Bivša Jugoslavija na DANAŠNJI DAN zavijena u crno zbog STRAVIČNE AVIONSKE NESREĆE (VIDEO)

Datum:

Share post:

Na današnji dan prije 37 godina desila se najteža avionska nesreća u istoriji avijacije na prostoru bivše Jugoslavije, tragedija koja je odnijela 180 života.

Prvog dana decembra 1981. godine avion McDonnell Douglas MD-81 jugoslovenske kompanije Inex-Adria Aviopromet poletio je u 7.41 sati s ljubljanskog aerodroma Brnik.

Krajnja destinacija čarter leta 1308 bio je Ajaccio na Korzici (Francuska), gdje su se zaputila 173 putnika u turističkom aranžmanu agencije Kompas. Za njihov transport zadužen je tek nabavljeni avion McDonnell Douglas MD-81 kompanija Inex-Adria Aviopromet u kojem je bilo sedam članova posade, prneosi Radio Sarajevo.

TESTNA REKLAMA

Kada je avion došao do vazdušnog prostora oko aerodroma Campo dell’Oro u Ajacciou počeo je standardnu proceduru čekajući dozvolu za slijetanje. S obzirom na činjenicu da aerodrom u to vrijeme nije imao radar, kontrolor je lokaciju aviona određivao na osnovu izvještaja same posade.

Zbog grešaka u komunikaciji i očajne vidljivosti avion se spustio prenisko nakon čega se oglasio alarm upozorenja za približavanje zemlji. Kapetan Ivan Kunovic i kopilot Franc Terglav pokušali su naglo podići letjelicu ali je jedno od krila udarilo u vrh planine San Pietro i otpalo.

Avion se srušio na drugoj strani planine u 8.53 sati po lokalnom vremenu. Tek nepuna četiri sata kasnije otkriven je komad krila na vrhu planine jer su kontrolori leta mislili da se letjelica srušila u more.

Do teško pristupačnog mjesta nesreće spasioci su stigli tek narednog dana ali su mogli samo konstatovati smrt svih 180 putnika i članova posade.

Ovo je bio prvi pad u istoriji MD-80 generacije aviona, ali i nesreća s najvećim brojem žrtava cijele McDonnell Douglasove porodice DC-9 / MD-80 / MD-90. Takođe, to je najveća avionska nesreća u istoriji jugoslovenske avijacije i druga najveća na teritoriji Francuske, nakon katastrofe turskog DC-10 u blizini Pariza (1974).

(Radio Sarajevo)

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BUDI RADNIK: Sutra u Centru za kulturu predstavljanje novih igrača FK ’’Radnik’’ i najava prodaje sezonskih ulaznica

Sutra, (ponedeljak, 15.avgust 2022.)  će se u Galeeriji  Centra za kulturu „Semberija“ sa početkom u 17..00 časova održati pres...

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: NEMOJTE NAM OTIMATI POBJEDU

Ekipa Zvijezde 09 odigrala je neriješeno 1:1 sa ekipom Kozare, a nakon meča vidno ljut i izrevoltiran sudijskom...