CIK BiH, MALO “NAŠ“, MALO “NIJE“: Odnos opozicije u Srpskoj prema odlukama CIK je priča o političkoj nedosljednosti

Datum:

Share post:

Odnos opozicije u Srpskoj prema odlukama Centralne izborne komisije BiH samo je još jedna u nizu priča o političkoj nedosljednosti.

OD POZDRAVA DO NEPRIHVATANJA Odnos opozicije u Srpskoj prema odlukama CIK je priča o političkoj nedosljednosti
FOTO: SDS

Za 17 dana prešli su put od pohvala poteza CIK do potpunog negiranja onoga što oni rade.

Ova priča počinje 10. oktobra kada CIK donosi kontroverznu odluku o „ponovljenom kontrolnom“ brojanju glasova za predsjednika RS, na svim redovnim biračkim mjestima, prije nego što su završili brojanje u prvom krugu.

Takva odluka izazvala je, očekivano, salvu negativnih reakcija vlasti, ali je istovremeno dobila snažnu podršku iz opozicionih stranaka.

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, rekao je da je odluka CIK BiH logična i opravdana te da se pokazalo da su narodni protesti bili opravdani.

– Ovo je prvi veliki i jako važan korak u borbi za istinu i vladavinu prava – rekao je Borenović.

Zamjenik predsjednika SDS, Milan Radović, tada je izjavio da građani Republike Srpske imaju najveću zaslugu za odluku koju je CIK donio.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

– Nama je bio cilj da se broji prije nego što neko unese podatke koji ne odgovaraju stvarnosti – rekao je Radović.

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, takođe je pozdravio odluku CIK.

– Raspakivanje vreća je početak raspakivanja mnogo čega kada su u pitanju opšti izbori. Vjerujem da će se ovaj proces završiti brzo i da će dati stvarnu sliku izbornih rezultata na svim nivoima – istakao je Šarović.

Kandidat za predsjednika Republike Srpske, Jelena Trivić, pozdravila je odluku CIK da se glasovi za potpredsjednika RS ponovo broje.

– Današnja odluka CIK potvrda je onog što se znalo i vidjelo još u izbornoj noći, a to je da je režim Milorada Dodika organizovano prekrajao izbornu volju i to ne samo za nivo predsjednika Republike, nego na svim nivoima. Toliko neregularnosti, materijalnih dokaza i prijava, dovelo je do ovakve odluke CIK – kazala je Trivić.

 

Kako se bližio kraj ponovljenog kontrolnog brojanja, nervoza među političarima u RS je rasla, baš kao i podrška opozicije aktivnostima CIK BiH. Tako je potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, 19. oktobra javnosti i političkim protivnicima poručio da se odluke CIK BiH moraju poštovati, jer ova institucija provodi izbore i proglašava rezultate.

FOTO: PDP/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: PDP/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On je optužio predstavnike SNSD da stvaraju napetost i unose nemir u narod Republike Srpske.

– Kao narodni poslanik pozivam sve političke partije da prestanu podizati temperaturu u javnosti i da se svi obavežu da će prihvatiti konačne rezultate izbora i odluke CIK, jer svako drugo ponašanje može voditi do ugrožavanja bezbjednosti građana Republike Srpske – rekao je Crnadak.

A onda preokret.

Centralna izborna komisija BiH je 27. oktobra utvrdila rezultate izbora za predsjednika RS, prema kojima je Milorad Dodik pobijedio Jelenu Trivić. Razlika u glasovima je pala za oko 2.000, pa je u korist Dodika ostalo oko 27.000 glasova.

Istog časa opozicija u Srpskoj okreće se protiv CIK. Ne priznaju rezultate i traže poništavanje izbora za predsjednika Srpske.

Kandidat PDP za predsjednika Srpske, Jelena Trivić, odmah je rekla da ne priznaje rezultate CIK i da neće čestitati Miloradu Dodiku.

Prije dva dana je uputila zahtjev CIK da „prestane da dalje falsifikuje podatke, kad već priznaju falsifikovane izbore“.

Prije tri dana, zajedno sa opozicionim liderima, predala je žalbu Apelacinom vijeću Suda BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RINGIER

– Danas smo predali žalbu na odluku CIK čiji su predstavnici na čelu sa predsjednikom Suadom Arnautovićem u posljednja dva dana u potpunosti ogolili svoju namjeru da po svaku cijenu objave rezultate izbora i na taj način „operu ruke“ od golim okom vidljivog izbornog kriminala koji je uočen i ispune nečije političke želje – poručila je Trivićeva.

 

Dan prije predaje žalbe, upitala je čiji je danas Jovan Kalaba (član CIK), ko su danas izdajnici i strani plaćenici, te u čijoj službi je CIK.

– Mislim da je to juče i danas javnosti sasvim jasno – dodala je.

Njen stranački lider, Branislav Borenović, sinoć je objavio čak 20 razloga zbog kojih, kako kaže, ne priznaje rezultate izbora koje je objavila CIK.

 

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, takođe je postao nezadovoljan odlukama CIK.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

– Nezadovoljan sam ovakvom odlukom CIK, ali nastavljamo borbu za pravdu. Žalićemo se, to je naše pravo, jer smatramo da je izborni rezultat proizvod izborne korupcije i krađe izborne volje građana – rekao je 27. oktobra.

Opozicija sutra u 18 časova ispred RTRS u Banjaluci organizuje treći postizborni narodni protesti, a na njemu su zahtjeve proširili daleko od „izborne krađe“. Sada im je u fokusu i izvještavanje Javnog RTV servisa, kao i navodni dogovor SNSD i SDA.

Opozicioni lideri danas u 16 časova zakazali su konferenciju za medije. Da li će na njoj ponovo promijeniti svoje zahtjeve?

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Vaskršnji turnir u gađanju letećih meta u Donjem Crnjelovu

U organizaciji Lovačkog udruženja „Crnjelovo“, 4. maja 2024. godine održaće se turnir u gađanju letećih meta, u ekipnoj...

Bijeljinskom Radniku bod u Zvorniku

Lider fudbalskog šampionata Republike Srpske, bijeljinski Radnik nije uspeo ni u drugom meču sa Drinom iz Zvornika da...

ČAVIĆ: Dvojici radnika „Elektrokrajine“, koji su odslužili kaznu u Hagu, zatvoreni računi

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da je BiH jedina zemlja u kojoj postoji čovjek sa...

MINISTRSTVO POLJOPRIVREDE: Objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike podsticaja da je danas objavljen Javni poziv za podnošenje...