Bjelica: „Novi Zejtinlik“ – mjesto u kojem se čuva pečat Republike Srpske

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je danas na Vojničkom groblju „Novi Zejtinlik“ da je ovo mjesto u kojem se čuva pečat Republike Srpske zajedno sa manastirom na Ravnoj Romaniji.

Bjelica je istakao da se Vojničko groblje nalazi u naselju u kojem je utočište našao najveći broj porodica srpskih junaka koji su živote ugradili u Republiku Srpsku, odbranili njene granice i vjekovna ognjišta.

„Srbi nikada i nikoga nisu držali u okruženju, samo su branili ognjišta. Sarajevo je bio podijeljen grad i Ilijaš, Ilidža i Nedžarići i mnogi drugi dijelovi grada Sarajeva gdje su Srbi bili u većini nikoga nisu mogli držati u okruženju jer su oni bili u okruženju. Oni su samo branili ognjišta“, rekao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, Srbi su u egzodusu napustili Sarajevo i okolne opštine jer nisu imali povjerenja u vlast Alije Izetbegovića da ostanu na svojim imanjima.

On je podsjetio da je 1995. godine poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma donesena odluka na zahtjev članova porodica poginulih boraca da prenesu posmrtne ostatke svojih poginulih boraca, srpskih junaka na ovo područje.

Foto: Foto „Vasić“

„Romanija je to prihvatila i mi smo po cijelu noć kopali grobnice na temperaturi trideset stepeni ispod nule i sahranjivali, sveštenstvo je vršilo opijela i zato smo danas najponosniji ovdje. Najbogatiji je Sokolac i Romanija jer ima vas, da čuva one koji su stvorili Republiku Srpsku“, naglasio je Bjelica.

On je podsjetio da je na Sokocu najveći dio institucija Republike Srpske i ponikao, ustoličio se i ustanovio, posebno kada je riječ o MUP-u Republike Srpske – 30. marta 1992. godine, te Narodna Banka Srpske, Pošte i Telekom Srpske, Vojske Republike Srpske, Službe platnog prometa, gdje su otvoreni svi računi i registrovane sve institucije Srpske Republike BiH, kao i sjedište Mitropolije dabrobosanske.

Mnogo toga su, istakao je Bjelica, Romanija i Sokolac dali, i sačuvali čast i obraz za nastanak Srpske. Bjelica je izrazio zahvalnost svima koji dolaze na Vojničko groblje na Sokocu, a posebno Vladi Republike Srpske koja vodi računa o održavanju ovog groblja, kao i Grad Istočno Sarajevo kad je riječ o sanaciji oštećenih grobnih mjesta.

On je dodao da će opština Sokolac sa svim drugim nivoima vlasti zajednički nastaviti da oplemenjuje ovaj spomen-kompleks na „Novom Zejtinliku“.

Bjelica je istakao da se zahvaljujući nastojanju da se medijski predstavi ovo Vojničko groblje, sada mnogo više priča o srpskoj žrtvi, a ne samo o Srebrenici i drugim mjestima.

„Moramo prikupiti sve podatke naših civilnih i drugih žrtava iz Sarajeva koje su pobijene u tom gradu, staviti table na ulaz u grad Istočno Sarajevo sa podacima koliko je nekada bilo Srba u Sarajevu, a koliko ih danas ima, te koliko je protjerano i pobijeno“, poručio je Bjelica.

Foto: Foto „Vasić“

On je rekao da na „Novi Zejtinlik“ dolaze delegacije učenika i studenata iz Srbije i zemalja iz okruženja i visokih delegacija, te najavio da poslije Vidovdana očekuje posjetu ovom kompleksu i najznačajnijih ljudi iz Republike Srpske i Srbije.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji danas je služen parastos za poginule srpske borce koji su odbranili Sarajevsko-romanijsku regiju u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na unutrašnjim zidovima ovog hrama, umjesto ikonopisa, upisana su imena više od 4.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Prethodno je na Vojničkom groblju „Novi Zejtinlik“ na Sokocu gdje je sahranjeno 949 poginulih boraca služen pomen, te položeni vijenci i cvijeće.

Odbrana Sarajevsko-romanijske regije bila je jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske u kojem je Sarajevsko-romanijski korpus korpus odbio 35 ofanziva neprijateljskih snaga.

Ovaj korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a njegove jedinice su bile razmještene na širem području Sarajeva.

Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova kao istorijski događaj od republičkog značaja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: dsavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име