BJELICA: Srpskoj predstoji borba za nadležnosti i veću autonomiju

Datum:

Share post:

Visoki funkcioner SDS-a Milovan Bjelica izjavio je da je Republika Srpska, zbog nasilja nad Dejtonskim sporazumom, prinuđena da se bori za vraćanje otetih nadležnosti, ali i da vodi dužu borbu jer joj se osporava traženje dodatnih nadležnosti i većeg stepena autonomije.

Bjelica je u izjavi Srni podsjetio da su politički ciljevi Republike Srpske prije pregovora u Dejtonu bili veći od onog što je dobila, te da je naknadno nasilje takozvane međunarodne zajednice, putem visokih predstavnika, umanjilo nadležnosti Republike Srpske koje su ispregovarane u Dejtonu, a potpisane u Parizu.

– Naši ciljevi prije zaključenja mira, kako politički tako i vojni, bili su opravdani i legitimni. Razumni su i predstavljali su, kao što i danas predstavljaju, viševjekovne težnje stanovnika nekadašnje BiH, a danas Republike Srpske – istakao je on.

Bjelica je ukazao da je i danas legitimno raditi na očuvanju autonomije, te njenom većem obimu, uključujući rad na nezavisnosti i ujedinjenju sa ostalim srpskim zemljama.

TESTNA REKLAMA

– Republika Srpska se danas čuva i brani u Glamoču, Grahovu, Petrovcu, Drvaru. Čuva se očuvanjem imovine Srba u Slavoniji, Liki, Kordunu, Baniji. Za nju se bori u Sarajevu, pregovaranjem, lobiranjem, građenjem ugleda i imidža kod diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i turista – naglasio je Bjelica, koji je i predsjednik sokolačkog Opštinskog odbora SDS-a.

Samo ekonomski jaka i stabilna Republika Srpska, poručio je Bjelica, može da se bori za veći stepen političke autonomije, za integracije kojima teži i za položaj koji želi da ima.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

“UPITNA PLATA“ za radnike Gradske uprave Grada Bijeljina!?

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje upitno je da li će radnici Gradske uprave Grada Bijeljina dobiti...

SKUPŠTINA SRPSKE, prvog decebra: Izbor delegata u Dom naroda BiH i u Vijeće naroda RS

Prva posebna sjednica NSRS u četvrtak Prva posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u...

Šta donosi promjena na čelu PDP: Stanivuković (ne)će u simbiozu s Dodikom

Izborni Sabor PDP na kojem bi ta stranka trebalo da dobije novog predsjednika biće održan na proljeće sljedeće...

Šta otkrivaju presude za seksualno nasilje u BiH: Žrtve silovanja na udaru NEČASNIH SUDIJA I TUŽILACA

Silovanje se u BiH još uvijek smatra krivičnim djelom drugog reda, iako je to teški zločin, sa trajnim...