ĆORIĆ: PREDSJEDNIKA BIRA NAROD SRPSKE, A NE POLITIČKO SARAJEVO

Datum:

Share post:

Predsjednika Republike Srpske mora da bira narod Srpske, a ne političko Sarajevo, niti strane ambasade, a opozicija je zbog svoje frustracije, nemoći, mržnje i želje za vlašću spremna da uruši same temelje Republike Srpske izborene u ratu i u Dejtonu, izjavio je danas Srni član Glavnog odbora SNSD-a iz Bijeljine Nedeljko Ćorić.

„Bez obzira na rezultate ovog takozvanog kontrolnog ili ponovnog brojanja glasova, ostaće činjenica da je opozicija omogućila da taj proces kontroliše Sarajevo. Prepustili su im u ruke osnovno pravo jednog naroda da bira svoje vođe i predstavnike. Šta da očekujemo u narednom izbornom ciklusu, šta da očekujemo kada ta razlika možda bude manja?“, upitao je Ćorić.

On je istakao da se Republika Srpska nalazi na raskrsnici od koje zavisi njena dalja politička sudbina, pa i opstanak.

„Prvi put se predsjednik Srpske ne bira u Bijeljini, Doboju, Trebinju, Prijedoru, već u Sarajevu. Prvi put ne biraju građani Srpske nego strani turisti, brojači i šaptači iz ambasada. Do toga nas je dovela bolesna neosnovana ambicija opozicije i njihova neracionalna mržnja prema /lideru SNSD-a/ Miloradu Dodiku kao najvažnija poveznica“, naveo je Ćorić.

TESTNA REKLAMA

Prema njegovim riječima, pored svih nezakonitosti i pravne neutemeljenosti, na ovaj način je bitno umanjena suverenost i autonomnost u odlučivanju Republike Srpske.

„Kao neko ko se dugo bavi politikom i izborima zaista još ne mogu da povjerujem da će neko biti u stanju da izbriše i poništi ogromnu prednost koju ima predsjednik /SNSD-a/ Dodik“, kaže Ćorić i dodaje da je ipak potreban oprez.

Kao rješenje, Ćorić vidi povratak izvornih nadležnosti Republike Srpske u pogledu izbornog procesa.

„Moj stav je da nakon ovoga moramo pokrenuti proces potpunog povratka nadležnosti Republike Srpske u sprovođenju izbora, na šta imamo pravo po Dejtonskom sporazumu“, ukazao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, povjerenje u Centralnu izbornu komisiju BiH, koja bi trebalo da bude nezavisno i profesionalno tijelo, narušeno je prije dvije godine kada su na netransparentan i nezakonit način izabrani pojedini članovi ove komisije, a sada je potpuno uništeno, bez mogućnosti popravke.

„Republika Srpska treba da donese novi, sopstveni zakonski okvir, procedure i organe za sprovođenje izbora koji bi bili nezavisni od nivoa zajedničkih institucija, kako bi osigurali da se ovakve i gore stvari ne bi dešavale u budućnosti“, zaključio je Ćorić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PROBLEM SA STRUJOM naselja Knez Ivo od Semberije – ELEKTRO BIJELJINA: Riješićemo problem (video)

Stanovnici naselja Knez Ivo od Semberije obratili su se portalu Dešavanja u Bijeljini kako bi iznijeli u javnost...

NEŠKOVIĆ (SDS) IZABRAN ZA DELEGATA U DOMU NARODA PS BiH

Posalnik SDS Želimir Nešković iz Lopara, na današnjoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, je izabran za delegata...

BIJELJINA: Organizovana regionalna konferencija „Sigurne zajednice za sigurnu budućnost građana“ (foto)

Danas su u Bijeljini, u okviru Projekta jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti (PREPS) u...

Na šta novac troše predstavništva Republike Srpske u inostranstvu?

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu dobila su još novca iz budžeta. Drugi put ove godine. Početkom ove, za...