Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je danas Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u BiH 2024. godine.

„Donošenjem ove odluke teku rokovi za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, prigovora i žalbi“, navedeno je na hitnoj sjednici CIK-a.

CIK je danas donio i zaključak kojim će subota i nedjelja, 26. i 27. oktobar, biti radni dani u CIK-u.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje traje od danas pa do 27. oktobra do 16.45 časova, dok je rok za podnošenje žalbi na ovu odluku dva dana.

Govoreći o zahtjevima za ponovno brojanje, Hadžiabdićeva je rekla da oni moraju biti u pisanoj formi, a zahtjev može potpisati akreditovani posmatrač, grupa od 50 i više birača sa jednog biračkog mjesta, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke ili opštinska izborna komisija.

„Zahtjev u pisanoj formi mora imati činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uključujući članove Izbornog zakona koji nisu ispoštovani ili su prekršeni, mora biti naveden približan broj listića za koje se vjeruje da nisu ispravni i u zahtjevu mora biti navedeno kako bi ova povreda uticala na izborni rezultat“, istakla je Hadžiabdićeva i dodala da CIK po službenoj dužnosti može bez zahtjeva narediti ponovno brojanje glasačkih listića.

Ona je istakla i da je CIK prije utvrđivanja rezultata izbora izdao 62 naredbe Opštinskim i Gradskim izbornim komisijama da se broje glasački listići na 350 biračkih mjesta, dok su u Glavnom centru za brojanje ponovo brojani listići iz devet izbornih jedinica na 41 biračkom mjestu.

„Sve ovo je bilo neophodno da bi se danas mogli utvrditi rezultati“, rekla je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, CIK je do sada dobio 165 zahtjeva za ponovno brojanje koji su odbijeni kao preuranjeni.

Što se tiče statistike, Hadžiabdićeva je podsjetila da je pravo glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH imalo 1.254 birača, od kojih je glasalo 864 ili 68,90 odsto, pravo glasa putem mobilnih timova imalo je 17.648 birača, a glasalo je 15.418 ili 87,36 odsto, dok je putem pošte pravo glasa imalo 43.534 birača od kojih je glasalo 25.376 ili 58,29 odsto.

„Putem verifikacije odbili smo samo 179 birača, nepotvrđenim listićima glasalo je 958 birača, a odbijeno u procesu verifikacije 193“, istakla je ona.

Hadžiabdićeva je napomenula da je CIK primio 2.678 prigovora i žalbi, te da je još 608 predmeta u radu.

CIK je na osnovu prigovora i žalbi izrekao 135 sankcija u vrijednosti od 740.000 KM.

Hadžiabdićeva je napomenula da zbog glasanja u Jablanici još nisu utvrđeni rezultati za nekoliko lokalnih zajednica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име