ĆORIĆ: Privreda trenutno ne može podnijeti uvođenje minimalca od 1.050 KM

Datum:

Share post:

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da njihove analize pokazuju da republička privreda trenutno objektivno ne može podnijeti uvođenje najniže plate od 1.050 KM jer bi zbog toga bio zatvoren određen broj radnih mjesta.

Ćorić je rekao novinarima u Banjaluci da sve u vezi sa najavljenim povećavanjem minimalca trebaju svesti u realne okvire i dodatno analizirati.

“Važno je da vidimo šta je sve u strukturi najniže plate, te da argumentovanim razgovorom o privredi idemo u pravcu dogovora. Današnji razgovor sa premijerom i njegovim saradnicima bio je otvoren i smatram da će se naći neki kompromis”, rekao je Ćorić nakon današnjeg sastanka sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem i predstavnicima Vlade.

On je rekao da privreda u Srpskoj u ovom trenutku realno može da podnese minimalac od 750 KM.

“Sve ostalo odrediće tržište”, naglasio je Ćorić.

On je upozorio da će se, ukoliko bude drastičnog povećanja minimalca u Srpskoj, doći u poziciju da se izjednače primanja nekvalifikovane, kvalifikovane i visokokvalifikovane radne snage, što bi moglo da izazove nezadovoljstvo radnika koji su kvalifikovaniji.

Ćorić je dodao da bi sve na tom planu moglo da doprinese tome da kvalifikovana radna snaga napušta ove prostore, čime se stvara šteta privredi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini otvoren Simpozijum Udruženja urologa Srbije – Urgentna stanja u urologiji (foto, video)

Udruženje Urologa Srbije večeras je u Etno selu "Stanišići" u Bijeljini otvorilo simpozijum, koji će biti održan od...

MILAN DAKIĆ, direktor Puteva Srpske DOBITNIK PRIZNANJA “Kapetan Miša Anastasijević”

Pod sloganom “Otadžbina se brani stvaralaštvom”, u Privrednoj komori Republike Srpske održana je promocija projekta “Put ka vrhu”,...

Potresna poruka na spomen-ploči u Zagrebu za brutalno ubijenu srpsku porodicu Zec 1991.

Na zagrebačkom Sljemenu sinoć je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija za porodicu Zec koja je ubijena prije 32...

Članovi Omladinskog kruga MIZ Tuzla posjetili Bijeljinu (foto)

U nedjelju, 03. decembra 2023. godine, članovi Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na čelu sa predsjednikom Edinom...