Bivši učenici bijeljinske Ekonomske škole u školskoj klupi poslije pola vijeka

Datum:

Share post:

Maturanti bijeljinske Ekonomske škole koji su školovanje završili davne 1969. godine i zakoračivši u svijet odraslih otisnuli se na različite strane, skupili su se opet u Bijeljini da proslave 50 godina mature.

Mnogi od njih su otišli u Beograd, Srem, Vojvodinu i inostranstvo. Na skup u Semberiju došla su 33 bivša učenika, a za većinu njih to je bio emotivan susret. Mnogi učenici iz generacije koja je školovanje završila prije pet decenija godinama se nisu susretali. Život ih je odveo na različite strane svijeta, a u Bijeljinu su došli da evociraju uspomene.

– Okupili smo se u našoj Semberiji i iskreno smo se obradovali susretu. Sa nekima se nisam vidio svih 50 godina. Mi smo generacija koja, nažalost, nema zajedničkih fotografija jer tada je bilo drugačije vrijeme, nije kao danas, a nemamo čak ni dnevnika jer je on izgorio 90-ih godina. Za ovaj susret smo se skupljali po sjećanju, a zadovoljstvo nam je što su među nama i dva naša profesora – rekao je bivši učenik Ekonomske škole Miodrag Đukić. I ova generacija, kao i mnoge druge iz Ekonomske škole, iznjedrila je brojne uspješne ljude.

– Ima mnogo uspješnih iz ove generacije, ali mislim da je ipak najbitnije da su to sve vrijedni, radni, pošteni i porodični ljudi jer to su odlike koje ostaju za čitav život – priča Đukić.

TESTNA REKLAMA

Pet decenija je prošlo, a vrijeme kao da je stalo, priča Blagoje Mihajlović, jedan od učenika te generacije.

– Kao da je prošlo 20 godina, a ne 50. Kada pogledam našu generaciju, čini mi se da se nismo mnogo ni promijenili. Sat vremena smo pričali o životu i nekim ozbiljnim temama, a onda smo prešli na dešavanja iz srednje škole kao da smo još uvijek učenici. Predivno je prisjetiti se tih vremena, naših uspjeha, školskih dana, učeničkih ludorija – rekao je Mihajlović uz smiješak. Ističe da je većinu drugova prepoznao, iako među njima ima onih koje nije vidio čitavih pet decenija.
– Iako smo danas uglavnom svi djedovi i bake i imamo unučad, nismo se mnogo promijenili u fizičkom smislu – šaljivo je rekao Mihajlović.

Mnogi kažu da su prijateljstva iz srednje škole za cijeli život, što pokazuju i ovi maturanti koji i danas održavaju kontakte i viđaju se kad god mogu.

– Imam stalni kontakt sa jednim drugom koji živi u Beogradu, a sa ovima koji su u Bijeljini viđam se kad god to prilike dozvoljavaju – kaže  on.

Prije svečanog ručka nekadašnji maturanti prošetali su se centrom Bijeljine, posjetili Ekonomsku školu, ušli i ponovo  sjeli u školske klupe, a bili su i na prijemu kod gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića.

Susret su završili veselo i uz zdravicu, poželjevši jedni drugima zdravlja prije svega. Nažalost, neki od njih više nisu među živima, a oni koji su došli na proslavu poželjeli su ponovni zajednički susret.
– Vrijeme i život brzo prolaze, a ostaju uspomene da nas podsjećaju da smo bili dio jednog perioda – složno kažu bivši maturanti.

Anegdote
Tokom susreta prepričavale su se i anegdote.
– Kada smo ušli u Ekonomsku školu, sve je izgledalo drugačije nego nekada. Slatko smo se ismijali kada su nas uveli u kabinet informatike jer za mnoge iz naše generacije računari su i danas daleko, a tada su bili još dalje – rekao je kroz smijeh Miodrag Đukić.

Izvor: glassrpske.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...