Centar za kulturu Šamac realizovao je ove godine oko 50 manifestacija i radio na unapređenju kulturnih vrijednosti, te promociji i pozicioniranju opštine Šamac na kulturnoj mapi regiona, rekla je direktor te ustanove Milanka Blagojević.

Blagojevićeva je izjavila Srni da je jedna od značajnijih aktivnosti bila otvaranje Spomen-kuće Milice Babić Andrić, kao projekat od posebnog regionalnog značaja koji je realizovan u saradnji sa opštinom Šamac, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Eparhijom zvorničko-tuzlanskom.

„To je projekat kojim je Milica Babić Andrić upisana u red značajnih ličnosti Republike Srpske, ali i šire regije, a Šamac je, otvaranjem prvog muzeja u Posavini, upisan na kulturnu mapu regiona uz veće kulturne centre“, naglasila je Blagojevićeva.

Ona je dodala da je Centar ove godine organizovao tri festivala, dva sajma, deset izložbi, pet pozorišnih predstava, pet radionica, 15 projekcija filmova i 10 ostalih aktivnosti, kao što su koncerti, promocije knjige, obilježavanje značajnih datuma i drugo.

Kao bitan aspekt djelovanja Centra za kulturu, Blagojevićeva je izdvojila i medijsku promociju opštine Šamac.

Prema njenim riječima, poseban značaj u predstavljanju opštine Šamac i regionalnom uvezivanju ima i potpisivanje sporazuma o saradnji sa nekim najistaknutijih kulturnih ustanova u regionu.

Ona je istakla da je Centar tokom realizacije projekta Spomen-kuće Milice Babić Andrić ostvario saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Zavičajnim muzejom u Travniku, Javnom ustanovom kulture „Herceg fest“ iz Herceg Novog, Kancelarijom za kulturnu diplomatiju Srbije, te Kulturnim Centrom „Ivo Andrić“ iz Višegrada.

Blagojevićeva je najavila manifestacija „Zimska čarolija na ušću“ počinje 24. decembra.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име