BOŽOVIĆ, SDS: KO JE OMOGUĆIO DA IZBJEGAVANJE PLAĆANJA DOPRINOSA I POREZA PROĐE NEKAŽNJENO?

Datum:

Share post:

Ko je dao odobrenje nosiocima javnih funkcija i direktorima javnih ustanova da ne plaćaju poreze i doprinose? Koliko je optužnica i prijava podignuto povodom navedenog problema? Da li postoje privatni poslodavaci koji redovno ne izmiruju ove obaveze i da li su im po službenoj dužnosti blokirani računi, pita Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Odluka Vlade Republike Srpske kojom su, bez obzira na plaćene ili neplaćene poreze i doprinose od strane poslodavca svi stanovnici imali pravo na pristup zdravstvenim uslugama, istekla je 31. jula 2023. godine.

Nešto na šta sam upozoravao nebrojeno puta prošlo je bez velike pompe, a problem je postao realan i opipljiv kada su mnogi naši sugrađani, nakon ovog famoznog 31. jula,  potražili pomoć ljekara, pa bili vraćeni sa šaltera, jer poslodavac nije izmirio zakonom predviđene obaveze.

Lista dužnika je pozamašna, a od visine dugovanja nemalog broja poslodavaca, među kojima prednjače javne ustanove „bliske“ aktuelnoj vlasti, zavrtjeleo bi vam se u glavi. Mnogo je pitanja na koja nam Vlada Republike Srpske, Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Tužilaštvo duguju odgovore.

Dakle, da li je neplaćanje poreza i doprinosa zaista krivično djelo? Ko je dao odobrenje nosiocima javnih funkcija i direktorima javnih ustanova da ne plaćaju poreze i doprinose? Koliko je optužnica i prijava podignuto povodom navedenog problema? Da li postoji jedan privatni poslodavac koji nije redovno izmirio ove obaveze? Da li su poslodavcima po službenoj dužnosti blokirani računi?

Kao što bismo svi trebali znati, prema Zakonu o krivičnom postupku, član 209. neplaćanje poreza i doprinosa je KRIVIČNO DJELO za koje je zaprijećena kazna od 6 mjeseci do 5 godina. Po oprobanom receptu, aktuelna vlast Republike Srpske je, odlukom da svi građani imaju pristup zdravstvenim ustanovama, bez obzira na činjenicu da li je poslodavac izmirio zakonom predviđene obaveze, gurnula pod tepih brojne probleme. Nesposobni da riješe ijedan konkretan problem, radeći po principu „hljeba i igara“, nosioci vlasti ponovo su pokazali da Republikom Srpskom upravljaju hazarderski, arčeći sve kao da je njihova đedovina, dok običan čovjek nema elementarne uslove za normalan život.

I još jedno pitanje koje se nameće, da li će bilo koja sindikalna organizacija zaštititi radnike ili su oni ipak produžena ruka loše vlasti?

Ovakav sistem definitivno nije funkcionalan! Ko je kriv?!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...