Gost portal Dešavanja u Bijeljini i emisije “Oko u Oko” bio je Branko Savić, kandidat za odbornika na listi koalicije “SDS Semberija – SPS Goran Selak – Pokret za Bijeljinu”. Savić se nalazi na rednom broju 34. Savić je rođen 1966. godinu u Bijeljini, oženjen, po zanimanju finansijski tehničar. Savić je inače poljoprivrednik, živi i radi na selu, a od skoro je i vlasnik jednog predivnog turističkog noviteta u Semberiji pod nazivom “Čičino sokače”. Iza cijele price stoje njegova djeca koja se bave ovim poslom.

Kako kaže Savić, ovakav sadržaj itekako je bio potreban Semberiji, kako bi bračni partneri, zajedno sa djecom, imali gdje da se odmore i njeguju tradicionalne vrijednosti.

“Čičino Sokače je zamišljeno kao izletište u semberskom selu Srednji Dragaljevac kod Bijeljine sa velikim brojem zanimljivih sadržaja djecu i ljubitelje prirode, jedna besprijekorna oaza mira i zdravlja u netaknutnom etno okruženju, u prelijepim krajolicima Srednjeg Dragaljevca koja će biti obogaćena ugostiteljskim objektima, prenoćištima, dječjim igralištima, mini zoovrtom, kvadovima, šetalište avantura parkom, konjičkim klubom. U svakom slučaju, mjesto za provod i uživanje”, kaže Savić.

Kada je riječ o politici, konkretno o radu SDS-a Semberija u protekle četiri godine, Savić je istakao da je SDS Semberija nastala upravo na projektima, što ga je upravo i privuklo da bude dio ove političke opcije.

“Nisu u Banja Luci bušmani, a u Bijeljni eskimi. Mi smo jedan narod. Gradonačelnik grada Bijeljina je taj i taj, njega je narod izabrao, to je institucija. Predsjednik Republike Srpske je taj i taj, njega je takođe narod izabrao. Oni su dužni da sarađuju zbog naroda koji ih je birao. Ne može da se desi da se odbija saradnja, jer to nije u interesu naroda. Ovdje ne govorimo trenutno o Ljubiši Petroviću ili Miloradu Dodiku, ovdje govorimo o institucijama Vlada Republike Srpske je krovna institucija za nas. Te odluke se moraju poštovati, mora da postoji saradnja. To je krajnja neodgovornost prema narodu”,rekao je Savić.

Savić ističe da je SDS Semberija stranka demokratskog centra, veoma širokog koalicionog kapaciteta, izuzev ekstremno lijevih i desnih partija.

“Možemo da stupimo u saradnju sa svima, prema tome imamo puno pravo političko da kritikujemo nesaradnju sa bilo koje strane”, naveo je Savić.

Kada je riječ o odnosu Gradske uprave prema poljoprivrednicima, u protekle četiri godine, Savić je istakao da je na sceni primjetno jedno nesnalaženje.

“Bijeljina na svu sreću ima formiran Agrarni fond i to je prostor za djelovanje. Međutim, taj Agrarni fond je prilično postao nesvrsishodan. Prvo nisu dovoljna sredstva izdvajanja. Kada bi se izdvojilo dovoljno sredstva, trebalo bi izvršiti, to je moje mišljenje i mišljenje naše partije, trebalo bi izvršiti i podijeliti ta sredstva koja trenutno iznose 2.600.000KM, sa 200.000 maraka pravo na realokaciju gradonačelnika, znači realno raspolože se sa 2.400.000. Ako se izračuna 6% budžeta koji iznosi 75 miliona, to iznosi negdje 4,23 miliona. Taj dio sredstava izvan 2,4 miliona trebalo bi locirati tako da se dijele kao kreditna sredstva. S tim da bi se moralo uraditi preregistracija Agrarnog fonda, da on djeluje i kao kreditno garantni fond, čime bi se finansirali projekti malih i srednjih farmera, da bi ih digli na neki veći nivo i dostigli finansiranje iz Ministarstva poljoprivrede zbog nekih limita koje ima Ministarstvo poljoprivrede”, obrazložio je Savić.

S obzirom da je iza nas je veoma sušna i teška godina za poljoprivrednike, bilo je predloga se proglasi elementarna nepogoda suša da kako bi se sanirale i ublažile posljedice koje su pretrpjeli poljoprivrednici u Semberiji.

Savić ističe da se posljedice ne mogu sanirati, ali da se samo mogu ublažiti. Međutim, kako kaže, prvi potez nije urađen.

“Posao gradonačelnika je bio da proglasi stanje elementarne nepogode čime bi se budžet Grada i budžeta Agrarnog fonda rasteretio samim tim što bi moralo da reaguje Ministarstvo poljoprirode. Zašto to nije urađeno, to je pitanje za nekog drugog, ne za nas. Mi ne možemo nadoknaditi prirodne katastrofe, ali možemo nekim strateškim djelovanjem i kratkoročnim mjerama da posaljemo poruku da stojimo iza tih ljudi i da ćemo u budućem periodu voditi više računa da predupredimo” ”, kaže Savić.

Kada je riječ o proteklom četvorogodišnjem mandate Gradonačelnika Petrovića, Savić je istakao da uvijek postoje zamjerke, čak i na najbolju vlast.

“Ja bih se osvrnuo na svoje krajeve. Dakle, ovu lijevu stranu magistralnog puta, Bijeljina-Brčko, na dva asfaltna puta, kroz Srednji Dragaljevac i Donju Bukovicu. To su dva najstarija puta na tom dijelu grada Bijeljina. Njih bi trebalo reparirati, trebalo je do sada rekonstruisati. U Bukovici, mislim negdje iz osamdesetih, u Dragaljevcu je iz 1984. do 1987. Jedan dio u Dragaljevcu urađen je 2 kilometra 2012. i to je sve. Ja ću nadam sada da prelaskom ova dva puta pod nivo Republike Srpske, to je moj apel i moje zalaganje svakako će biti u tom pravcu, da se ta dva puta urade i da se uradi pristupna traka za ubrzavanje kod Mljekare Dule”, rekao je Savić.

S obzirom da je Savić borac, osvrnuo se i na trenutno stanje boračke populacije. Kako kaže, nažalost i na sramotu svih nas, situacija je veoma teška.

“Ja sam borac prve kategorije, ratni, vojni invalid i dobro osjećam sve te stvari. Najčešće borcima nije do toga baš ni sve da se plati, nama niko ne može platiti ni godine rova, ni krv, ni izgubljene dijelove tijela, ni izgubljene članove porodice. To se ne može platiti.Treba li jedan demobilizani borac koji je sad u ozbiljnim godinama, jer smo već gotovo 30 godina posle rata, treba li da čeka u redu na šalteru, u redu kod ljekara… To su sitne stvari, a mnogo znače borcu. Treba li odnos bilo koje vlasti, a sad ću navesti na jednom primjeru, odnos gradske administracije. Moraću da pomenem i lično, jer smatram da su oni odgovorni, gospodin gradonačelnik i odbornik Ilija Radić. U Dragaljevcu su uradili put čovjeku koji je napustio ratnu jedinicu 1992. Otišao u inostranstvo, a preko lokalnog puta, u razmaku od 50 metara nalaze se dva sokaka – puta. U jednom su trojica demobilisanih boraca, a u drugom porodica poginulog borca. Niko se nije osvrnuo”, rekao je Savić.

Na kraju emisije, Savić je poslao i poruku biračima:

“Ako budem izabran, biću odbornik svih građana. I onih koji su me glasali i oni koji nisu. Takođe, poručujem svima da izađu ako je moguće svi na izbore, da izaberu najbolje, a mi nudimo spoj iskustva i mladosti, prošli smo mi stariji kroz te 90te turbulentne, prošli smo i sankcije, prošli smo kroz ono vrijeme kada je Bijeljina bila grad koji se najbrže razvija na Balkanu, a tu su mladi koji znaju šta žele, samo im treba dati prostora. Dakle, taj spoj mladosti i iskustva nalazi se u SDS-u Semberija na listi koalicije. Glasajte po svojoj savjesti”, zaključio je Savić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име