Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je narod Romanije uvijek bio uz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) koja ih okuplja i da je danas potrebna sloga i jedinstvo, posebno kada je riječ o interesima srpskog naroda i očuvanju Republike Srpske.

Bjelica je nakon liturgije u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu, gdje je održan Sveeparhijski sabor u spomen na Sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske, poručio da Romanija postaje Sveta Gora i da su je pohodili svi velikodostojnici SPC.

Prema njegovim riječima, mladi treba da znaju za sve što se dešavalo u srpskoj istoriji i koliko je Sveštenomučenika Mitropolije dabrobosanske i drugih eparhija postradalo zbog čvrste vjere u Hrista.

Bjelica je naveo da je početkom 90-tih godina Sokolac raširenih ruku prihvatio blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i njegove saradnike i da je u ovoj opštini privremeno bila ustoličena Mitropolija dabrobosanska do sticanja uslova da se vrati u Sarajevo.

„Izgradili smo i obnovili značajan broj crkava i manastira i pomogli srpskom narodu, posebno mladima da se vrate svojoj crkvi“, istakao je Bjelica.

Bjelica je podsjetio i da je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle za Vidovdan 1994. godine boravio na Sokocu i okupio kompletan tadašnji državni vrh na čelu sa Radovanom Karadžićem, kao i vojni koji je predvodio general Ratko Mladić.

„Sokolac su posjetili i blaženopočivši patrijarh moskovski i cijele Rusije Aleksej Drugi, blaženopočivši patrijarh srpski Irinej, ali i NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije“, rekao je Bjelica.

U porti Hrama Svetog proroka Ilije danas je održan Sveeparhijski sabor u spomen na Sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Sveti arhijerejski sabor SPC u maju 2005. godine proglasio je svetim Sveštenomučenike dabrobosanske postradale od ustaša od 1941. do 1945. godine i od komunista nakon Drugog svjetskog rata.

Među Sveštenomučenicima dabrobosanskim su mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić i vladika Varnava Nastić, ali i paroh glasinačko-košutički Velimir Mijatović, čije mošti od juna 2019. odlukom mitropolita Hrizostoma počivaju u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Prvo saborno proslavljanje bilo je 2021. u drevnom manastiru Vozućica, a potom u porti crkve Svetog proroka Ilije u Ilijašu. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име