Gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanja u Bijeljini bila je Biljana Rankić-Milutinović kandidat za odbornika koalicije Pokret za Bijeljinu, SDS Semberija, SPS Goran Selak.

Biljana Rankić-Milutinović je rođena u Bijeljini, gdje je završila srednju Ekonomsku školu.

„Može se reći da sam cijeli svoj život u Bijeljini, osim pauza koju sam napravila zbog studiranja u Beogradu. Ja sam u Bijeljini formirala porodicu, moja djeca su rođena u Bijeljini i uskoro, ako Bog da, i moj unuk će biti rođen u Bijeljini. Ja sam neko ko voli ovaj grad i kome je jako stalo da ovaj grad napreduje i da se razvija. Kao što ste rekli, zaposlena sam u računovostvenom sektoru, ali radim u oblasti obrazovanja, radim u OŠ Jovan Dučić u Bijeljini već 23. godinu. Ja baš volim što sam iz Bijeljine i volim što živim ovdje i zato sam pristala da budem na listi stranke koja se zalaže za napredak naše lokalne zajednice“, započela je Rankić Milutinović razgovor u emisiji „Oko u Oko“.

Ona ističe da je obrazovni sistem ogledalo društva i da, ako stanje u društvu nije dobro, nije dobro ni u obrazovanju i obrnuto.

„Ja radim 23 godine u obrazovanju, ne radim u nastavi, radim u finansijskom sektoru i možda po najbolje znam kakvi su to problemi sa kojima se škole susreću u svom funkcionisanju. Osnovne škole u našem, u obrazovnom sistemu, su finansirane od strane budžeta Republike u potpunosti, dok su srednje škole finansirane dijelimično iz budžeta opštine, a dijelimično iz budžeta Republike. Ono što je osnovni problem, jeste nedostatak finansijskih sredstava. Budžeti koje škole dobijaju na početku godine fiskalne, su takvi da struktura budžeta, najveći dio strukture budžeta, znači 50% škole troši na obezbjeđenje energenata za grijanje. Kada vi imate takav budžet, gdje 50% sredstava potrošite da biste nabavili sredstva za grijanje škola, jednu četvrtinu potrošite na režijske troškove (struja, voda, telefon), ostaje vam jedna četvrtina koju možete da upotrijebite za materijalna stredstva, za obezbeđenje obavljanja nastave. To je jako malo i nedovoljno. Prosvjetni radnici se susreću sa velikim problemima u obavljanju nastave. Nažalost, postoji Pravilnik o finansiranju škola, prema kriterijima koji su u tom pravilniku, ja mislim da nijedna škola u Republici Srpskoj nikada nije dobila adekvatan nivo novčanih sredstava za svoje funkcionisanje. Ja često kažem da uprave škole, ponekad sami sebi ličimo na mađioničare i na žonglere, jer jedino tako mogu da objasnim na koji način mi uspijemo da pokrijemo sve rupe i da obezbijedimo da škole funkcionišu koliko-toliko normalno za 21. vijeku“, objasnila je Rankić Milutinović i dodala da je to jedan od razloga zašto je bitna saradnja lokalne zajednice sa republičkim nivoom.

„To je jedan od osobnih postulata naše političke stranke, zbog čega smo se uključili u ovaj pokušaj da učestvujemo u radu lokalne zajednice, zato što je neophodna ta saradnja. Koliko je ona neophodna, možda se najbolje vidi iz tog primjera, gdje škole, koje se susreću sa takvim problemima gdje ne mogu da obezbijede dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje, zavisne su od drugih izvora finansiranja. Ako rukovodstvo škole nije u stanju da obezbijedi donatorska sredstva, neke druge izvore finansiranja koji nisu dovoljni u svakom slučaju, neophodna je intervencija ili Republike ili lokalne zajednice. Moram da podsjetim da su lokalne zajednice vlasnici objekata. Znači, objekti su u vlasništvu opštine, odnosno grada. Tu dolazimo do sukoba. Ako, kao što je kod nas bio do sada slučaj, ukoliko postoji sukob između republičkog i lokalnog nivoa, dolazimo do situacije da, recimo lokalna zajednica može da kaže – vi ste u nadležnosti Republike, nas to ne interesuje, a s druge strane republički nivo kaže – ta opština ne sarađuje sa nama, nas to ne zanima. Znači ko tu ispašta? Ispaštaju učenici, ispaštaju prosvjetni radnici koji su i ovako dovedeni na marginu društva, koji su diskriminisani već duže godina samim tim što njihovi koeficijenti nikada nisu izjednačeni sa ostalim budžetskim korisnicima“, istakla je Rankić Milutinović.

Ona smatra da je privredni ambijent u Bijeljini u skladu je sa privrednim ambijentom u Republici.

„On je, naravno, takav kakav jeste – mi ne možemo izvan Republike, mi smo dio Republike Srpske, dio Bosne i Hercegovine, nalazimo se u tom ambijentu i, prosto, moramo da sarađujemo, moramo, prinuđeni smo da sarađujemo sa Republikom i sa republičkim organima. To je ono što se stranka, u kojoj ja jesam, zalaže od samog početka“, rekla je Rankić Milutinović.

Kako kaže, na ulicama Bijeljine smetaju joj ulice koje nisu održavane duži niz godina, veliki broj pasa lutalica, što više „nije onako čista i lijepa kao što je nekada bila“.

„To mogu da pripišem opet, kao ekonomista, da primijetim da Bijeljina u posljednjim godinama vodi restriktivnu politiku, a grad se ne može tako voditi. Grad se ne vodi restriktivnom politikom koja može da bude dobra u nekim ekstremnim uslovima, ali Grad mora da funkcioniše. Ne možete zaustaviti grad. Ne možete ne dati tranše sportskim klubovima – vi ste zaustavili razvoj sporta u Bijeljini. Bijeljina je bila nekada grad sporta. Klubovi su sada u teškoj situaciji, jer ne dobijaju redovno sredstva. Po meni, trenutno rukovodstvo grada, mislim da se nije baš najbolje snašlo u vođenju grada koji je imao jednu uzlaznu putanju. Sve dosadašnje generacije, odnosno rukovodstva, našeg grada, imali su strategiju razvoja Grada, imali su viziju razvoja Bijeljine. Čini mi se da sada to ne vidimo. Ja, kao građanin, ovoga Grada ne vidim kuda plovi ovaj brod, jer, da biste vodili jednu ustanovu, da biste vodili školu, da biste vodili kulturno-umjetničko društvo, da biste vodili jedno preduzeće, morate da imate menadžerske sposobnosti. Bojim se da ja to, kao građanin, trenutno ne vidim. Jednostavno ne vidim u kom pravcu se razvija ovaj grad“, objasnila je Rankić Milutinović i rekla da – „kad se razbolimo idemo kod doktora. Kada nam taj doktor ne odgovara mi ga promijenimo“ i da smatra da je vrijeme za promjene.

Rankić Milutinović mladima poručuje da je potrebno da se više uključe u život grada u kome žive.

„Treba da uče od nas starijih, ali da nas ne prepisuju baš u potpunosti. Imali smo mi svojih grešaka, naravno, ima ih svako, ali mislim da oni treba da daju pečat, svoj pečat da ostave u ovom gradu, kao što su neke ranije generacije ostavljale svoj pečat i da ne dozvole da ih uhvati taj nekakav oblik nezainteresovanosti za politička dešavanja. Obično to nije moderno među omladinom da se bave politikom. Mislim da treba da promijeni, da je omladina ta koja bi trebala i, vjerujem da hoće, da promijeni pristup politici i političkom životu, da ne dozvole da im politika bude ispred interesa Grada u kome žive“, poručila je Rankić Milutinović.

Ona je istakla da su žene podrška jedna drugoj – najveća.

Njena poruka biračima za 6. oktobar je da izađu na izbore i da biraju samo i isključivo po svojoj savjesti i da ne dozvole da njihov glasački listić bude izmanipulisan.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име