Opredjeljenje privrede Republike Srpske mora biti traženje novih tržišta, a zemlje članice BRIKS-a su izuzetna šansa jer su to ogromna tržišta kojima treba sve, rekao je Srni predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić.

„Sigurno da će naša razvijenija preduzeća morati tražiti nova tržišta za svoje proizvode. Neka preduzeća već rade po afričkim i azijskim zemljama. Treba sagledati koja im je roba potrebna, a da im mi možemo ponuditi“, naveo je Ćorić.

Prema njegovim riječima, dobri odnosi sa Srbijom mogu biti dobra poveznica, jer Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali i sa Kinom za određeni broj proizvoda.

„Srbija može biti dobar oslonac u pronalasku drugih tržišta kroz kooperaciju naših preduzeća sa preduzećima iz Srbije. Opredjeljenje privrede Republike Srpske mora biti traženje novih tržišta jer smo sada vidjeli da, ako dođu u krizu određena tržišta na koja smo dominantno oslonjeni, imamo i te kako problema, što se osjeća i prošle i ove godine“, naglasio je Ćorić.

On je pojasnio da se to posebno vidi u bilansu u robnoj razmjeni koji je u prva četiri mjeseca u deficitu, napominjući da su najveći spoljnotrgovinski partneri Republike Srpske zemlje okruženja i EU.

Ćorić je napomenuo da je osvajanje novih tržišta izuzetno težak posao, te da se na ta tržišta može izaći samo sa vlastitim proizvodima.

„Potrebno je da naši proizvodi, koji bi išli u druge države, zadovolje njihove kriterijume i ta procedura obično traje malo duže. Zemlje BRIKS-a su dobra prilika i sad je pitanje koliko možemo tome da odgovorimo“, istakao je Ćorić.

Prema podacima Svjetske banke, udio BRIKS-a u globalnom BDP-u, po paritetu kupovne moći, dostigao je rekordnih 35,7 odsto, dok je udio privreda G7 smanjen na 29 odsto.

Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji povećan je za 0,6 procenta u toku prošle godine. Od osnivanja udruženja 2006, njegov udio u privredi povećan je za 10,2 procentna poena.

Sa druge strane, udio G7 na kraju prošle godine bio je 29 procenata što je najmanja vrijednost u prethodnih 30 godina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име