Centar za kulturu “Semberija“ Bijeljina: Iza nas je uspješna i bogata kulturna sezona

Datum:

Share post:

U protekloj godini Centar za kulturu ,,Semberija“ imao je bogat  program. Veliki broj kulturnih dešavanja obilježio je prethodnih 12 mjeseci, a publika je uživala u kvalitetnim  pozorišnim, muzičkim, likovnim i filmskim dešavanjima’’, kaže direktorka Slađana Lekić, koja je istakla da je samo film ,,Južni vetar“ vidjelo oko 5.000 posjetilaca.

Smješten na atraktivnoj lokaciji, u samom centru Bijeljine, Centar za kulturu ,,Semberija“ aktivni je i dinamični tvorac i uvijek prisutni oslonac bijeljinskog kulturnog života.

Ova ustanova stalno širi polje djelovanja i aktivno učestvuje u predstavljanju i stvaranju kulturno-umjetničkih sadržaja. Brojni programi koji su autentično nastali i organizovani u Centru za kulturu predstavljaju neke od najznačajnijih kulturnih manifestacija našeg grada.

-U toku 2018. godine bilo je mnoštvo kvalitetnog programa i veliki broj publike. Prošlu godinu su obilježile brojne pozorišne predstave, koncerti, izložbe i druga kulturno-umjetnička dešavanja, a posebno bih izdvojila predstavu ,,Voz“, koju je pred bijeljinskom publikom maestralno izveo sjajni glumački duo Voja Brajović i Sergej Trifunović. Riječ je o impresivnoj, intenzivnoj, upečatljivoj, intelektualnoj, filozofskoj i univerzalnoj priči. Sjajni glumački duo, kroz odličan tekst i fantastičnu igru, pred gledaocem otvara mnoge teme i pokreće na razmišljanje o raznim aspektima života’’, pojašnjava Slađana Lekić, te dodaje da je njena želja i želja njenih sradnika da Centar za kulturu bude jedinstveno izvorište i pouzdano uporište urbane kulture Bijeljine, pomjerajući granice kreativnosti, stalno njegujući otvoren dijalog i osvajajući nove prostore za umjetnost i kulturu.

TESTNA REKLAMA

Različiti programi, koje tokom godine nudi ova ustanova, prilagođeni su svim starosnim grupama.
-Mislimo i na našu najmlađu publiku. Tokom cijele godine, a zahvaljujući sjajnoj saradnji sa Pozorištancem ,,Maslačak“, izvedeno je zaista mnogo predstava za djecu. Što se tiče programa za naše najmlađe sugrađane, iz prošlogodišnjeg repertoara izdvojila bih, jer po prvi put se takvo nešto našlo na našoj sceni, operu za djecu ,,Snežana i sedam patuljaka“, navodi Slađana Lekić, naglašavajući da izvođenje opera za djecu predstavlja jednu neophodnost u vaspitanju djece, jer je izgradnja muzičkog ukusa kod najmlađih vrlo važna i definiše kasnije afinitete prema muzici.

U Centru za kulturu redovno obilježavaju i značajne jubileje, te su, izdvajamo,  u 2018. godini izvođenjem predstave ,,Poslednja pesma“ obilježili 75 godina od smrti Jovana Dučića. Predstava je posvećena liku i djelu velikog pisca i diplomate Jovana Dučića, a u ovom uzbudljivom pozorišnom komadu, čija je radnja smještena u Americi između 1941. i 1943. godine,  koji je režirao Marko Misirača, ulogu već ostarjelog Dučića sjajno tumači glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Kundačija, a njegovog mlađeg rođaka Jovana, Milan Nikitović.

ovoreći o sadržajima koji su Bijeljincima tokom godine postali nezaobilazni, tu je svakako festival ,,Dani komedije“.  Organizovanjem ovog festivala, koji u Bijeljini traje 18. godinu,  organizatori žele da njihovi sugrađani uživaju u umjetničkom izvođenju vrhunskih interpretatora. Na repertoaru su uvijek predstave koje unose tračak svjetlosti u sivilo svakodnevice.

Na prošlogodišnjim ,,Danima komedije“ po prvi put se desilo da su ulaznice za sve predstave i prije početka festivala bile rasprodate. Sala ima 350 mjesta, a za sve predstave tražila se karta više i  unosili smo i dodatno stolice, zadovoljno ističe direktorka Centra za kulturu najavljujući još kvalitetnije predstave za ovogodišnje, 18. izdanje festivala ,,Dani komedije“ koji se održava u posljednjoj sedmici marta.  Još je jedan događaj u martu za koji se svake godine traži karta više, a riječ je o pravoj poslastici- koncertu grupe ,,Legende“ koji Centar za kulturu organizuje povodom Dana žena.

Osim u prostorijama  Centra za kulturu, kulturne sadržaje nude i na otvorenom. Naime, tokom ljetnjih večeri  jula i avgusta, na platou Centra za kulturu, održava se manifestacije ,,Otvorena scena“ koja publici nudi niz koncerata, predstava i bioskop na otvorenom. Ova manifestacija je izazvala veliko interesovanje, a bijeljinskoj publici prošle godine predstavilo se više od 400 mladih lokalnih umjetnika, ali i umjetnika iz okruženja. 
-Na platou je, početkom septembra,  održan i  odličan koncert, a riječ je o koncertu ,,Guitag Art Day“ na kom su nastupili polaznici Krteativnog kursa gitare u Bijeljini i Bojan Ivanovski. Koncert je bio fantastičan, a Bojan Ivanovski je pružio vrhunsku interpretaciju različitih stilova koje može da izvede samo svestran i veoma obrazovan gitarista’’, ističe Slađana Lekić.

U godini koja je za nama vrijedno se radilo i Gradkoj galeriji koja je pri Centru za kulturu. Ljubitelji likovne umjetnosti mogli su da pogledaju osam kolektivnih i četiri samostalne izložbe, te nekoliko dokumentarnih izložbi, a organizovane su i likovne tribine. Izdvajamo ,,Bijeljinski umjetnički salon“, uglednu izložbu savremenog stvaralaštva na polju likovne umjetnosti, primjenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture. Ovaj salon je prošle godine imao jubilarno, 10. izdanje i potvrdio je da su umjetnici važan kamenčić u mozaiku kulturnog života Bijeljine.

-Programski sadržaji u Centru za kulturu biće još kvalitetniji u 2019. godini’’, najavljuje direktorka Slađana Lekić, istakavši da je zadovoljna saradnjom sa lokalnim strukturama, te da će zahvaljujući boljoj finansijskoj pomoći Gradske uprave, koja je za 2019. godinu  iz budžeta izdvojila više sredstava za kulturu, nego u 2018. godini,  publici moći da ponude veliki broj kvalitetnih kulturnih dešavanja.

Izvor: semberskenovine.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...