Povodom obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja, Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, danas je održao besplatno interaktivno predavanje i radionicu pod nazivom „Zašto je dojenje važno“. Predavanje i radionica bili su posvećeni značaju dojenja, pravilnim tehnikama i najčešćim pitanjima i nedoumicama vezanim za dojenje.

Doktor Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti zahvalio se svima koji su danas prisustvovali radionici, u cilju podizanja svijesti o dojenju.

„U okviru obilježavanja Svjetske nedelje dojenja, koja se svake godine obilježava u prvoj sedmici mjeseca avgusta, imamo jedno predavanje odnosno prezentaciju i jedan praktičan prikaz o značaju dojenja o samim tehnikama dojenja, položajima, itd. Zahvalio bi se i ambulanti za specijališke konsultacije iz ginekologije koje su takođe uzeli učešće u našoj današnjoj aktivnosti i sestre koje ujedno učestvuju i u samoj školici za psihofizičku pripremu trudnica će održati jedan praktičan prikaz o dojenju“, rekao je doktor Vasilić.

Stojanka Škorić, pedijatar i načelnik ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije Doma zdravlja Bijeljina, istakla je da dojenje podržava 170 zemalja svijeta. Ovogodišnji slogan glasi „Budimo bliže“.

„To znači da je ipak ta svijest o dojenju još uvijek nejednaka. Poruka svih je da malo promovišemo dojenje i da smanjimo nejednakost između siromašnih i bogatih, jer dojenje univerzalno. Sada imamo i ratna dešavanja u svijetu i znate koliko je dojenje bitno u tim vanrednim situacijama. Naša Služba ima 5000 registrovane djece i imamo savjete za ishranu. Kada dođu bebe na pregled, pedijatri pod broj jedan savjetuju dojenje kao najlakše i najjeftinije i najzdraviji način ishrane i to je zdrav početak života. Nažalost, imamo i majke koje neće da doje i zato treba poraditi na svijesti. Zbog toga je ovogodišnji slogan „Budimo bliže“ da ukažemo na nešto što je prirodno, što je osnova zdravog početka života, što je osnova našeg imuniteta za cijeli život i trudimo se da uglavnom ukažemo. Imamo majke koje neovisno o obrazovanju prihvate i bukvalno slušaju što kažemo i ukažemo na neke prednosti. Poručili bi onim majkama koji imaju neke predrasude da nam se obrate i svakom savjetovalištvu za ishranu za dojenje i ovdje i u inostranstvu imate uvijek podršku i broj jedan će vam biti to dojenje“, rekla je doktorica Škorić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име