BOLNICA BIJELJINA: U Tesliću edukativno-rekreativni kamp za djecu oboljelu od dijabetesa „Škola života 2022“

Datum:

Share post:

Šestoro djece bijeljinske regije koji se liječe od dijabetesa trenutno boravi u 15. po redu ljetnom edukativno – rekreativnom kampu “Škola života 2022” u Tesliću. Kamp je namijenjen djeci iz cijele Republike Srpske oboljeloj od dijabetesa. Hotel “Posavina” biće njihov domaćin do 21. 08. 2022. godine.

Djeca su u pratnji pedijatra endokrinologa prim. dr Draženke Subotić i medicinske sestre Nedeljke Mitrović iz JZU Bolnica “Sveti vračevi”. Veliko razumijevanje i podršku za odlazak u kamp zdravstveni radnici bijeljinske bolnice dobili su od menadžmenta na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem koji je odobrio prevoz za djecu i boravak u ljetnjem kampu kako bi imali najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i edukaciju.

Željka Bosiljčić je majka trinaestogodišnjeg Stefana kome je dijabetes dijagnostifikovan kada je imao 10 godina. Iako se nije bilo lako suočiti sa ovakvim saznanjem, Željka kaže nakon tri godine života uz dijabetes, da Stefan uz adekvatnu terapiju vodi sasvim normalan život.

– Ovo je dobra prilika da moje djete vidi i shvati da nije u ovome sam, da postoje i druga djeca koja su se suočila sa istim zdravstvenim problemom. Da lakše prihvati sve ovo kroz šta prolazi a s druge strane dobra je prilika da dobije neku vrstu edukacije. Edukovali su ga ljekari i na samom početku kada smo otkrili bolest, ali tokom vremena, djeca se opuste i postaju manje disciplinovani. Moje djete je sad već u fazi puberteta, izazovi su u ovom periodu odrastanja veći… Moramo se boriti protiv svega što nam je ograničeno. Vjerujem da će mu ovo pomoći i da vrati rutinu koja mu je neophodna i da će shvatiti kako mora da se ponaša. Saradnja sa doktorkom Draženkom Subotić je odlična. Stalno nam je dostupna. Zovemo je često i nakon radnog vremena. Čitala sam po raznim grupama da su roditelji imali problema da zakažu pregled za vrijeme korone, nama je sve bilo transparentno i dostupno, i na tome im hvala, kaže Bosiljčićka.

TESTNA REKLAMA

30-oro djece iz cijele Republike Srpske pod kontrolom ljekara endokrinologa i medicinskih sestara Pedijatrijske klinike Banjaluka i JZU Bolnica “Sveti Vračevi“ Bijeljina imaće priliku da uče i utvrđuju vještine i znanja (mjerenje glikemije, davanje insulina, korekcije visokih i niskih vrijednosti glikemije) neophodna za uspješno samoliječenje i samokontrolu dijabetesa, čime se pripremaju za samostalan život.

Teoretski dio programa se sastoji u savladavanju strukturirane Accu-chek edukacije o pravilnoj ishrani, račaunanju ugljikohidrata i uticaju fizičke aktivnosti na nivo glikemije. Boravak u kampu obuhvata i zabavne, sportske i kulturne aktivnosti.

Krajnji cilj ovog kampa je psihosocijalna integracija djece oboljele od šećerne bolesti i njihova edukacija u vještinama samobrige, samokontrole i samoliječenja a krajnji cilj jeste priprema djece oboljele od šećerne bolesti za samostalan život i edukovanje o svim važnim elementima svoje bolesti.

Djeca se u kampovima uče timskom radu, donošenju odluka, preuzimanju odgovornosti, razvoju kreativnih vještina, gradnji nezavisnosti i samopouzdanja, razvijanju socijalnih odnosa te ih se uči kako se nositi s njima.

Kamp je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske a u organizaciji udruženja “Odrasli za djecu Republike Srpske“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini počelo ponovno brojanje glasova sa 13 izbornih mjesta

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih...

Sastanak Izvršnog odbora RSS: Dokazali smo snagu, nastavljamo još jače

Republička stranka Srpske /RSS/ održala je večeras u Bijeljini sastanak proširenog Izvršnog odbora na kojem su analizirani rezultati...

“DESNA RUKA” Dodik o isključenju Igora Radojičića iz SNSD

NEKADAŠNJA “DESNA RUKA” Dodik otkrio šta misli o isključenju Igora Radojičića iz SNSD Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je...

Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je...