BOŽIĆNA PORUKA MITROPOLITA HRIZOSTOMA "Ne klonite duhom, radost života je pred nama"

Datum:

Share post:

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pozvao je u Božićno-novogodišnjoj poruci sve ljude da ne klonu duhom u teškim uslovima i neprilikama pandemije Covid-19, te tuge i žalosti zbog svega što ih je snašlo u prošloj godini.
 

ova radost života i življenja uvijek su pred nama. I onda kada su nam tijela slaba – neka nam srca budu čila i jaka. Neka duh vjere i nade u krajnju pobjedu dobra bude u nama. Ne prihvatajmo okove straha na sebe. Odbacimo to i budimo slobodni. U to ime želim vam srećan Božić i srećnu Novu godinu – poručio je mitropolit dabrobosanski.

On je napomenuo da je Božić praznik rađanja novog života, jedinog novog pod suncem nebeskim.

– Taj novi život je sam Isus Hristos. I prije i poslije Hristovog rođenja u Vitlejemu judejskom rađali su se i rađaju se djeca, ali je samo rođenje Gospoda Isusa Hrista u Vitlejemu judejskom prije više od 2.000 godina posebno i jedinstveno po tome što je rođen Bogomladenac, odnosno ovaploćeni Sin Božiji – rekao je mitropolit Hrizostom.

Njegovo rođenje, podsjetio je mitropolit, postalo je graničnikom vremena – prije i poslije Hrista, Starog i Novog zavjeta, stare i nove vremenske ere.

TESTNA REKLAMA

– Tajna njegovog rođenja je u njemu samom i u onome što on svojim rođenjem donosi. On je spasitelj svijeta. On je Emanuil, a što u prevodu znači – s nama je Bog. Bog se do te mjere unizi i postade čovjek, da bi čovjeka stvorenog po slici i prilici Logosa, Sina Božijeg, drugog lica Presvete Trojice uzvisio i vratio u njegovu prvobitnu slavu – istakao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je ukazao da, ako ljudi to razumiju, onda će razumjeti veličinu i značaj ovog velikog praznika, njegove posebnosti i radosti.

– Onda se radujemo i veselimo jer je među nama sam Bog spasitelj i iskupitelj svijeta. Suština Božića je da nam se rodi Spasitelj i da je on dijete Isus Hristos u pećini vitlejemskoj, povijen i položen u jasle – rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je u Božićnoj poruci pozvao ljude da ustanu i budu spremni da prime Bogomladenca Hrista u srca, u živote i da on bude “srce našeg srca, život našeg života”.

– Rađa nam se spasitelj svih, ali ne više u pećini i u Vitlejemu, već u srcima našim. Zato, pripremite srca vaša i duše vaše da primite u njih onoga koji dolazi, onoga koji jeste, onoga koji spasava – navedeno je u Božićnoj poruci mitropolita Hrizostoma.

On je naglasio da je ljudima danas, više nego ikada, potreban izbavitelj od svih ovih zala i navolja i zamki.

– Gle, 20. i ovaj 21. vijek, u kom jesmo, jesu vijekovi velikih nauka i tehnologija. Gledali smo čovjeka na Mjesecu i u svemiru i nadali se da je čovječanstvo kroz naučna dostignuća došlo do svih znanja i otkrića. I gle, odjedanput, svijet velike nauke i tehnologije zanijemi pred jednim nevidljivim virusom i obavijesti nas da nema lijeka za novo-stari virus. I desi se tragedija neslućenih i neviđenih razmjera, tragedija koja je prevazišla sve prethodne u istoriji – naveo je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da se danas može reći – koliko su odgovorni oni koji su osmislili virus korona i pustili ga u životni prostor još su više odgovorni oni koji su ovoliko vremena zadržavali vakcinu.

– I gle, poslije toliko muka i patnji, poslije toliko smrti i beznađa, sada slušamo i čitamo kako stižu vakcine sa svih strana – rekao je mitropolit Hrizostom.

 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ /RAS SRBIJA

On je ukazao da je čovječanstvo palo na pitanju čovječnosti i humanizma, te pozvao naučnike da kažu i posvjedoče svu istinu o virusu korona i o svemu što se desilo svijetu i čovječanstvu.

– Neka se istinom opravdaju – rekao je mitropolit dabrobosanski.

On je pozvao ljude da pokažu svoju ljubav prema bližnjima i daljnjima, prema svima i svakome.

– Vidimo svuda oko nas ljude kojema je potrebno pomoći. Pomozimo koliko možemo i ne odbacimo nikoga – zamolio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je apelovao i na organe vlasti lokalne, kantonalne i entitetske da se okrenu ka svojim građanima, da ih vide i sistematski im pomognu kako je to organizovano i urađeno u socijalno uređenim društvima.

– Ne treba ništa novo da izmišljamo već sistemski uredimo naše društvo i učinimo naše narode ponosnim i dostojanstvenim, a građane srećnim i zadovoljnim – rekao je mitropolit Hrizostom.

Ovo je, naglasio je on, apel i molba i da se pomogne žrtvama zemljotresa, poplava i klizišta – ljudima i zajednicama koje prolaze kroz velika iskušenja i stradanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...