Od svog osnivanja prije nešto više od dvije godine, elektrofiziologija srca u Bolnici napreduje krupnim koracima. Pored pacijenata iz Republike Srpske i BiH, sve više pacijenata iz susjednih zemalja dolazi radi liječenja srčanih aritmija. Njihovo povjerenje u tim, koji čine prof. dr Lazar Angelkov i dr Vladimir Đurić, u saradnji sa načelnikom Odjeljenja za internističke grane dr Aleksandrom Janjičićem, izgrađeno je najviše zahvaljujući preporukama zadovoljnih pacijenata.

Zoran Knežević (1965) iz Čelareva kod Bačke Palanke kaže da problem sa aritmijama ima od rane mladosti. Sa godinama i svakodnevnim poslovnim obavezama problemi su postajali sve izraženiji, a i liječenje kompleksnije. Prije 10 godina preporučena mu je ablacija. U potrazi za najboljim stručnjakom, odlučio se za prof. dr Lazara Angelkova, kardiologa – aritmologa, koji je tada radio u Sofiji, Bugarska. Nakon druge intervencije na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koja je takođe bila uspješna, nastavio je, kako kaže, da prati prof. Angelkova, te je i treću ablaciju obavio u Bijeljini. 

-U profesora Angelkova imam potpuno poverenje i nisam se dvoumio da dođem ovde,“ kaže Zoran, ističući da je bio prijatno iznenađen uslovima u bijeljinskoj bolnici. Posebno je naglasio da angio sala izgleda kao „spejs šatl“, a uslovi ne zaostaju za onima na Dedinju. Iako je u početku bio skeptičan, sada priznaje da bi prof. Angelkov radio samo u ustanovi koja ispunjava najviše standarde. 

-Ima tu i mladih ljekara, kao što je dr Vladimir Đurić i drugi, koji uče od dr Angelkova i nadam se da će jednog dana biti jednako dobri stručnjaci“, rekao nam je Zoran. Devetnaestogodišnja Arijana Camaj iz Crne Gore je pola godine patila od jakih aritmija koje su je često dovodile do gubitka svijesti, čak i po nekoliko puta dnevno. Iako je potražila pomoć u Podgorici, dijagnoza joj nije bila uspostavljena. Spas je potom potražila u Makedoniji, gdje su joj uključili terapiju koja joj je privremeno pomogla. Kada su se simptomi vratili, raspitali su se gdje da idu dalje i , kaže da su joj u Makedoniji preporučili prof. Lazara Angelkova i Bolnicu u Bijeljini.

-Bila sam veoma uplašena kada su me dovezli u angio salu,“ prisjeća se pacijentkinja, ali zahvaljujući srdačnosti osoblja, intervencija je prošla bez problema. Pacijentkinja ističe da nikada nije osjetila toliko pažnje i brige, dodajući da je veoma zadovoljna trudom koji osoblje ulaže u pomoć pacijentima. Prof. dr Lazar Angelkov objašnjava da se kod oba pacijenta radilo o poremećaju srčanog ritma, i zahvaljujući savremenim metodama liječenja, uspjeli su da riješe probleme tahikardije. 

-Tahikardije u mladalačkom dobu mogu biti vrlo opasne, i mogu dovesti do značajnog ugrožavanja života, pa čak i smrti. Savremena aritmologija omogućava pacijentima ne samo da prežive, već i da u narednih 30 do 40 godina ne uzimaju lekove i vrate se svojim porodicama i obavezama“, kaže prof. Angelkov. Profesor savjetuje da svaka aritmija koja se ponovi bar dva puta u toku godine zahtijeva pregled od strane ljekara porodične medicine. 
-Nekada lečenje može ostati na primarnom nivou, ali ako su slučajevi složeniji, upućuje se kardiologu-aritmologu,“ dodaje prof. dr Angelkov.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bolnicabijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име