Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina: „Naša ustanova posjeduje savremenu opremu za dijagnostiku Parkinsonove bolesti“

Datum:

Share post:

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se svake godine 11.aprila, na dan rođenja sir Jamesa Parkinsona, ljekara koji je 1817. godine opisao ovu bolest. Dan se obilježava u svrhu podizanja svijesti o Parkinsonovoj bolesti i njenom uticaju na oboljele pojedince i njihove porodice.

Ovo oboljenje nastaje zbog poremećaja u dijelu mozga koji kontroliše voljne pokrete, njihovu koordinaciju i sinhronizaciju. Brojni uzroci mogu dovesti do poremećaja u neuronima koji sintentetiziraju dopamin, a kao rezultat javljaju se tremor, otežano kretanje, zakočenost i nestabilnost kod stajanja i hoda.

U najvećem broju slučajeva javlja se tremor kao prvi simptom, u pravilu najprije na jednoj strani tijela, izraženije na rukama, ali može zahvatiti i donje ekstremitete, bradu i vilicu.

Kasnije se javljaju i drugi simptomi – zakočenost, otežano kretanje i započinjanje pokreta. Kod dalje progresije bolesti dolazi do promjena i u ekspresiji – lice poput maske, kao i na psihičkom planu – depresija i demencija.

Postoji više grupa lijekova za liječenje Parkinsonove bolesti, a u toku su opsežna istraživanja u cilju pronalaženja novih. Klasični lijekovi na bazi levodope relativno brzo dovode do iscrpljivanja prvobitno postignutog poboljšanja, te se u liječenje uvode lijekovi sa drugim mehanizmima djelovanja. Postoje značajne individualne varijacije u reagovanju na terapiju, ali nijedan od aktuelno primjenjivanih lijekova ne dovodi do stabilne i dugoročnije kontrole simptoma.

Kao i kod niza drugih oboljenja, rana dijagnoza i započinjanje terapije u početnim fazama bolesti od velikog su značaja za usporenje napredovanja bolesti i osiguranje boljeg kvaliteta života oboljelih kroz što duži vremenski period.

“Prevalencija, učestalost bolesti je približno 160 oboljelih na 100 000 osoba, a incidencija, odnosno pojava novooboljelih je oko 20 na 100 000 godišnje. I prevalenca i incidenca rastu sa godinama života. Npr. sa 70 godina, prevalencija je približno 550 na 100 000,a incidencija je 120 na 100 000 godišnje“, navodi načelnik Odjeljenja za neurologiju u bijeljinskoj bolnici dr Goran Maksimović.

On je naglasio da su zahvaljujući novom rukovodstvu sa direktorom prof.dr Zlatkom Maksimovićem na čelu, znatno unaprijeđene dijagnostičke metode u bolnici “Sveti Vračevi” kada su u pitanju neurološka oboljenja.

“Naša ustanova posjeduje savremenu opremu za dijagnostiku Parkinsonove bolesti”, rekao je dr Maksimović.

U liječenju bolesti, osim zdravstvenih profesionalaca, značajnu ulogu treba da ima porodica ili drugo neposredno okruženje oboljelog u smislu psihološke podrške, podsticanja mentalne i fizičke aktivnost, i provođenju svakodnevnih rutinskih aktivnosti, kako bi se produžio period samostalnosti i ukupno unaprijedio kvalitet življenja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: JZU Bolnica Sveti Vračevi

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...