BORENOVIĆ, (PDP): Nećemo odustati u borbi protiv korupcije, kriminala i oslobađanja zarobljenih institucija

Datum:

Share post:

– Društveno pogubnim, decenijama prisutnim sindromom nezamjeranja režimu i sveprisutnim institucionalnim principom netalasanja donešena je nepravedna odluka Apelacionog vijeća Suda BiH. Iako smo svi vjerovali da će prvi veliki i važan korak ka istini, fer i poštenim izborima donošenjem odluke o kontrolnom brojanju glasova za nivo predsjednika Republike Srpske konačno dovesti do toga da institucije rade svoj posao, one su odjednom stale, a haotična sjednica CIK-a je pokazala da se desilo nešto politički motivisano tj. naređeno, što je uticalo na njihovo dalje djelovanje. Sada je jasno da izborne i pravosudne institucije ne mogu da se odupru beskrupuloznim pritiscima vladajućeg režima, što je potvrdila i današnja odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, koju još nismo dobili, niti znamo koje sudije su odlučivale, a kojom je odbačena ili odbijena naša žalba, ako se uopšte i ulazilo u njen sadržaj. Očigledno je da ćemo na uspostavljanje vladavine prava u ovoj zemlji morati da sačekamo još neko vrijeme – rekao je predsjednik PDP-a Branislav  Borenović.

Borenović kaže da i pored današnje odluke Apelacionog vijeća Suda BiH neće se odustati u borbi protiv korupcije, kriminala i oslobađanja zarobljenih institucija.

– Naravno da ćemo unutar opozicije razgovarati o vandrednim pravnim lijekovima, kao i da ćemo nastaviti da koristimo sva demokratska i Ustavom zagarantovana prava sa ciljem stvaranja pravednog i slobodnog društvo – rekao je Borenović.

Borenović je podsjetio na podatke do kojih se došlo nakon kontrolnog brojanja glasova:

TESTNA REKLAMA

– Kroz kontrolno brojanje utvrđena je razlika između kontrolisanog i ukupno zaduženog izbornog materijala od 9.326 glasačkih listića, što viška ali i manjka po opštinama/gradovima.  Utvrđeno je da je od 38.939 nevažećih glasačkih listića, 9.380 onih sa dva ili više kandidata na glasačkim listića. Od 62 prozirne vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima sa kojima se manipulisalo, utvrđeno je da čak 28 vreća nikako nisu dostavljene u CIK. U tih 28 vreća trebalo se nalaziti 7.695 glasačkih neiskorištenih listića kojih nema, koji nedostaju, koji su nestali. Nedostaje i 28 izvoda iz Centralnog biračkog spiska od kojih je za 13 biračkih mjesta iz Republike Srpske kojim je obuhvaćeno 4.608 glasača. Lica koja su koristili obrazac PDL “pomoć drugog lica”, tj. da je neko glasao umjesto njih, navodno nesposobnih, bilo je čak 9.443. Kada saberemo, to je 40.453 utvrđena vrlo kontroverzna glasačka listića. Sa ostalim nevažećim glasačkim listićima, radi se o skoro 70.000 kontaminiranih glasova. Ovo su sve podaci bez “utvrđenih” razlika između direktnih glasova za Jelenu Trivić i Milorada Dodika, jer ne znamo da li je to 3000 ili 13.000 kako je izjavio predsjednik CIK-a – podsjetio je Borenović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

“UPITNA PLATA“ za radnike Gradske uprave Grada Bijeljina!?

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje upitno je da li će radnici Gradske uprave Grada Bijeljina dobiti...

SKUPŠTINA SRPSKE, prvog decebra: Izbor delegata u Dom naroda BiH i u Vijeće naroda RS

Prva posebna sjednica NSRS u četvrtak Prva posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u...

Šta donosi promjena na čelu PDP: Stanivuković (ne)će u simbiozu s Dodikom

Izborni Sabor PDP na kojem bi ta stranka trebalo da dobije novog predsjednika biće održan na proljeće sljedeće...

Šta otkrivaju presude za seksualno nasilje u BiH: Žrtve silovanja na udaru NEČASNIH SUDIJA I TUŽILACA

Silovanje se u BiH još uvijek smatra krivičnim djelom drugog reda, iako je to teški zločin, sa trajnim...