Četvrti „Karavan zimnice i bazar rukotvorina“ u Bijeljini na Zelenoj pijaci (foto)

Datum:

Share post:

„Karavan zimnice i bazar rukotvorina“ u Bijeljini okupio je vrijedne semberske domaćice, Zelenom pijacom mirisali su svježa turšija i ajvar spremljeni po staroj recepturi, a posjetioci nisu ostali imuni ni na razne sireve i likere.

Organizator Karavana zimnice i bazara rukotvorina, ispred preduzeća AD „Komunalac“, Helena Stojić, rekla je da četvrti put u krugu Zelene pijace nastoje da promovišu ručne radove i domaćice koje sve spremaju po staroj, domaćoj recepturi.

“Ove godine imamo preko 20 izlagača sa teritorije Grada Bijeljina i raznovrsnu i šaroliku ponudu. S druge strane, Bijeljina i Semberija je jedan izuzetno bogat poljoprivredni kraj, što se vidi svakodnevnim asortimanom koji nudi Zelena pijaca, a onaj ko nije u prilici da spremi zimnicu za ovu godinu, svakako može da kupi ono što se nudi danas i sutra na bazaru”, rekla je Stojić.

Ona je podsjetila da je Zelena pijaca u Bijeljini poznata dugi niz godina, ima šta da ponudi, pa je pozvala ljude da je podsjete, jer tu vrijedni domaćini i domaćice svakodnevno nude svoje proizvode.

Izlagači ističu da je sve poskupjelo usljed suše, potrebno je izdvojiti više novca za pravljenje zimnice, ali to ih nije pokolebalo da odustanu od domaćih, kvalitetnih proizvoda.

Karajčević Mira iz Janje, već drugi put učestvuje na Karavanu zimnice i svu zimnicu pravi od svojih domaćih proizvoda iz sopstvene bašte.

“Sve što vidite ovde je domaća proizvodnja. Imala sam paprike, patlidžan, krastavac.. Iako je godina bila preteška izborili smo se. Cijene zimnice će teško namiriti poskupljenja, iako su malo porasle. Prošle godine ajvar je bio 10KM, sad je 13KM”, kaže domaćica Mira.

Vanja Balaban iz Bijeljine, po struci je prehrambeni inženjer, a posljednje tri godine bavi se proizvodnjom domaćih džemova.

“U posljednjih godinu dana 90% sirovina je sa naših njiva i voćnjaka, a osim džemova pravimo i ajvar. Od moje struke je i potekla želja za bavljenjem ovim poslom, s obzirom da znamo kakve se sve sirovine koriste za proizvodnju industrijskih proizvoda, odlučili smo da pravimo kvalitetnije proizvode, odnosno, najkvalitetnije moguće sa što boljom sirovinom”, kaže Balaban.

Pored domaćih proizvoda i zimnice, posjetioci su danas mogli da pogledaju i razne ručne radove poput nošnji, ikona, đerdana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...