ČEDO TOŠKOVIĆ (1934-1992) – legenda dvorovljanskog Proletera

Datum:

Share post:

ČEDO TOŠKOVIĆ    1934-1992.

Čedo Ilije Tošković  je bio posebna ličnost u selu Dvorovi u smislu društveno političkog i sportskog rada kao i zemljoradnje.

Čedo je bio napredni zemljoradnik koji se pored toga bio i politički i sportski aktivista.

Njegova riječ je uvjek imala težinu i posjedovao je autoritet i poštovanje od svojih sugrađana.

Učesnik je svih dešavanja u Mjesnoj zajednici Dvorovi i FK “Proleter“ Dvorovi.

Fudbal nije igrao aktivno jer je bio ranjavan u desnu nogu i nije se istim mogao baviti ali mu to nije smetalo da bude aktivan u radu i organizaciji istorije FK “Proleter“ Dvorovi.

Gotovo neprestalno je bio član Uprave kluba a ponekad i sam predsjednik. Sa uspjehom je rješavao nastale probleme, obezbeđivao svojim autoritetom potrebna sredstva a  davao je nesebično i svoju logistiku. Jedan o zaslužnih je za pravljenje fudbalskog igrališta na sadašnjem mjestu, rekonstrukciji  travnatog terena, član Uprave i neposredni učesnik organizovanja  kluba na nivo plasmana u 3. Ligu SFRJ, učesnik organizacije rtobno novčanih tombula i dr.

OSNOVAO i FK ”Napredak” Dijelovi

Kada je došlo vrijeme da se nagomilalo omladine koja je igrala fudbal a nije bilo mjesta za sve u postojećem klubu, skupa sa svojim komšijama djelovljanima, osniva FK “Napredak“ Dijelovi koji i danas postoji.

Dobrovoljno se odriče dijela svoje zemlje u komesaciji i skupa sa drugim akterima pravi fudbalsko igralište u Dijelovima koje se nalazi u sklopu Doma kulture u centru mjesta.

Njegovi sinovi Dragan i Branislav su započeli igranje fudbala u omladinskim selekcijama Proletera a potom u Napredku gdje su završili svoje karijere.

Branislav je, nažalost, poginuo 1994. godine u otadžbinskom ratu.

Za stvaranje istorije FK “Proleter“ Dvorovi, Čedo Tošković je od 1979. godine nosilac „SREBRNE PLAKETEFK “PROLETER“ DVOROVI“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Počinje sa radom “Škola za trudnice”

Škola za trudnice u okviru Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije, kreće početkom aprila, a sve zainteresovane trudnice...

ŠKOLA NOVINARSTVA SEMBERSKIH NOVINA: Komisija bira najbolje radove

„Semberske novine“, u saradnji sa Aktivom direktora regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik, nastavljaju Ljetnju školu novinarstva „Semberskih novina“,...

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...

Katolici i protestanti obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća...