BOLNICA BIJELJINA: Edukacija o upotrebi lične ZAŠTITNE OPREME u vrijeme pandemije

Datum:

Share post:

Na području Grada Bijeljina registrovana je jedna osoba oboljela od korona virusa, ali svi resursi su u službi zaštite zdravlja našeg stanovništva. 
 

Vršilac dužnosti direktora bolnice dr Milica Lovrić, naglasila je da su zdravstveni radnici u punoj pripravnosti i spremni da urade sve što je potrebno kako bi što spremnije odgovorili u slučaju promjene epidemiološke situacije.

U tom cilju, u bolnici je danas, 19.marta, organizovano edukativno predavanje zdravstvenim radnicima, o epidemiloškim karakteristikama virusa korona i mjerama lične zaštite u toku rada sa pacijentima, a predavač je bila profesor dr Biljana Mijović, epidemilog iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

– Virusi korona su poznati još od 60-tih godina prošlog vijeka, virus SARS iz 2003. godine imao je samo 8000 slučajeva u 25 zemalja, ali je imao visok potencijal širenja među zdravstvenim radnicima kod kojih je zabilježen i veći letalite t(12%) nego kod populacije (10%), dok je MERS bio još opasniji i u 2012. godini imao je letalitet čak 35%. COVID 19 prvi put zabilježen u Kini u decembru 2019. godine i o njegovim epidemiološkim karakteristikama se tek upoznajemo na osnovu iskustava kineskih ljekara, koji su vodili evidenciju na uzorku od oko 45. 000 pacijenata. Oni su blaže oblike liječili simptomatski, što će se i ovdje raditi, a kod težih formi koristili su antivirusnu terapiju, kortikosteroide i antibiotike. Najnovi podaci o letalitetu su 3,5%, rekla je prof. dr Mijović i naglasila da je važno istaći da inkubacija traje oko 14 dana, da je pacijent zarazniji što su simptomi bolesti prisutniji.

TESTNA REKLAMA

-Klinička slika je krajnje nespecifična i uglavnom podsjeća na grip, a simptomi su povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, a može doći do naglog pogoršanja sa akutnim respiratornim distesom. Uglavnom nema sekrecije iz nosa, ono se javlja kod svega 10% pacijenata", pojasnila je prof. dr Mijović.

Ona je prenijela stav kineskih kolega o rizičnom ponašanju u kojem se navodi da ličnu zaštitnu opremu moraju da imaju osobe koje su u dužem intenzivnom kontaku (manjem od 1,5 m) sa zaraženom osobom, te u skladu sa tim podsjetila na preporuku SZO za racionalno korišćnje lične zaštitne opreme.

Detaljna uputstva SZO o načinu korišćenja i vrsti lične zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama za vrijeme pandemije možete pročitati na sajtu bolnice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...