Zakon o zaštiti prirode je dobro napisan ali se on u praksi ne poštuje zbog toga što su interesi lokalnih moćnika i tajkuna iznad zakona, kazao je Ognjen Bodiroga, poslanik SDS na sjednici parlamenta Srpske prilikom razmatranja Nacrta zakona o zaštiti prirode.

Bodiroga upozorava da nepoštovanje ovog zakona, pored uništavanja biljnog i životinjskog svijeta, za posljedicu ima i ugrožavanje zdravlja ljudi.

Kao tipičan primjer, takve prakse naveo je golu sječu šume u zoni sanitarne zaštite u Foči, čime je ugroženo glavno izvorište vode za opštinu Foča.

„Pored toga što je uloženo osam miliona marka u rekonstrukciju vodovoda voda se i dalje muti. Pojavio se i hronični stomačni virus u našoj sredini. Zbog toga smo predali krivičnu prijavu. Međutim i pored svih dokaza da je golom sječom u zoni sanitarne zaštite Šumsko gazdinstvo Maglić prekrišilo zakon okružni javni tužilac Dino Redžović je odbacio tužbu“, podsjetio je Bodiroga.

On ističe da je veliki udar na životnu sredinu i izgradnja minihidrocentrala koje devastiraju i trajno mijenjaju floru i faunu sredina gdje su izgrađene.

„Moćnici bliski SNSD-u su dobili koncesije za izgradnju minihidrocentrala i vlasnici su istih. Oni jedini imaju korist od njih, a priroda je trajno uništena. Smatram da stanovništvo u sredinama gdje se planira njihova gradnja treba da donose odluku da li treba doći do realizacije takvih projekata. Pored toga ja smatram da vlasnik minidrocentrala trebala da bude lokalna zajednica, a ne pojedinac“, naglasio je Bodiroga.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име