.

„Najinteresantniji projekat je izgradnja autoputa od Bijeljine do Rače. Taj projekat se odvija ciljanom dinaminkom i mi smo negdje na kraju da uspijemo da svu trasu stavimo pod nasip i da nastavimo dalje radove na izgradnji samog nasipa. Samim tim, i pripremamo se za izgradnju objekata koji će se nalaziti na samoj trasi. U skladu sa dogovorom koji imamo sa izvođačem, očekujemo da bi ovaj projekat trebao da bude završen u skladu sa našim planom, odnosno, kraj septembra 2025. godine“, rekao je Ćorić za portal Dešavanja u Bijeljini.

On je istakao da se pored projekta Bijeljina-Rača, izvode i intenzivni radovi na dionici obilaznice oko Doboja, odnosno, na Putnikovom brdu, gdje je prije nekoliko dana obišao gradilište.

„Tu smo već u zastoju od nekoliko mjeseci, moraćemo da izvršimo neke korekcije po pitanju perioda izvođenja radova, ali je do toga došlo zato što ćemo da radimo još neke objekte koji nisu bili predviđeni samim projektom. Naime, projekat je urađen prije 7-8 godina i došlo je do nekih različitih pogleda u smislu naplate putarine kroz BiH, odnosno, u BiH nije bila uopšte predviđena naplatna stanica, a mi, pošto smo dva preduzeća, dva entiteta, moramo da imamo razdvojene račune“, objašnjava Ćorić.

Kada je riječ o dionici od Bijeljine do Brčkog, uskoro bi trebalo da započne projektovanje, a sljedeća godina predviđena je za konkretne radove i gradnju te dionice.

„Radovi na dionici od Vukosavlja do Brčkog teku planiranom dinamikom, tu je u pitanju izdvajanja kampa i određeni pripremni radovi koji se rade na trasi a u sljedećoj godini bi trebalo da krenu radovi u punom kapacitetu. I peti projekat je projekat izgradnje autoputa od Banjaluke do Prijedora koji se gradi na koncesiju sa kineskim koncesionarima i tu smo već riješili preko 75% trase imovinsko-pravnih odnosa i sve što je do Autoputeva, nema nikakvih kašnjenja, sve se odvija u skladu sa planom“, kaže Ćorić.

On je istakao da je zadovoljan radovima, ali da bi volio kada bi projekti mogli brže da se realizuju.

„Ja nisam građevinac po struci pa možda neke stvari malo teže razumijem, ali zaista sam opredjeljen da sve ove projekte koje smo započeli u što kraćem roku realizujemo“, kaže Ćorić.

Kada je riječ o dionici puta Bijeljina-Rača, radovi traju već godinu dana i sve što je bilo planirano za 2023. godinu – realizovano je.

„Do kraja godine savladaćemo i uraditi cijelu trasu nasipa. Vrijednost projekta Bijeljina-Rača je 258 miliona, to je ugovoreni iznos, ali odmah moram da kažem da će doći do promjene iznosa kada ugovor bude realizovan, jer ima određene razlike u cijeni koja se na mjesečnim situacijama isplaćuje, to je nešto što je ugovoreno samim projektom, ali očekujem da će biti i određenih varijacija na samoj trasi zato što neke stvari nismo mogli da predvidimo projektovanjem“, kaže Ćorić.

Dionica autoputa Bijeljina-Rača je prva koja će biti otvorena u narednom periodu, odnosno, dionica čiji je završetak radova planiran u najskorijem periodu, septembar 2025.godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име