Čavić: NDP platio cijenu gubitka svog identiteta unutar Saveza za promjene

Datum:

Share post:

Predsjednik NDP Dragan Čavić ocijenio je večeras da je na SDA odluka u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH i Savjeta ministara, ocijenivši da ta stranka postavljanjem previsokih i neostvarivih ciljeva samo stvara unutrašnju konfrontaciju među ljudima.

– Ne mogu se postavljati takvi ciljevi, jer to samo stvara strahove i unutrašnju konfrontaciju među ljudima, koji govore – dokle ovo više, ne mogu, odlazim odavde… – rekao je Čavić i konstatovao da HDZ BiH i SNSD imaju dovoljno kapaciteta da sa SDA, ili nekim drugim partnerom, formiraju Savjet ministara.

On je istakao da je, nažalost, stvoren ambijent da se Srbi i Hrvati plaše BiH, a Bošnjaci Republike Srpske, ali da u politici svi treba da postavljaju realne ciljeve i postižu kompromise o životnim pitanjima o kojima se mogu dogovoriti.  Čavić je rekao da opšti konsenzus treba postići i kada je riječ o odlivu stanovništva iz BiH, te nastojati poboljšati stanje u društvu, posebno ekonomsko.

– Mislim da je ovo zadnja prilika koja se daje postojećoj generaciji političara u BiH. Umjesto da konekcije sa moćnim zemljama, poput Rusije, Turske i Njemačke koristimo za razvoj i dobro svih u zemlji, to služi kao osnova za unutrašnje konflikte –  smatra Čavić i dodaje da se srpsko-bošnjački odnosi mogu relaksirati izbjegavanjem dnevno-političkih dodvoravanja biračkom tijelu.

TESTNA REKLAMA

Kada je riječ o prozivkama zbog njegovog, navodno naprasnog, prelaska iz opozicije u vlast, Čavić je podsjetio da je NDP bio najprincipijelniji u odnosu prema politici opozicionog bloka Savez za promjene /kasnije Savez za pobjedu/ u kojem je bio sa SDS-om i PDP-om.

On je istakao da je NDP platio cijenu gubitka svog identiteta unutar tog bloka, dobivši na oktobarskim opštim izborima 35 odsto glasova manje nego na onim 2014.

– Tada sam kolegama postavio pitanje – da li smo vodili ispravnu politiku? Zaključili smo kao stranka da treba da pregovaramo sa vladajućim blokom i da mu se pridružimo kada je riječ o vršenju vlasti na nivou Republike Srpske. Želimo da konstruktivno djelujemo i afirmišemo svoju politiku sa pozicije vlasti, i to u skladu sa svojim izbornim rezultatom –  rekao je Čavić.

Čavić je naglasio da je NDP prvi put u političkom partnerstvu sa SNSD, te da je licemjerno da PDP i SDS prozivaju njegovu stranku, iako su u mnogim lokalnim zajednicama u koaliciji sa SNSD.

– SDS je u periodu 2010-2014. godina bio partner SNSD u vršenju vlasti u institucijama BiH, a PDP je, svojevremeno, zajedno sa SNSD, srušio SDS-ovu vladu – podsjetio je Čavić.

On je rekao da je sa liderom SNSD Miloradom Dodikom imao turbulentne političke odnose, ali da su, uprkos svemu, ozbiljno sarađivali na planu ključnih nacionalnih pitanja dok je obavljao funkciju predsjednika Srpske.

– Dodiku sam dao mandat predsjednika Vlade ne zato što sam htio, već zato što je imao većinu u parlamentu i zato što poštujem Ustav – naveo je Čavić i dodao da je sa Dodikom i ključnim republičkim političkim ličnostima ranije sarađivao ne otklanjanju opasnosti od nametnutih reformi koje su prijetile da devastiraju Srpsku.

Kada je riječ o odluci da postane direktor banjalučke “Elektrokrajine”, Čavić ističe da ima namjeru da svoj profesionalni kapacitet ugradi u reorganizaciju i poboljšanje rezultata tog značajnog preduzeća.

Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...