Čavićevo milionsko čišćenje za probrane

Datum:

Share post:

 „Elektrokrajina“ je za čišćenje šiblja i rastinja ispod elektroenergetskih vodova tražila da izvođač ima inženjera šumarstva i pet šumskih traktora, kao da je riječ o visokoj šumi, što upućuje na to da je posao vrijedan skoro milion maraka namijenjen određenoj firmi.

„Elektrokrajina“, na čelu sa Draganom Čavićem, tender za nabavku usluga prokresa ispod elektroenergetskih vodova raspisala je 23. maja u ukupnoj vrijednosti 800.000 KM bez PDV-a ili 936.000 KM s uračunatim porezom. Riječ je o čišćenju, odnosno uklanjanju šiblja i rastinja ispod ukupno 680 kilometara trase elektroenergetskih vodova.

Da bi se kvalifikovali za dodjelu ugovora, ponuđači moraju zadovoljiti određene uslove, a koji su, prema mišljenju inženjera šumarstva veoma sporni.

Naime, „Elektrokrajina“ traži da firma koja će čistiti šiblje posjeduje minimalno pet šumskih traktora i jednog traktora sa kranom, sa potrebnim dozvolama za obavljanje datih poslova, te da ima uvjerenje o posjedovanju traktora.

TESTNA REKLAMA

„Pet traktora je dovoljno za radove koji podrazumijevaju siječu 50.000 metara kubnih visoke šume godišnje. To posjeduju samo izvođači koji rade u šumarstvu, a uz elektroenergetske vodove je trava, rastinje, šiblje. Očigledno je da se ovaj, stotine hiljada vrijedan, posao namiješta nekom od velikih igrača, jer pet traktora sigurno neće biti korišteno za čišćenje šiblja“, tvrde šumarski inženjeri.

Firma koja će čistiti rastinje treba da ima i inženjera šumarstva te licence za izvođenje radova u šumarstvu.

Ovi uslovi su, tvrde stručnjaci, prvi put propisani i do sada su iste radove obavljale firme iz građevinskog sektora.

Otvaranje ponuda zakazano je za danas, a odgovore „Elktrokrajine“ o pristiglim ponudama, cijenama i zašto je traženo posjedovanje traktora i licenci neophodnih za radove u šumarstvu, objavićemo kada pristignu.

Sličan tender raspisan je i u julu 2015. godine, ali je njegova vrijednost bila 600.000 KM bez PDV-a, što je za 200.000 KM manje nego što je za prokres potrebno sada.

Uslove iz tog tendera nije bilo moguće provjeriti jer je isti skinut sa sajta „Elektrokrajine“ i Portala javnih nabavki BiH, ali naši  izvori tvrde da uslova o traktorima nije bilo.

Da šumski traktori nisu bili potrebni ranije za čišćenje šiblja ispod vodova potvrđuje pregovarački postupak sproveden prije tendera 2015. godine kada je sklopljen posao koji je podrazumijevao prokres ispod elektroenergetskih vodova u dužini od 44 kilometra, vrijednosti od oko 100.000 KM. Tada u uslovima nisu traženi šumski traktori.

​Izvor: capital.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...

Preko 30 delegacija iz zemlje i regiona na prijemu u Gradskoj upravi Bijeljina povodom slave grada

U organizaciji Grada Bijeljina danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem povodom gradske slave, praznika posvećenog Svetom Pantelejmonu,...

Vasilije Perić čestitao slavu Grada Bijeljina – “Da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije“

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona. -Velika je čast što...

DIMITRIJEVIĆ, GORAŽDEVAC: Bratska Povelja između Bijeljine i Goraždevca pokazala je dobar put, saradnju i dobru vezu među nama (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....