BORIĆE SE ZA TITULU U PARIZU Svemogući Đoković posle drame nokautirao Federera u epskom meču

Datum:

Share post:

Naš najbolji teniser Novak Đoković plasirao se u finale mastersa u Parizu, pošto je u polufinalu pobedio Rodžera Federera sa 7:6 (8:6), 5:7, 7:6 (7:3).

Nole je ovaj epski klasik rešio u svoju korist, došao je do 25. pobede protiv Švajcarca u međusobnim duelima i za titulu u „gradu svetlosti“ će se boriti sa Karenom Hačanovim (nedelja, 15 sati), koji je bio bolji od Dominika Tima.

Ujedno, Nole je protiv Federera došao do 22. vezane pobede, pa je pokazao da mu u ovom trenutku nema ravnih.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Prvi set: Novaku pripala drama, sve je bliže finalu Pariza, Đoković – Federer 7:6 (8:6)

TESTNA REKLAMA

Polufinalni duel u Parizu počeo je Novakovim servisom i već na startu viđena je velika borba, kao i nekoliko izjednačenja. Pokušao je Federer da igrozi našeg asa, konstantno je pretio, no nije uspeo da dođe do brejk lopte, te je Nole poveo sa 1:0.

Novak Đoković Foto: Christophe Pettit / EPA;
Novak Đoković

Slična situacija je viđena i u nastavku meča, pošto je imao i Novak svoje šanse, čak i jednu brejk šansu, ali je epilog bio isti kao i prvom gemu, pa je Federer uspeo da odoli i izjednači na 1:1. Nastavak meča doneo je nešto manju dramu na terenu, pošto Nole nije dozvolio da ga Rodžer ugrozi, te je prilično lako, mnogo lakše nego na startu, došao do novog vođstva – 2:1.

Nije se ni Federer mnogo mučio da dođe do novog gema, pošto je od početka diktirao tempo, stekao je prednost, koju do kraja ovog dela igre ispustio. Stoga Nole nije imao nikakvu šansu da eventualno brejkne protivnika. U narednm gemu je naš as imao velikih problema na startu, jer je gubio sa 0:30, ali je uspeo da se trgne, preokrene i spreči rivala da stekne prednost – 3:2.

Rodžer Federer Foto: Christophe Pettit / EPA;
Rodžer Federer

Bili su svesni i Federer i Đoković koliko je značajno da u završnim momentima meča čuvaju servis, u čemu su i uspevali. Tako je Švajcarac uspeo da poravna sa jednim izgubljenim poenom, da bi Nole bio još ubedljiviji, pošto trećem reketu sveta nije dozvolio ni da se „upiše“.

Imao je Novak veliku šansu da nakon tog lako osvojenog gema dođe do brejka, pa je kontantno pritiskao Federera. Uspeo je da dođe do dve velike šanse da velikom rivalu oduzme servis – prvu nije uspeo da iskoristi, jer ga je Švajcarac nadmudrio na mrežu, kao ni drugu, kada je Đoković ispucao lopticu u aut i tako propustio šansu da dođe veoma blizu osvajanja seta.

Novak Đoković Foto: Christophe Pettit / EPA;
Novak Đoković

I imao je Đoković još dve šanse da rivala „brejkne“, samo je on uspeo da se izvuče iz svih nedaća, imao je i dosta sreće, te je uspeo da izjednači na 4:4.

Rodžer Federer Foto: Christophe Pettit / EPA;
Rodžer Federer

No, nije nesrećno izgubljen gem uzdrmao Novaka, koji je uspeo da na prilično lak način osvaja poene i rutinskim poenima iz forhenda i bekhenda stekao je 5:4. Sada je Federer prvi put morao da servira za ostanak u setu. Pritisak očigledno nije negativno delovao na Rodžera, koji nije dozvolio Novaku da stvori nove brejk šanse. Uspeo je da lako osvoji gem i peti put na meč u izjednači – 5:5.

Ni Nole nije dozvolio dramu, te je tako sa samo jednim izgubljenim poenom poveo sa 6:5 i ponovo je pritisak prebacio na drugu stranu. Ujedno, sigurno je obezbedio i taj-brejk u prvom setu. Do odlučujućeg gema je i došlo, iako je Novak posle 40:0 za Federera uspeo da izjednači, no do preokreta nije došlo, pa je Federer izborio taj-brejk.

Taj brejk prvog seta: Đoković – Federer 8:6

I u ključnom gemu prvog seta je Rodžer nešto bolje zaigrao, pa je napravio mini brejk i poveo sa 0:2. Ipak, posle toga je napravio grešku i omogućio je Novaku da smanji na 2:1. Đoković se potpuno vratio u meč i još jednim poenom je izjednačio, ali je onda usledila nova serija rivala.

Utisak je da se igralo na mahove u ovom delu igre, pa je tako Federer posle dva dobra poteza opet stekao „plus dva“ – 4:2. Ni u tim trenucima se nije predavao Novak, koji je nanizao tri poena i poveo je sa 5:4, ali je odgovor imao Rodžer, koji je došao do prve set lopte. Na svu sreću, nije uspeo da je iskoristi, jer je pogrešio, nakon čega se sve promenilo, pa je novi najbolji teniser na svetu došao do prilike da osvoji prvi deo igre (7:6). I ovoga nije bilo greške, jer je Nole bio na visini zadatka i slavio je u taj-brejku sa 8:6 za korak bliže finalu Pariza.

Drugi set: Švajcarac izjednačio, Đoković – Federer 7:6 (8:6), 5:7

Nole je pokušao da iskoristi nalet iz prvog seta, pa je odmah na početku izvršio pritisak na Rodžera. Već u prvom servis gemu je stvorio brejk lopte – prvu nije uspeo da iskoristi, jer je Federer odlično servirao, ali ni drugu, i to jer je loptica koji je pokušao da spase pogodila semafor. Manjak sreće našeg asa uspeo je da iskoristili Federer, koji je uspeo nekako da se izvuče i poveo je sa 0:1.

Novak Đoković Foto: Christophe Pettit / EPA;
Novak Đoković

Ni naredni gem nije bio lak za tenisera koji je servirao, a to je bio Novak Đoković. Protivnik je „mučio“ našeg asa, stvorio je i brejk loptu, ali se Nole nije dao, jer je znao da bi to značilo i mnogo teži posao u nastavku meča. Uspeo je da neutrališe svaku udarac Rodžera i da poravna na 1:1.

Mnogo manje neizvesnosti bilo je u nastavku meča, jer je Federer nešto lakše došao do vođstva od 2:1. Diktirao je tempo od početka, imao je vođstvo i nije dozvolio novo uzguđenje. Ali, isto je uradio i Novak, jer Švajcarcu nije dozvolio da osvoji niti poen i došao je do novog egala – 2:2.

Rodžer Federer Foto: Tanjug/AP
Rodžer Federer

Kako je vreme u drugom setu prolazilo, tako su i gemovi bili sve kraći. U prilog tome govori činjenica da oba tenisera rivalu nisu dozvoljavala nikakvu šansu da napravi brejk, pa je tako rezultat i dalje bio u egalu – 3:3. Mogao je Nole da ugrozi Federera u prelomnom trenutku drugog seta, pošto je stekao 15:30 i priliku da izvrši pritisak, ali je Federer zaigrao na mnogo višem nivou i održavao je prednost (4:3).

Đoković je bio veoma siguran na svoj servis, pa ponovo rivalu nije dopustio da ga ugrozi, pošto je osvojio gem bez izgubljenog poena, a ni Federer nije imao mnogo problema, pa je poveo sa 5:4 i tako naterao Novaka da prvi put na meču servira za ostanak u setu.

Nije Novak dozvolio da pritisak negativno utiče na njega, pa je tako uspeo da odgovori Federeru na svaki udarac. Uspeo je da bez mnogo mučenja dođe do novog izjednačenja, a ovoga puta je Švajcarac uspeo da osvoji poen, što mu nije uspevalo u prethodnim gemovima.

Đoković je pokušao da zada protivniku završi udarac, jer je posle duže vremena došao do brejk lopte, koja je ovoga puta bila kao set lopta, ali… Ponovo je Federer uspeo da odgovori izazovu i da se izvuče, pa je stekao 6:5 u drugom delu igre. U istom ritmu je Federer nastavio, pošto je lucidnim potezima stekao dve brejk loptu, uspeo je prvu da iskoristi i na taj način je poravnao u setovima – 5:7.

Treći set: Đoković – Federer 7:6 (8:6), 5:7, 7:6 (7:3)

Đoković je odmah na startu odlučujućeg dela igre želeo da pokaže da gubitak seta nije delovao na njega, pa je odmah bacio na ogromne muke Rodžera Federera. Stvorio je i dve brejk lopte, Švajcarac je bio u velikom problemu, ali je iz njega uspeo da se ivuče i poveo je sa 1:0.

Nastavak meča je protekao sa nešto manje uzbuđenja, te jsu tako veliki rivali bez mnogo problema dolazili do gemova, posle čega je Rodžer vodio sa 2:1. Znali su i Đoković i Federer koliko je značajno da im servis bude na visini zadatka, kako ne bi dozvolili rivalu da ih eventualno ugroze.

Novak Đoković Foto: Christophe Pettit / EPA;
Novak Đoković

I zaista prilike za brejk nije bilo ni na vidiku, pa su tako i Srbin i Švajcarac onom drugom prepustili samo po pone u gemu, pa je Federer i dalje imao vođstvo od 3:2.

Ulog je, kako je vreme prolazilo, bilo sve veći, ali ni u tim trenucima se dva asa nisu štedela. Publici su priredili istinski spektakl, a rivalu nisu dozvoljavali ni najmanju šansu da ih ugroze. U prilog tome govori činjenica da je Novak dozvolio Rodžeru svega jedan poen, te je ponovo došao do egala – 3:3.

Rodžer Federer Foto: Christophe Pettit / EPA;
Rodžer Federer

Na isti način je uzvratio Federer, koji je, uz diskutabilne sudijske odluke, uspeo da dođe do novog gema. Novo vođstvo su mu omogućili i odlični servisi, pa je 15. asom na meču dramu podigao na još veći nivo.

Siguran je na svoj servis u samoj završnici seta bio i Novak Đoković, koji je odmerenim i lucidnim udarcima bacao u očaj Federera i odbijao je svaki njegov pokušaj da ga ugrozi. Koliko je Nole bio dominantan kada je servirao, svedoči to što rival nijednom nije stekao brejk loptu.

I tu nije bio kraj Noletovoj odličnoj igri, pošto je u narednom gemu uspeo da stvori dve brejk lopte, i to potezima koji su dizali publiku na noge. Međutim, kada je bilo najpotrebnije, Federer je servirao kao iz topa, te je tako ostavio Noleta u bezizlaznom položaju. Doduše, kod druge brejk lopte je bacio reket, nakon čega je dobio opomenu od sudije ovog meča. I Đoković od propuštanja dve brejk lopte nije uspeo da se oporavi, pa je protivnik sa još dva poena došao do vođstva od 5:4.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Međutim, Novak ne bi bilo veliki, kao što jeste, da propuštene šanse utiču na njega. Uspeo je potpuno da potisne to što je propustio svih 12 brejk šansi, pa je u narednom gemu ostavio Federera na „nuli“ i došao do novog egala (5:5). Međutim, na takvu igru je adekvatan odgovor imao i švajcarski as, pa je i on prilično lako došao do nove prednosti (6:5) i ponovo je naterao našeg asa da servira za ostanak u meču.

Našao se Novak u istoj situaciji kao u prethodnom setu, kada je Federer uspeo da napravi brejk i izjednači, ali sada nije došlo do istog ishoda. Naime, Nole je lako osvojio prva tri poena, Rodžer je uspeo da se približi, ali nedovoljno, pa se Đoković izborio za taj-brejk, koji će rešiti i pitanje pobednika.

Taj-brejk trećeg seta: Đoković – Federer 7:3

Dva vrhunska igrača su uvodnim delovima odlučujućeg gema na meču bili veoma sigurni na svoj servis, Nole nije dozvolio Rodžeru da se vrati pa je poveo sa 2:1. Rodžer na to nije imao odgovor, pošto je očajno odservirao, napravio je i jednu dupu servis grešku, što je omogućilo Novaku da povede sa ogromnih 5:1 i na taj način se značajno približio plasmanu u finale. Od toga Federer nije uspeo da se oporavi i poražen je od Novaka.

(Milan Zarić)

Izvor: sport.blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...