Apokaliptični prizori, katastrofalnih poplava, odrona i klizišta u slivu rijeke Neretve. 

Najkritičnije je u Jablanici gdje je, prema posljednjim podacima stradalo 19 osoba. Poplave i klizišta su i u Konjicu i Kiseljaku. Spasilački timovi tragaju za nestalima.

Na području Fojnice prema posljednjim informacija poginule su tri osobe, potvrđeno iz Civilne zaštite.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura nakon danas veoma teškog dana i obilaska poplavljenih područja kazao je da je dosta područja bez struje, ali i da su nažalost ugašena tri života.

– Najblaže rečeno stanje u ovim opšinama je alarmantno. Jutros od pola tri sam bio na terenu sa policijskim službenicima, budili smo ljude, ne znajući šta će se dogoditi – kazao je Klisura.

Ujutro u sedam sati biće održan krizni štab te će biti poduzete sve aktivnosti na osposobljavanju putne komunikacije kako bi se pristupilo ugroženim kućama, porodicama.

Damir Šabanović, načelnik Opštine Jablanica oglasio se povodom razornih poplava u kojima je, prema posljednjim podacima, život izgubilo 17 osoba.

– Nažalost, veliki je broj nastradalih nakon olujne kiše, tragamo za nestalima. Porodicama nastradalih upućujem iskrene izraze najdubljeg saučešća i podrške. Od ranih jutarnjih sati, na terenu je veliki broj spasioca i mehanizacije – naveo je on.

Rekao je kako daju sve od sebe da spase ljude i objekte.

Ambasada Kine ponudila podršku

Ambasada Kine u BiH uputila je saučešće porodicama stradalih u poplavama i klizištima u Federaciji BiH, te istakla da je spremna da pruži pomoć.

– Kineska Ambasada je spremna da pruži neophodnu pomoć i radi „ruku pod ruku“ sa ljudima u pogođenim područjima kako bismo zajedno prebrodili nesreću – saopšteno je iz ove ambasade.

Obilne padavine izazvale su poplave i odrone u dijelovima Federacije BiH.

Najteža situacija je u Jablanici, gdje je stradalo najmanje 16 lica, a poplave su pogodile i Konjic, Kiseljak, Kreševo, Busovaču i Fojnicu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име